PodSvojoStreho.net
Pogosto vklapljanje plinske peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pogosto vklapljanje plinske peči (/showthread.php?tid=5540)

Strani: 1 2

Pogosto vklapljanje plinske peči - Škor'c - 15.1.2007

Pozdravljeni,

imam kondenzacijsko plinsko (UNP) peč Viessmann Vitodens 333. V pritličju in zg. kopalnici hiše imam talno gretje, zgoraj v spalnicah radiatorje.
Nekaj dni nazaj sem imel nekaj več časa in sem malo spremljal delovanje peči in beležil število vklopov in časa delovanja gorilnika (to statistiko sicer peč vodi samodejno). Ugotovil sem, da se gorilnik v povprečju v 24 urah vklopi preko 300 krat in sicer gori nekaj sekund (cca. 20 - 30 s) in potem 5 min nič. In tako naprej. Peč deluje na podlagi zunanjega tipala in ima prilagodljivo moč delovanja od nekje 8 kw do 24kw.
Po forumu sem bral, da preveliko število vklopov ni "zdravo" in da se to dogaja pri predimenzioniranih pečeh. Sploh pa pri kondenzacijskih tak način dela naj ne bi omogočal polnega izkoristka.
Se vam zdi tako delovanje normalno ali bi se bilo potrebno obrniti na serviserja?

Lep dan!

- Brole - 15.1.2007

Živjo

Imam podobno izkušnjo. Peč je kondenzacijska plinska peč Dedietrich DTG1300. Tudi sam imam talno in radiatorsko ogrevanje. Tudi pri meni se je v prvih nekaj dneh vklopila po 200x/dan.

Zadevo sem malo umiril z spremembo nekaterih nastavitev in sicer:
- zagonska moč,
- masimalna moč.

Pred spemembo nastavitev je peč ob vklopu dalovala s 80% moči in tako takoj presegla delovno temperaturo v kotlu (preden je regulacija sploh uspela zmanjšati moč). Posledično se je peč takoj izklopila.

Sedaj peč starta z najmanjšo možno močjo (nekje 5kw) in v teh toplih dneh je 5kw povsem zadosti za pokrivanje izgub. Če temperature ne doseže povečuje moč.

Vsekakor pa se obrni na serviserja, ki je peč zaganjal.

lp Brole

- CvetkoP - 15.1.2007

Število vklopov povečuje talno gretje, ki za ogrevanje porabi zelo malo tople vode, zato tudi prihaja do pogostega vklaplanja. Edina pametna rešitev je zalogovnik.

- vincent - 16.1.2007

na vsak način pokliči tiostega, ki ej montiral peč...ker če daš 1 mio sit (on več) za novo peč (s pripadajočo opremo) naj le ta deluje kot se spodobi.

Pri delovanju peči po nekaj sekund imaš nekje v povprečju izkoristek 30 - 50 %.....(upam da vsaj toliko)..tako da tistih 185 % kot jih piše na papirju je zgolj za čas ob polni luni, ko imamo bolj intenzivne sanje :twisted:

pokliči monterja pa naj uredi!

Če si plačal dobro peč - naj dobro tudi dela.

- Jernej - 16.1.2007

Imam skoraj identično situacijo (Vitodens 200, ročna regulacija temperature kotlovske vode, talno v pritličju in zgornji kopalnici, ostalo radiatorji, temperatura vtoka 40°C, povratek 30°C, v hiši sem vzdrževal okrog 17°C). Tudi sam sem meril število vklopov, ure delovanja in porabo plina.
Zelo verjetno je, da s pečjo ni nič narobe. Glavni problem je v tem, da je odjemna moč premajhna (sploh v tej zimi). V mojem primeru peč ne more delati z manjšo močjo, kot 9kW (kar pa je za sodobno hišo več, kot znašajo toplotne izgube). V ustaljenem stanju (željena temperatura v hiši je dosežena, gre samo za pokrivanje toplotnih izgub) so bili parametri sledeči: 300 vklopov na dan, 30 sekund gori, 4 minute počiva. Ampak zanimivo - kljub takemu za peč neprijaznemu načinu je peč delovala z izkoriskom blizu 100%, saj sem primerjal odčitke na plinomeru in ure delovanja peči. Pa tudi ob vsakem vklopu je že po desetih sekundah pricurljal kondenzat iz peči, kar pomeni, da je peč delovala pravilno.
Prav gotovo pa za samo življenjsko dobo in tudi za izkoristek ni dobro tako veliko število vklopov. Zato ti predlagam, da sobni termostat (ki ima predvidevam tudi programsko uro) nastaviš tako, da peč deluje le nekaj ur dnevno (recimo dve uri zjutra, 6 ur popoldne/zvečerj ali pa naj dela v intervalih: 1 uro dela, eno uro počiva). V tem primeru boš imel približno štirikrat manj vklopov na dan. Tudi zaradi tega, ker je na začetku vsa voda v sistemu hladna in predstavlja to neko akumulacijo toplote.
Tudi pripomba Cvetka glede zalogovnika je na mestu.
Število vklopov pa se bo samo od sebe zmanjšalo ob primernih vremenskih ohladitvah.

- Securitat - 25.1.2007

Peč če deluje, pa kolikorkolikrat se vklopi deluje pravilno.
Če pa so ostale nastavitve čudne, tega pač peč ne more sama zregulirat.
Naštimaj, da se bo voda v peči ogrela iz ( recmo zdajšnjih 40 ) na 60 stopinj
in se bo tudi peč manjkrat vklopila, ker bo morala pri enem vklopu
segreti vodo za 20 stopinj več, in ko bo termostat nekje v prostoru
segret na recimo bivalnih 20, bo peč sklopil za dlje časa, ker tudi voda
segreta na 60 namesto na 40 ima več energija za oddajat in posledično
tudi dlje časa oddaja.
To reguliraš toliko časa, dokler niso tla " prevroča " ( talno ).In ta temperatura vode ti bo maksimalna za takratnjo zunajo temperaturo.
Potem si pa recimo narišeš graf:

temperatura vode v odvisnosti od zunanje temperature in se bo peč mnogo manjkrat vklapljala, pa še poraba se bo zmanjšala za enak efekt.

Zelo rad pa bi videl aparat, peč, mašino, ki ima izkoristek 100 ali več %
Odkupim takoj, dam tudi 5x več kot je vredna Wink

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kvarkadabraunichr("46")net/indexunichr("46")html?/vprasanja/teksti/perpetuumunichr("46")htm[/url]
Dodajam - tale Jernejeva ideja o programski termostatski uri je povsem na mestu. ( delovanje ob določenem delu dneva )

- austin - 25.1.2007

Naj mu eden razloži glede kondenzacije prosim, meni se ne da...

- Securitat - 25.1.2007

Če misliš meni - vem, da se kondenz pri krepko zaprti peči nabira v peči in dimniku.......verjem da iz strojne fakultete ne pridejo ven "budale" Wink

- primozp - 25.1.2007

Pri nas imamo sicer stanovanje in etažno plinsko peč, a morda je kaj podobnega.

Vem, da je v našem programatorju moč nastaviti kako natančno se peč odziva na spremembe temperature. Če imaš npr. nastavljeno 20C, ti lahko programator vklopi peč že na 0,5C odstopanja, lahko pa šele na 1C ali 2C....

Lep pozdrav, Primož.

- vincent - 25.1.2007

securitat...če bi želel zmanjšati št. vklopov bi bilo potrebno temperaturo vode zmanjšati...ker le tako bi se voda v radiatorjih manj ohlajala (iz 40 sopinj zgolj na 35..torej delta t 5 stopinj -> manjša oddajna moč radiatorja)...torej bi zadeva bolj mirovala.

če pa dvigneš temp. režim (dvigneš moč tudi radaitorju..torej je odjem večji...delta t 20 stopinj)) se bo nastavljena temp. npr. 70 stopinj hitro spustila na npr. 50...kar bo peči dalo signal za dogrevanje vode (če si ji nastavil na 70)..ker pa je moč oddajanja radiatorjev velika bodo tudi v trenutku segreli prostore, kar bo še naknadno skajšalo delovanje peči...tako si v začaranem krogu...vklop/izklop.

Osebno bi vodo spustil na minimum (ravno tooilko da se da to vodo še uporabit za tuširanje...če je bojler za sanitarno vodo isti),,,načeloma pa nekaj pod 40 stopinj, ter seveda (ako se da) nastavil timer da se peč vklopi zgolj zjutraj (2 uri predno vsatneš) ter 2 uri predno prideš domov..ter deluje maksimalno do 7-ih zvečer. Vse ostalo pa naj miruje.

S tem dosežeš da so v času vkllopa potrebe po ogrevanju dokaj visoke in peč dlje deluje, preostali čas (ko te ni doma oz. ko spiš) pa po nepotrebnem ne obremenjuješ peči z minimalnimi vklopi. Te zadeve se da dokaj dobro poštimati v izoliranih stavbah kjer je potreba po energije (sploh glede na letošnje temperature) minimalna.

- austin - 25.1.2007

Securitat Napisal:Če misliš meni - vem, da se kondenz pri krepko zaprti peči nabira v peči in dimniku.......verjem da iz strojne fakultete ne pridejo ven "budale" Wink

Pa veš tudi to, da kondenzacijska peč izkoristi latentno toploto kondenza?

- blautherm - 25.1.2007

Vincent Napisal:če pa dvigneš temp. režim (dvigneš moč tudi radaitorju..torej je odjem večji...delta t 20 stopinj)) se bo nastavljena temp. npr. 70 stopinj hitro spustila na npr. 50...kar bo peči dalo signal za dogrevanje vode (če si ji nastavil na 70)..ker pa je moč oddajanja radiatorjev velika bodo tudi v trenutku segreli prostore, kar bo še naknadno skajšalo delovanje peči...tako si v začaranem krogu...vklop/izklop.
Jao, jao kašne ti strelaš. Zgleda, da ti tole ni nič jasno. Malo še pomisli, namreč je ravno obratno, kot pa ti praviš. Ti si pozabil upoštevati moč kotla. Pa vklopno izklopna histereza je sila pomembna (na kotlu za vklop), je že nekdo zgoraj to napisal.
V glavnem, če si ljudje nabavijo predimenzioniran kotel ni rešitve za prepogosto vklapljanje (razen zalogovnik). In tega ne morem razumet, da si folk nabavi plinski kondenzacijski kotel in je predimenzioniran. Pa se dobijo že za moči od 4kW naprej. Jebi ga, poslije jeb... nema kajanja!

LP

- Securitat - 25.1.2007

austin , se opravičujem za zgornji moj post, sem malo prej oddal nov post
o peči na drva in pomotoma odgovoril tukaj, ker sem mislil, da se nanaša na
peč na trda goriva.

Je pa tudi res, da o kondenzacijski peči nimam pojma :oops:

- Jernej - 29.1.2007

blautherm Napisal:
Vincent Napisal:če pa dvigneš temp. režim (dvigneš moč tudi radaitorju..torej je odjem večji...delta t 20 stopinj)) se bo nastavljena temp. npr. 70 stopinj hitro spustila na npr. 50...kar bo peči dalo signal za dogrevanje vode (če si ji nastavil na 70)..ker pa je moč oddajanja radiatorjev velika bodo tudi v trenutku segreli prostore, kar bo še naknadno skajšalo delovanje peči...tako si v začaranem krogu...vklop/izklop.
Jao, jao kašne ti strelaš. Zgleda, da ti tole ni nič jasno. Malo še pomisli, namreč je ravno obratno, kot pa ti praviš. Ti si pozabil upoštevati moč kotla. Pa vklopno izklopna histereza je sila pomembna (na kotlu za vklop), je že nekdo zgoraj to napisal.
V glavnem, če si ljudje nabavijo predimenzioniran kotel ni rešitve za prepogosto vklapljanje (razen zalogovnik). In tega ne morem razumet, da si folk nabavi plinski kondenzacijski kotel in je predimenzioniran. Pa se dobijo že za moči od 4kW naprej. Jebi ga, poslije jeb... nema kajanja!

LP

Skoraj bi se strinjal z Vincentom. Ob predpostavki, da je vklopno/izklopna histereza enaka (recimo +/- 5 stopinj), je frekvenca vklopov pri višji temperaturi vode višja. Radiator se bo gotovo prej ohladil s 70 stopinj na 60 kot pa s 40 stopinj na 30, saj v prvem primeru oddaja večjo moč. Sam čas segrevanja (s 60 nazaj na 70 oz. s 30 nazaj na 40) pa bo približno enak, saj je tudi moč peči približno enaka.

- blautherm - 29.1.2007

Jernej Napisal:Skoraj bi se strinjal z Vincentom. Ob predpostavki, da je vklopno/izklopna histereza enaka (recimo +/- 5 stopinj), je frekvenca vklopov pri višji temperaturi vode višja. Radiator se bo gotovo prej ohladil s 70 stopinj na 60 kot pa s 40 stopinj na 30, saj v prvem primeru oddaja večjo moč. Sam čas segrevanja (s 60 nazaj na 70 oz. s 30 nazaj na 40) pa bo približno enak, saj je tudi moč peči približno enaka.

Čuj, doma imaš super makino. Sprobaj in poročaj! 8)

LP