Objave: 16
Teme: 2
Ocena:
0
Prvošolček
Odsoten
Na stavbnem zemljišču kjer so dovoljene in predvidene gradnje počitniških objektov imamo lesen senik. Senik je velikosti 6 x 5 metrov. Streha je hkrati tudi strop. Ker senika ne nameravamo več uporabljati za spravilo sena, bi ga radi uporabljali kot vikend.
Radi bi pridobili in legalizirali vso potrebno dokumentacijo.
Zanima me, če je to mogoče in se lahko izvede sprememba namembnosti takega objekta? Stavbe ne bi spreminjali, ker nam kot taka ustreza. V seniku bi spremenili le to, da bi postavili vanj strop pod streho. Na parceli ni elektrike in ne vode. Tega niti ne želimo. Kako in kam se obrniti, da bi po vseh zakonih lahko pridobili vsa gradbena in druga dovoljenja za uporabo senika in spremembo namembnosti?
Bojimo se, da bi nam v naši želji spremembe namembnosti označili senik kot črno gradnjo in zrušili senik. Tega seveda ne želimo in bi v tem primeru vso stvar pustili tako kot je.
Prosimo za čim hitrejši odgovor, ker želi občina spremeniti parcele iz stavbnih v kmetijska zemljišča. Kakašna je v tem primeru možnost spremembe iz senika v vikend?
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
kdaj je bil senik zgrajen? je sploh kje evidentiran (gurs )?
Jaz bi na tvojem mestu najprej preveril javno dostopne evidence, da vidiš "status" kozolca, potem na UE, da razcistis moznosti (kaj je dovoljeno, v kaj lahko spremenis, pod kaksnimi pogoji)...
Potem pa naprej po PS-u. Se pravi GD, sprememba namembnosti itd itd.
Ocena:
0
Senik ni evidentiran. Zgrajen je bil pred dvemi leti, ker smo želeli kositi sosednji travnik, pa ga sedaj sosed sam.
Ker sem popoln laik ne razumem kratic PS in GD.
Torej na upravni enoti preverim status senika. Ne gre namreč za kozolec ampak zaprto kočo, v kateri imamo seno in vrtno orodje.
Ocena:
0
Senik ni postavljen na črno, temveč popolnoma legalno. Na upravni enoti so nam povdali, da ne potrebujemo nikakršnega dovoljenja, ker gre za ENOSTAVEN OBJEKT: zakon pa pravi;
"Tiste objekte, ki jih nova uredba opredeljuje kot enostavne, se lahko gradi brez gradbenega
dovoljenja (in tudi brez lokacijske informacije, vendar se objekt ne sme postaviti v nasprotju s
prostorskim aktom). Za enostavne objekte in vzdrževanje objektov ni potrebno pridobiti
gradbeno dovoljenje."
Ocena:
0
Senik je postavljen na mojem zemljišču! Parcela je gradbena, oziroma namenjena počitniškim objektom. Objekt je postavljen povsem po pravilih in z vednostjo in dovoljenjem Upravne enote, saj so nam oni povedali, da ne potrebujemo za enostaven objekt nobene dokumentacije. Mere in gradja je po pravilniku.!
Ocena:
0
"senik, to je enoetažen, lesen, pritličen objekt za shranjevanje sena z bruto površino največ 30 m² in višino najvišje točke največ 6 m, merjeno od najnižje točke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom."
Vse je točno , le da je nižji od šestih metrov.
Zanima me le, če je sprememba namembnosti sploh mogoča in če se je velikokrat odobrila. Želimo legalizirati objekt po pravilih, glede na rabo, a zdi se , da te država in okolišenje in birokracija prav sili, da si nepošten.
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
Ne razumem, kaj bi legaliziral, če praviš, da imaš legalno postavljen objekt.
Za spremembo namembnosti pač rabiš PGD, ker počitniški objekt verjetno ni več enostaven objekt.
Kaj ti na UE prvijo glede tvoje zadeve? Idi tja in preveri, v SLO je tako, da se zadeve kljub enakim zakonom ne resujejo od obcine do obcine oz. od UE do UE enako.
Ocena:
0
Senik je postavljen legalno. Ker pa bi radi uporabo le tega spremenili v vikend, je seveda potrebno senik registrirati pod vikend ane? Pripravljeni smo urediti in plačati vso dokumentacijo in gradbeno dovoljenje, če je to sploh mogoče. To je moje vprašanje. Senik pa je sedaj legalno. Te pa vse mine ob komplikacijah.
Ocena:
0
Seveda sem mislila, da ker gre tukaj za pravno svetovanje, to lahko tudi pričakujem. To, da naj grem na Upravno enoto, pa sem pogruntala že sama. A sem pričakovala odgovor pravnika. saj temu je ta forum menda namenjen ali???????
Objave: 659
Teme: 7
Ocena:
3
Ja pravnisko mnenje je pa povezano z cekini.
:wink: :wink:
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
1. senik ni enostavni objekt ampak nezahtevni objekt, za kar potrebuješ GD iz strani UE, in sicer se ga dobi po t.i. hitrem postopku (brez projektne dokumentacije in podobne solate, zgolj skica na a4 formatu)
2. očitno bereš in uporabljaš pogoje za senik še iz starega Pravilnika, ki pa že od leta 2008 ne velja več, nadomestila ga je Uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost (URL 37/08), po tej Uredbi je senik lahko velik do 150 m2 in visok največ 6 m, za postavitev le tega glej točko 1.
3. sprememba namembnosti potegne za sabo vedno GD, in to tisto klasično GD z vsemi soglasji, načrti....enako kot bi šel gradit hišo, seveda pod pogojem, da je na tem območju dovoljena gradnja počitniških objektov, to je določeno v občinskem prostorskem načrtu
Ocena:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.upravneenote.gov.si/fileadmin/pageuploads/ue-smarje_pri_jelsah/Zivlj_dogodki_14/UREDBA_ENOST_OBJ.pdf">http://www.upravneenote.gov.si/fileadmi ... ST_OBJ.pdf</a><!-- m -->
Senik JE enostavni objekt. Vsaj tako pravi uredba.
Ocena:
0
Tako piše v uradnem listu in tako so mi odgovorili na UE.