Objave: 13
Teme: 0
Ocena:
0
Za izdelavo elaborata zemljišča pod stavbo in katastra stavb ( vris in popis objekta ),
ne potrebuješ gradbenega dovoljenja.
Kolikor mi je znano je pa objekt tako ali tako zgrajen v času po vojni, se pravi pred
Letom 67.
Objave: 17
Teme: 6
Ocena:
0
Da ne bom odpiral nove teme...
Kaj je ceneje v papirnatem smislu:
Gradnja na gradbeni parceli brez objektov (brez vode in elektrike) ali gradnja z odstranitvijo objekta in nova gradnja (starejša hiša z vsemi priključki)
Hvala za odgovor!
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
xCore - odvisno od tega, kako poceni dobiš uradnega rušilca!
Dokumentacijsko je namreč PGD malo dražji (rušitveni načrt), je pa ostale birokracije nekoliko manj.
pri gradnji z odstranitvijo objekta lahko kompenziraš del ali celoten KP, postopki za priklop na infrastukturo so praviloma poenostavljeni in cenejši, tudi soglasij praviloma ne rabiš dodatno urejati, imaš pa strošek rušenja, ki ga ne smeš opraviti na horuk - vsi (večina) gradbenih odpadkov mora na uradno deponijo.
Pri "greenfield" gradnji imaš poln KP, iskanje/financiranje opcij za priklop na infrastrukturo, soglasja KP, itd itd.
Pri povprečni velikosti objekta ralika v stroških (glede na celotno investicijo) niti ni extremna, vzame pa precej več časa, če začneš iz čiste nule.
ps. Sam delam po prvi varianti, ocenjujem, da sem "profitiral" okoli 10k€ (brez upostevanja višje nakupne cene parcele, na račun "opremljenosti"), začel pa z gradnjo 4,5 mesece po nakupu parcele.
Ocena:
0
Kakšne so ponavadi okvirne cene uradnih rušilcev?
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
Jaz sem imel velik objekt, so ga podrli za dobrih 6k€ (vkljucno z dodatnim izkopom za plato hise&dvorisce), Kolegu je manjso hiso nedalec od mene podiral drug izvajalec in je placal okoli 4k€. Oboje vasi okoli Celja.
Je pa pri rusilcih tako, da najvec steje deponija... ker npr. celjani - SIMBIO racunajo (po spominu) med 150-200€ za tono gradbenih odpadkov, rusilci pa imajo svoje deponije in "deponije", pa potem strosek obdelave odpadkov limitira proti 0, ura tovornjaka in kombinirke stane 25€/h itd. Ne delam si utvar, da je zadeva v nulo regularna, ampak tako pac imamo.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
1x mi je en gradbinc za eno hišo reku, da bi jo podrl za okol 3 jurje. Se pa strinjam z @gt001, ceneje je najti eno podrtijo, jo podret pa na istem mestu delat novo kot pa da štartaš iz čiste nule. To je tudi bolj v duhu prostorske in okoljske zakonodaje, ki daje prednost racionalni rabi zemljišča, s tem, da se prvenstveno izkoristi proste in nezadostno izkoriščene površine v naseljih z njihovim ponovnim aktiviranjem.
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
V vsakem primeru zna biti povsem legalno odstranjevanje in načrt rušitve v večini občin ceneje kot pa plačevanje celotnega komunalnega prispevka.
Soglasja za priklop na infrastrukturo boš vseeno potreboval. Samo formalnost, kljub temu, da imaš priključke že na parceli.
Ocena:
0
Kako pa zgleda spploh Uradna Rušitev? Mora tudi tisti ki ruši bit neka pooblaščena oseba ali je potrebna samo uradna deponija...
Recimo če ti hišo podere prijatel z bagerom in pelješ materjal na uradno deponijo?
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Bolj pravilen izraz bi bil legalna rušitev. Uradna bi bila tista, ki jo izpelje država (npr. rušitev črne gradnje).
Mislim, da se lahko določbe ZGO-ja, ki se nanašajo na gradnjo v lastni režiji enakovredno uporabljajo tudi pri rušenju. Torej legalna rušitev potrebuje gradbeno dovoljenje in pa pravilno deponirane gradbene odpadke. Je pa najlažje (najhitreje in najceneje), če se projekt rušitve pripravi skupaj s projektom pridobitve gradbenega dovoljenja za nov objekt