Ko si boš (če boš) kdaj postavil sistem ogrevanja na vremensko regulacijo, boš dojel, da vremenska regulacija še zdaleč ni edino, kar rabiš za dobro regulacijo temperature.
In ravno tega marsikdo, vključno s tabo pač ne dojame.
Citat:In razmerja padcev in rasti tempratur v sobah, ki so odvisna od orientacija in izolacije sob, so vedno ista.
To se samo tebi tako zdi, pa se ti žal narobe zdi.
Vremenska regulacija ne more v enačbi upoštevati sončnega obsevanja, vetra, števila ljudi po sobah, čas delovanja dvometrske plazme, uporabo kuhinje in še kupa drugih spremenljivk (tudi pasulj na jedilniku prejšnji dan recimo), ti pa razlagaš kot da jih.
Skratka, če ti osebno ne vidiš smisla v termostatskih ventilih poleg vremenske regulacije, to nikakor ne pomeni, da smisla ni niti za ostale.
Na naši peči je Seltronova vremenska regulacija ter sobni termostat v dnevni sobi. Se jo je uporabljalo, ko smo zadevo furali na olje... In se radiatorjev, ko so bile na vseh klasične glave, praktično ni diralo.
Pišeš sledeče: "Vremenska regulacija ne more v enačbi upoštevati sončnega obsevanja, vetra, števila ljudi po sobah, čas delovanja dvometrske plazme, uporabo kuhinje in še kupa drugih spremenljivk (tudi pasulj na jedilniku prejšnji dan recimo)."
A niso to stvari, ki ostajajo stalnica iz dneva v dan? Četudi je denimo en dan bolj sončno kot drugi dan, razmerja koliko pade tempratura v eni sobi napram drugi, ostajajo enaka. Če pride obisk in imaš polno hišo ljudi, ponavadi večino v dnevni sobi, manj verjetno pa v spalnici, kaj imaš potem za prestavljat pozicije ventilov po celi hiši?
Je pač tako, da verjetno več kot 90% preživetega časa v naših hišah pade v nek kalup, ki se ne spreminja.
Meni, pa še zdaleč nisem edini, sobni termostat oziroma korektor ne naredi nič dobrega.
Če bi imel za ogrevat zgolj en prostor, kot recimo kak vikend, potem ja. Kakor hitro pa imaš več sob, katerih vrata niso non-stop na stežaj odprta, pa zadeva ne funkcionira več.
90%: ok, morda celo 90% stanovanj pade v ta okvir. Pa dvomim. Kvečjemu 50%, pa še to hudo dvomim.
Pa četrtina se noče/ne zna/nima časa s tem sploh ukvarjat, ker jim bolj zregulirana temperatura ali ne pomeni zadosti, ali pa jo še niso izkusili. Saj veš kako je bilo pred časom s klimami v avtih recimo. Dokler ne poznaš, ne pogrešaš.
Kaj pa ostali? Delovni čas razmetan in povsem nepredvidljiv, prazniki, bolniške, ... ?
Zagotovo si pri ogrevanju na olje imel konstantnejšo temperaturo kot jo imaš zdaj. Ampak ta padec komforta nočeš preveč na glas objavljat, oziroma ga še sam pred sabo malce skrivaš, ker veš da gre za pričakovano negativno posledico šparanja. Ampak take kompromise si pač prisiljen sprejeti, ko si se odločal za spremembo sistema.
Jasno, o konfortu težko govoriš ko na tak način ogrevaš hišo, kot to zdaj počnemo pri nas. Ni to nobena skrivnost in tega ne skrivam. Jasno je tudi, da posledično prihaja do večjih nihanj temprature in v takem primeru pač vidim prednosti termostatskih glav. Drugače pač ne.
Saj sem ti ze rekel da bi ti lahko o konfortu tudi govoril ce bi dal denar za 3slojna okna in stc gorenje ter kupil za 9k tc in imel porabo znizano za 3-3.5x v evrih napram prejsnjemu tvojemu oljnemu ogrevanju. Vendar verjamem da se vsak odloca kakor misli in ve. Pa z istimi stroskimi ali cel manjsimi bi bil pa ne priznas verjamem da je tezko ponos pozre
t.
npr. 30000kwh
poraba zdaj 850€ /drva ,dimnikar,servis,prevoz
1)nova okna 7000€
nova fasada 15000€
nova izolacija podsrešje 1000€
nov cokel 3000€
streha pride tudi kdaj na vrsto?(16.000€)
TČ 7000€ poraba
SUMASUMARUM=49000 s streho ali brez strehe 33000€
poraba 500€
in ne takole:
2)TČ HT 10.000€ sumsaumarum
poraba 1.200€ :oops: :?: Vsakemu svoje. Ne razumem pa zakaj nisi vzel potem 120l STČ in si raje vzel 100l,če greš v popolne ziheraške zadeve. Res je pa da če se bo štrom podražil za 100% ima to manj vpliva na tebe,ki si se moral zakreditirat npr za vse zgoraj napisano. Eden bo pa "to" odplačeval mesečno golobčku
*številke so okvirne,sem rahlo ugibal ker ne vem točne karakteristike in sem sklepal tudi na podlagi povedanega
Streha? Dotrajana, menjana pred par leti. Okna? Stara preko 30 let, tako kot hiša. Dotrajana, menjana lani. Izolacija na podstrešju? Se vprašam, kaj hudiča so delali 30 let, da nobenemu ni prej kapnilo, da je neizolirano podstrešje rakasta tvorba. Cena pa itak en dober dopust... Nov cokel? Bo delan najbrž takrat, ko pride na vrsto fasada, ki bo... ja uganil si, enkrat dotrajana.
A pri vas kaj...eee, dotraja? A ne? Kaj že ti kadiš?
Pa mimogrede, tudi ti si se določenih zgornjih ukrepov posluževal in na ta način izboljšal izolativnost svoje bajte. Pa konstantno mečeš naprej samo to, kolko si prišparal zaradi TČ...
Pred 2 mesecema sem se preselil v stanovanje na fužinah v ljubljani, kjer imam 4 radiatorje v atrijskem stanovanju. Ker sem prej živel v hiši in me je vedno v blokih dušilo od vročine me ista stvar skrbi za moje stanovanje. Zato sem začel razmišljati o termostatskih glavah. Od prijatelja sem dobil eno za testirat, ki je vidna tudi spodaj na sliki. Problem je, da prvič vidim take vrste ventilov na radiatorjih (prav tako vidno na slikah). So na sredini spodnje strani radiatorja. Je motaža termostatskih glav pri tleh sploh smiselna(zaradi temperature)? Je možna montaža take vrste termostaske glave na obstoječe ventile ali je potrebna menjava? Je potrebno spustit vodo iz sistema za montažo ali se da na obstoječi ventil motirati nekakšen vmesnik in enostavno na to gor prišraufat termostatsko glavo?
Sicer pa je moja skrb bila malo odveč. :? Radiatorji so dokaj mlačni, v kopalnici pa zelo šumi, malce celo moteče. Poskusil sem z spučanjem vode in je sedaj je malenkost boljše, vendar so še vedno pri tleh dokaj mrzli. Poskušač sem tudi z regulacijo dveh vijakov na levi strani ventila, vendar ni bistvene razlike, pa tudi ne vem kaj kateri izmed njiju predstavlja. Tako da bi bil vesel če se kdo spozna na te vrste ventile, da malo razloži to reguliranje in vzdrževanje tega sistema in kaj bi lahko še naredil glede mlačnih radiatorjev.
dobil si elektronsko glavo.
Ventil imaš pa se običajni. vsaj zdi se mi, jaz sem imel običajne na fuzinah, kjer sem imel radiatorje zaprte ker sem bil v sendvicu.
Zato moraš menjati najprej ventil za termostatskega ( pazi da bo glava pasala na njega). ker imaš enocevni sistem imaš najbrž na hodniku ventil s katerim zapres svojo vejo ogrevanja in ti ni potrebno čakati na poletno praznjenje sistema oziroma delati zamrzovanje cevi.
Še jaz o termostatskih glavah...kje v LJ se da pirdet, kupit in it s termostatsko glavo od Danfossa.
Imam doma od Hemeierja VD glave po niso vredne a ma nič...temperature tudi blizu niso, kot bi mogle biti. (sej zgledajo dobro, samo uporabne niso :? ).
Ja saj njih imam na sumu. Torej bi znali imeti. Bom se kar zapeljal do tja. Bom eno vzel, takdoa ne bom cincal s popusti :wink: (le eno obstoječo moram imeti s sabo, da vidim če bojo navoji pasali).
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.