PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Sprememba namembnosti objekta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gre za dve vrsti senika naš je manjši.
Uredba pravi tudi

NEZAHTEVNI OBJEKTI
11. člen
(nezahtevni objekti)
5. pomožni kmetijsko-gozdarski objekti:
f. senik, to je enoetažen, lesen, pritličen objekt za shranjevanje s sena bruto površino največ 150 m² in višino najvišje točke največ 6 m, merjeno od najnižje točke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom;

Pa naj mi sedaj kdo razloži kaj je sedaj prav?
v bistvu imata oba prav: po navedeni uredbi je lahko senik nezahtevni in/ali manj zahtevni objekt.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=86037#!/Uredba-o-vrstah-objektov-glede-na-zahtevnost">http://www.uradni-list.si/1/content?id= ... zahtevnost</a><!-- m -->
5. NEZAHTEVNI OBJEKTI

11. člen
(nezahtevni objekti)
5. pomožni kmetijsko-gozdarski objekti:

f. senik, to je enoetažen, lesen, pritličen objekt za shranjevanje s sena bruto površino največ 150 m² in višino najvišje točke največ 6 m, merjeno od najnižje točke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom;

6. ENOSTAVNI OBJEKTI

16. člen
(pomožni kmetijsko-gozdarski objekti)

Pomožni kmetijsko-gozdarski objekti, ki so enostavni objekti, so:

o. senik, to je enoetažen, lesen, pritličen objekt za shranjevanje sena z bruto površino največ 30 m² in višino najvišje točke največ 6 m, merjeno od najnižje točke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom.

slo-zakonodaja iber ales Smile

a za manjsega ste sploh dobili kaksen papir na UE, ali popolnoma nic?
Po moje gre tukaj za lapsus v uredbi. Po tej logiki za senik 30 m2 ne rabiš nič, od 31 do 150 pa GD? :mrgreen:
Ne vem, če je lapsus, je pa uredba takšna kot je in jo je potrebno upoštevati. Seveda pomožnih kmetijsko gozdarskih objektov ne more graditi kar vsakdo ampak mora imeti status kmeta in si pridobiti mnenje kmetijsko gozdarske zbornice (če odlok tako zahteva, veliko jih).

Če torej objekt sodi v kategorijo enostavnih objektov in ob tem izpolnjuje tudi skupne zahteve za gradnjo enostavnih in nezahtevnih objektov potem je lahko legalen.

Če pa je želja spremeniti takšen objekt v počitniški objekt pa ga je potrebno načrtovati kot stanovanjsko stavbo in pridobiti gradbeno dovoljenje. Tukaj brez priključkov na vodo in elektriko ne bo šlo, razen če je v odloku specifično navedena možnost samooskrbe ob uporabi primernih tehnologij (recikliranje deževnice do stopnje pitnosti in zagotavljanje elektrike s pomočjo fotovoltaičnih celic in akumulatorja el energije.). V glavnem ne glede na to ali je senik legalen ali ne bo potrebno pri načrtovanju počitniške hišice enak postopek kot za gradnjo nove stanovanjske hiše.

Seveda, če odlok to dovoljuje. Svetujem pridobitev lokacijske informacije in obisk pri dobrem arhitektu/projektantu.

L.p.
Jasno sem napisala, da ne želimo ne elektrike in ne vode. Objekt bi ostal točno tak, kot je sedaj. Le kdo me lahko prisili, da si napeljem elektriko, če je ne želim in ne potrebujem. Želim le, da si v objekt lahko postavim pohištvo po želji. Zato nočem, da se mi pojavi sčasoma inšpekcija in ugotovi, da senik ne služi svojemu namenu in bi prišlo do zrušenja. Zato še enkrat povem. Stavba bi ostala taka kot je, le namen bi se spremenil. Če je potrebno bi pridobili vso gradbeno in drugo dokumentacijo. Zanima me le, če mi kdo tukaj zanesljivo in s pravno podlago odgovori, ali je to možno ali ne.
Glej lepo sem ti povedal kaj in kako. Brez elektrike in vode ni možno legalno dobiti gradbenega dovoljenja za počitniški objekt in pika. Lahko delate kar želite ampak pač ne bo legalno in pika. Lahko me upoštevaš ali pa ne.
Za tvoje ideje - senik v bivalni vikend rabis GD - torej vso gradbeno dokumentacijo.
Za GD velja standardni postopek, rabis soglasja. Ce si blizje od x-metrov od vodovoda, sploh ne dobis vodnega soglasja brez priklopa na vodovod, rabis imeti urejeno odvajanje odpadnih/meteornih voda itd. Brez vodnega soglasja ne dobis GD.

Ce mislis, da je vse skupaj pretiravanje, kako si boste uredili npr. WC? Na strbunk? Grizli Adams varianta?

Kak mesec nazaj je bila identicna tema o postavitvi brunarice nekje na Pohorju, kaksno informacijo si tam poisci.

Pa na UE se spravi - oni odlocajo, oni ti bodo povedali, kaksne moznosti imas.
Pri nam na dolenjskem se za zidanice, ki so v osnovi kmetijski objekti, lahko pridobi GD čeprav nimaš ne vode in ne elektrike. Ampak kot pravim, zidanica je kmetijski objekt za spravilo pridelkov, lahko pa služi tudi občasnemu bivanju, in ni potrebe po komunalni oskrbi. Ker če ni objekt za stalno prebivanje, pitne vode iz vodovoda ne potrebuješ (kapnica), elektrike ravno tako ne (agregat), je pa potrebno imeti urejeno odvajanje odpadnih voda ali greznivo ali biološko čistilno napravo. Verjetno je za počitniški objekt podobno.
Počitniški objekti po CCSI sodijo med enostanovanjske stavbe in kot takšne potrebujejo gradbeno dovoljenje, poleg tega pa mora biti priključen na osnovno komunalno infrastrukturo (tudi če gre samo za občasno bivanje). Ob tem mora upoštevati še pures in vse ostalo. Kot sem omenil v enem od prejšnjih objav, nekateri odloki dopuščajo samooskrbo ampak v teh primerih je potrebno tehnologijo definirati, mora biti certificirana in potrebno je soglasje občine.

Kot si napisal zidanice so kmetijski objekt in kot takšne namenjene kmetijski dejavnosti in tistim s statusom kmeta, vinogradnika ipd. Pri nas je potrebno vsako takšno zadevo dokazovati še z dodatnim mnenjem kmetijsko gozdarske zbornice, ki pa zna tudi biti zahtevna. Zidanica je edini takšen polovičen primer, v vseh ostalih je zadeva jasna in se brez problema izdajajo odločbe o odstranitvi objekta oz. ureditvi dokumentacije.
Za zidanico pri nas ne potrebuješ nikakršnih statusov, samo da imaš zadostno površino vinograda ali sadovnjaka in da je parcela v vinogradniškem območju, in to je to. Ampak ker je zidanica bistveno cenejša kot nakup hiše, se v zadnjih letih, predvsem zaradi ekonomskih in socialnih razmer to "zlorablja" in se ljudje na veliko, predvsem starejši, preseljuje in bivajo v zidanicah. In tako potem zidanica postane hiša.
Hja zidanica je potem še vedno zidanica. In zaj*** inšpektor lahko ugotovi, da se objekt ne uporablja skladno z njegovo namembnostjo. Dokler ni tožnika ni sodnika, ampak glede na to da so se inšpekcije prebudile se jaz osebno ne bi več igral s takšnimi zadevami. Tudi fovšije je vedno več.
Citat: Ampak ker je zidanica bistveno cenejša kot nakup hiše, se v zadnjih letih, predvsem zaradi ekonomskih in socialnih razmer to "zlorablja" in se ljudje na veliko, predvsem starejši, preseljuje in bivajo v zidanicah.
Kje vidiš zlorabo?

Človek si je legalno zgradil ali kupil zidanico, ki daje možnost bivanja. Ali je prepovedano v njej bivati?

Morda je zate zloraba, če se je izognil plačilu tistih oseb (pravnih in fizičnih), za katere zakon določa da morajo sodelovati pri gradnji enostanovanjske hiše za lastne potrebe investitorja.
Nimam časa - sem v penziji!
Lokacija je na območju do kamor ni ceste. Cesta je v bistvu kolovoz in od nje peljejo na posamezne lastniške parcele le pešpoti. Prevozna je le z manjšimi traktorji. Precej je odmaknjena od naselja. Na tem območju ni vode in ne elektrike. Je preraščena z gozdovi in travniki. Na redko je posejana z manjšimi hišicami sosedov. Nikoli niso imeli vode ali elektrike, niti je ni nihče zahteval. Dovoljenja da ne gre za vodovarstveno območje, kjer bi bila prepoved gradnje in od elektra smo pridobili prav vsi lastniki. Ker je obiskano le poleti in spomladi, ko imamo delo ne potrebujemo kaj elektrike. Tongue Vodo imamo deževnico. Za pitje jo prinesemo s seboj. Smo vsi domačini in vedno smeti odnašamo v dolino, kar pač ne pokurimo ali recikliramo. Imamo pa vsi wc-je na štrbunk in smo zelo ekološko ozaveščeni. Ampak ali se vam ne zdi, da smo zašli z mojega vprašanja? :roll: Prosim, če bi kdo znal odgovoriti na prvotno zastavljeno vprašanje. :roll:
Ok, nazaj h koreninam Smile

motherwolf Napisal:Zanima me, če je to mogoče in se lahko izvede sprememba namembnosti takega objekta?
naceloma da

motherwolf Napisal:Kako in kam se obrniti, da bi po vseh zakonih lahko pridobili vsa gradbena in druga dovoljenja za uporabo senika in spremembo namembnosti?
Na UE vloziti PGD za spremembo namembnosti

motherwolf Napisal:Kakašna je v tem primeru možnost spremembe iz senika v vikend?
PGD - sprememba namembnosti v skladu s pogoji soglasodajalcev => UE.
1 2 3
Iskanje po temi