PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pogosto vklapljanje plinske peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
blautherm...se strinjam. Ampk to kar sem jaz pisal pa hočeš nočeš drži....če je temp. režim nižji se voda manj ohlaja (povratni vod) kar pomeni da se bo gorilec manjkrat vklopil (se pravi če gledamo število vklopov) definitivno pa bo (ko se gorilev vklopi)) delal zelo zelo kratek čas (problem predimenziniranosti).

in če je število vklopov problematično jih na tak način zmanjšaš....nikakor pa s tem ne rešiš problem predimenziniranosti.

druga njablj enostavna rešitev pa e enostavno ta da na temoststu nastaviš tedenski režim po sistemu da se peč le 2 - 3 x dnevno vklopi (timer), preostanek čas pa jo pustiš da sploh ne dela...tako bo mogla takrat ko se bo vklopila dati vse od sebe dao bo segrela stanovanje na željeno temepraturo.
In na ta način zmanjšaš izkoristek na polovico, saj moraš vedno ogrevati od začetka, pa smo spet na istem. Najboljši način je zalogovnik, pa če prav 50l.
CvetkoP Napisal:zmanjšaš izkoristek na polovico, saj moraš vedno ogrevati od začetka
In po kateri matematični metodi pride tak rezultat :?:
Nekako me spominja na mojega svaka, ki je trdil, da se el.bojerja ne splača izklopit med dopustom, ker mora potem siromak zagret vso vodo naekrat za kar rabi veliko energije. Verjetno pa bi temperaturo vzdrževal brez energije. No, njemu je to povedal njegov učitelj fizike, tako da bo že držalo...
Iz lastne izkušnje, smo tudi mi izklapljali peč ponoči, pa je bila poraba večja, kot če je ne. Dejstvo je, da se grejemo z pečjo ne z teorijo.
Vincent Napisal:Ampk to kar sem jaz pisal pa hočeš nočeš drži....če je temp. režim nižji se voda manj ohlaja (povratni vod) kar pomeni da se bo gorilec manjkrat vklopil (se pravi če gledamo število vklopov) definitivno pa bo (ko se gorilev vklopi)) delal zelo zelo kratek čas (problem predimenziniranosti).
Recimo primer:
-hiša 15kW izgub
-ogrevaš z 10 kom radiatorji tip K22 600/1000 v režimu 70/60/20 moči 1500W
-kotel imamo moči recimo 20kW (da bo malo predimenzionirano)
V tem primeru imamo na voljo več moči kot pa jo izgubimo in se bo pač kotel malo vklapljal in izklapljal, recimo X-krat.

-sedaj pa zamenjamo ogrevalni režim na 40/30/20 s tem smo spremenili moč radiatorja iz 1500W na samo 331W
-zdaj je situacija čisto drugačna izgub imamo še vedno 15kW, radiatorji pa lahko oddajajo samo 3310 W (331Wx10)
-pomeni da mi grejemo s 20kW (kotl) samo 3310W (radiatorji) medtem, ko je pa izgub še vedno za 15kW in ne moremo s 3310W ogreti cele hiše na hitro (tako, kot si predstavlja Vincent)
Torej kotel se bo spet vklapljal in izklapljal, recimo Y-krat.

Kaj je več X (s 20kW grejemo 15kW radiatorje) ali Y (s 20kW grejemo 3.3kW radiatorje) ??

Primer je sicer karikiran ampak dobro opiše našo problematiko.
V realnosti je zadeva malo drugačna, ker znajo gorilniki na kotlih modulirat (plinski) zelo je pa zadeva odvisna tudi od količine vode, ki je v sistemu. Etažni kotli sicer nimajo možnosti akumulacije, ker imajo premalo vode tako, da je edina akomulacija v radiatorjih v katerih je pa lahko več (železni radiatorji) ali pa manj vode (npr. aklimat AL radiatorji) in že se sistem drugače odziva.
In po zdravi kmečki logiki je jasno, da če več toplote akomuliraš v radiatorjih (višje temp.) manj bo nadležnega tik-takanja.
Jaz sem recimo na mojem ferolliju (sicer je na ELKO) samo dvignil temp. kotla iz 60 na 70oC pa se mi za enih 20% manj vklaplja. Je pa primerjava kar na mestu, ker ima ta moj ferolli tudi zelo malo vode, celih 14l.

Se strinjam s Cvetkotom, magari 50l hranilnik pa bo zadeva bistveno drugačna.

Torej Vincent po mojem ti teorija ne štima, ker si pozabil, da so izgube objekta v nekem trenutku konstante in se ne zmanjšajo, če ti samo znižaš temp. dvižnega in povratnega voda.

LP
CvetkoP Napisal:Iz lastne izkušnje, smo tudi mi izklapljali peč ponoči, pa je bila poraba večja, kot če je ne. Dejstvo je, da se grejemo z pečjo ne z teorijo.

Glej, glej, torej je izklopljena peč porabila več kot vklopljena Confusedhock:

blautherm Napisal:Torej Vincent po mojem ti teorija ne štima, ker si pozabil, da so izgube objekta v nekem trenutku konstante in se ne zmanjšajo, če ti samo znižaš temp. dvižnega in povratnega voda.

Izgube hiše nikakor niso konstantne ampak so odvisne od razlike med zunanjo in notranjo temperaturo. Z znižanjem temperature dvižnega voda znižaš notranjo temperaturo in s tem seveda tudi izgube. Problem je samo v tem, da te potem lahko zebe :roll: .
Edina rešitev je zalogovnik ali pa povečanje vklopne histereze, če peč to omogoča.
igor k Napisal:Izgube hiše nikakor niso konstantne ampak so odvisne od razlike med zunanjo in notranjo temperaturo. Z znižanjem temperature dvižnega voda znižaš notranjo temperaturo in s tem seveda tudi izgube. Problem je samo v tem, da te potem lahko zebe .
Edina rešitev je zalogovnik ali pa povečanje vklopne histereze, če peč to omogoča.
Čuj, glede izgub maš čisto prav sem malo nerodno napisal je bilo malo bolj abstrakno mišljeno glede na karikiran primer pač. Izgube so konstantne če se temperatura okolice in prostorov ne spreminja.
Ostalo pa se globoko strinjam.
Citat:CvetkoP je napisal/a:
Iz lastne izkušnje, smo tudi mi izklapljali peč ponoči, pa je bila poraba večja, kot če je ne. Dejstvo je, da se grejemo z pečjo ne z teorijo.

Glej, glej, torej je izklopljena peč porabila več kot vklopljena

:lol: :lol:

LP
blautherm Napisal:Kaj je več X (s 20kW grejemo 15kW radiatorje) ali Y (s 20kW grejemo 3.3kW radiatorje) ??

LP

Ja, lepo si Blautherm to opisal. Tvoj nazoren primer mi je dal malo misliti. Deloma imaš prav in moram svoj ponedeljkov prispevek malo popraviti. V njem sem namreč zapisal napačno trditev, da je čas segrevanja (govorimo seveda o vklopno-izklopni periodi peči) približno enak - neglede na temperaturo ogrevalne vode). Napačno. Upošteval sem samo energijo, ki se akumulira v vodi, ne pa tudi energije, ki jo sam radiator oddaja v okolico in ta je, kot vsi vemo pri višji temperaturi vode višja.

Zato bi vse skupaj takole strnil:
Pri višjem temperaturnem režimu se čas izklopa skrajša (tu ostajam pri prvotnem stališču), čas, ko je peč vklopljena, pa se podaljša. Koliko se bo skupno čas periode zdaljšal (ali skrajšal) pa je, kot že sam navajaš, odvisno od ostalih parametrov sistema (količina vode, predimenzioniranost peči itd.). Tu se je pač treba nasloniti na prakso in verjamem vam, ki trdite, da se z višjo temperaturo frekvenca vklopov zmanjša.
Sam bom tudi sprobal, čeprav malo moti avtomatika, ki pogostost vklopov umetno omejuje (neglede na temperaturo vode).
dajmo se takole zmenit....tisti ki je prvotno postavil vprašanje..naj poskusi oba načina delovanja (seveda morajo biti zunanje temeprature pribl. enake...kar v tem tednu verjetno bodo)...potem naj pa meri (upam da ima to možnost) število vklopov en dan pri temp. režimu npr. z vodo pri 70-ih stopinjah ter nato en dan pri režimu 40 stopinj....pa bomo v praksi videli in vedeli kdaj bo več vklopov peči

oz. naj poskusi kdo, ki ima to možnost.
1 2
Iskanje po temi