PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primerjava kotlov na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri meni pa kar velja olje - peleti 1:2. Porabili smo od 2500 do 3000 l olja, to sezono pa sem pokuril nekaj manj kot sest ton pelet.
zlatnik
Kakšen kotel uporabljaš?
biodom
saky Napisal:Pozdravljeni,
sem lastnik peči acv ge p, in na žalost moram povedat da nisem zadovoljen, prej sem kuril na kurilno olje in sem imel porabo približno 2000l na sezono, sedaj ko kurim na pelete imam porabo le teh po preračunu 5,5 t kar pomeni da je razmerje 1:3 (kurilno:peleti) in ne 1:2 kot obljubljajo. pri tem nisem upošteval da je trenutno zunanja temparaturo okrog 10°C , torej bo poraba v zimskih dneh še večja. po ponovnem obisku serviserja je poraba padla vendar samo zaradi tega ker je bila znižana delovna temperatura peči, posledično tudi temperatura v hiši.
Ni vse v deklariranih izkoristkih. :!:
:?: Kako močen je bil oljni kotel? Kako močen je peletni kotel? Kakšna je potrebna moč ogrevanja?
8) Sklepam na osnovi rabe kurilnega olja, verjetnega letnega izkoristka starega kotla in podnebnih podatkov za Ljubljano: če je kotel močnejši kot 6 kW, je predimenzioniran! Idea
Kaj lahko narediš? Če je moj sklep pravilen, je rešitev enostavna. Vgradi vsaj 500 l hranilnik toplote in poraba pelet ti bo padla na polovico.
o-val
Kaj lahko narediš? Če je moj sklep pravilen, je rešitev enostavna. Vgradi vsaj 500 l hranilnik toplote in poraba pelet ti bo padla na polovico.

Me zanima če je tvoja trditev iz izkušen, ker jaz tudi opažama da 1:2 ne drži popolnamo.Kotel na ojle je 22kw ,peletni kotel 20kw pa je poraba večja .Razlika je najbrž tudi zaradi izkoriska olje 96% peleti 91%,temparatura dimnih plinov olje 96 stopin ,peleti 150 stopin,. Čeje rešitev zalogovnik ga bom vgradil.Zato me zanimajo konkretne izkušnje.
Glede na napisano si imel sodoben kondenzacijski oljni kotel? Pri teh izračunih je ponavadi izhodiščna točka zastarela kanta z bistveno nižjim izkoristkom in posledično (pre)veliko porabo olja.
Če vgradim zalogovnik tople vode ze zmajnša poraba ali se zmajnšajo samo vklopi gorilca?
Nevem zakaj bi se zmanjšala poraba? Hiša ima še vedno enako potrebo po energiji, če hočeš ohranjati identično temperaturo v prostorih.

Toplota pri peletih pa negre nikamor v prazno, ker se peletni gorilnik tako ali tako izklopi, ko doseže peč določeno temperaturo.

Serviser mi je povedal, da je zalogovnik pri peči na pelete bv. Prišparaš res samo pri vklopih. S tem naj bi dlje zdržala ta vžigalna "svečka", ki pa je itq strošek cca. 30€ ( govorim za centrometal peč) in če jo menjaš na recimo 3 leta je to minimalen strošek.

Če se pa motim naj me pa kdo prosim poduči Smile
jani65 Napisal:o-val

Me zanima če je tvoja trditev iz izkušen, ker jaz tudi opažama da 1:2 ne drži popolnamo.Kotel na ojle je 22kw ,peletni kotel 20kw pa je poraba večja .Razlika je najbrž tudi zaradi izkoriska olje 96% peleti 91%,temparatura dimnih plinov olje 96 stopin ,peleti 150 stopin,. Čeje rešitev zalogovnik ga bom vgradil.Zato me zanimajo konkretne izkušnje.
Težko je na osnovi dveh stavkov podati točno diagnozo. Kot bi želel od vedeževalke na brezplačni številki dobiti označitev zahrbtne bolezni in navodila zdravljenja.
Peč acv je podobna zastareli štadlerci. Te pa imajo pri delni obremenitvi slab izkoristek. Če vgradiš zalogovnik, lahko dosežeš, da bo acv delovala samo pri polni obremenitvi (z boljšim, nazivnim izkoristkom) ali pa bo počivala.
Kaže, da si imel zelo dober oljni kotel, torej je bil letni izkoristek malo večji kot sem ocenil in zato so toplotne potrebe stavbe tudi malo večje, verjetno 9 kW. Če sešteješ nazivno moč vseh radiatorjev in upoštevaš, s katero temperaturo dovoda si ogreval, ko je bilo najbolj hladno, lahko točno oceniš, kolikšne so bile takrat toplotne izgube hiše.
some1 Napisal:Nevem zakaj bi se zmanjšala poraba? Hiša ima še vedno enako potrebo po energiji, če hočeš ohranjati identično temperaturo v prostorih.

Toplota pri peletih pa negre nikamor v prazno, ker se peletni gorilnik tako ali tako izklopi, ko doseže peč določeno temperaturo.

Serviser mi je povedal, da je zalogovnik pri peči na pelete bv. Prišparaš res samo pri vklopih. S tem naj bi dlje zdržala ta vžigalna "svečka", ki pa je itq strošek cca. 30€ ( govorim za centrometal peč) in če jo menjaš na recimo 3 leta je to minimalen strošek.

Če se pa motim naj me pa kdo prosim poduči Smile
Ni bilo vprašanje, da se zmanjša ampak zakaj se poveča. Torej: zakaj je pri kurjenju z oljem 20.000 kWh končne energije, pri kurjenju s peleti pa 28.000 kWh končne energije.
Odgovor je v dimniku: pri peletih imajo dimni plini 150, pri KOEL so imeli 96 °C; verjetno je odgovor v temperaturi kotlovnice, pri peletih gre (verjetno) več toplote v kotlovnico...
Serviser, ki ne ve, kaj je prednost hranilnika toplote, je brez veze. Pametnega se dela tam, kjer nima pojma.
o-val še vedno mi nisi odgovoril na vprašanje..

To je jasno, da ima zgleda peč na pelete slabši izkoristek kot tista na olje. Še zmer pa nerazumem kako bi znižal temp. dimnih plinov. Če peč spušča previsoko temperaturo v dimnik dvomim, da boš z zalogovnikom zmanjšal to izhodno temp.
Some1 se strinjam s tabo.
Tako kot ste rekli zmanjšalo se bo samo število vklopov poraba pa nebo nič manjša. Če bo peč delovala skoz na najvišji moči bo temp. dimnih plinov skoz visoka in bo še več šlo v dimnik ko pa zmanjša moč pa gre v dimnik manj temp. in s tem ni manjši izkoristek kot nekateri pišejo kar preberejo nekje na forumu od nekaterih ki nimajo izkušen. Potem bi morala imeti tudi peč na olje zalogovnik. Peleni gorilnik se ravnotako izklopi ko doseže temp.

Je pa res, da je bila prejšna oljna peč z dobrim izkoristkom zato je sedaj poraba pelet malo večja, vendar vsi ti peletni kotli tega ranga imajo približno tak izkoristek nekateri celo slabši.

Seriser ti naj nastavi gorilnik na manjšo moč da bo dlje časa ogreval samo ne pod takšno moč da ne bo folgo greti hiše.
boljše peči imajo TDP nižje in s tem tudi boljše izkoristke, čeprav je tudi pri cenejših pečeh deklariran visok izkoristek, kako ga izmerijo pa je spet vprašanje
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=45692&start=15">viewtopic.php?f=7&t=45692&start=15</a><!-- l -->

Pri avtu imaš pri kratkih vožnjah tudi precej večjo porabo, zato se priporoča tudi pri peletih zalogovnik, čeprav trgovci tega nočejo povedati, ker stvar podraži investicijo

če imaš možnost nastavi peč na manjšo moč, da deluje dalj časa, oziroma se posledično manj uklaplja

nekatere peči so programirane tudi tako da vmesnem času ko ne delujejo ohranjajo žerjavico
kar je spet poraba
Težko je primerjat avto in peč, normalno je da ima avto večjo porabo ko je neogret. Peč pa ko se segreje jo potem gorilec vzdržuje. Nima hladna peč nič večje porabe kot enkrat ko je na 60 stopinj le lahko gre na nižjo moč ker se približuje željeni temp.
Pa še na nobenem šolanju niso omenil potrebo po zalogovniku pri peletih. Zalogovnik zagovarjam pri pečeh na drvah da se le te ne pacajo in skozi gorijo, saj vemo kaj se dogaja ko loputa za zrak zapre. Peleti pa gorijo ali ne, skoraj kot olje le čas vžiga je malo dalši.
Definitivno lahko z zalogovnikom prišparaš, ne samo, kar se tiče manjšega št. vžigov in s tem nižje potrošnje elektrike. Izmeri tem. dimnih plinov na začetku delovanja gorilnika in potem čez nekaj časa. Kljub temu, da gorilnik dalj časa deluje, se temp. dimnih plinov znižuje zaradi povečanega prenosa toplote preko sten na kotlovsko vodo. S tem pa se poveča tudi izkoristek, tudi peleti pri daljšem delovanju boljše izgorevajo, boljši je vlek dimnika, v dimni tuljavi ne prihaja do kondenza. In na koncu, imaš temp. dvižnega voda recimo konstantno nastavljeno na 40 c (tako kot pri toplotni črpalki zaradi boljšega COP-a). Pokrivaš zgolj histerezo, ki pa se zaradi večjega volumna vode zelo počasi spreminja.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi