Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
in koliko kWh elektrike ta dan porabiš, poleg treh lopat, za kurilni in transportni sistem?
mislim, da smo se oddaljili od teme....
Objave: 423
Teme: 27
Ocena:
0
Moderator ?
Zakaj preide vsaka tema v nabijanje o TČ?
Zanimajo me podatki o vremenski regulaciji in spet berem kako je TČ superiorna.
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Živjo,
v celi hiši imam talno ogrevanje, hiša je zgrajena leta 2008 z ytongom. Toploto pa mi daje sonce in drva+ zalogovnik. Morm rečt, da se mi zdi, da je regulacija glede na zunanjo temperaturo odlična stvar. Enostavno ne mislim na temperaturo vode, ki se spušča v talno ampak vse deluje popolnoma avtomatsko, temperatura v hiši pa niha glede na to kolk se ob nedeljah kuha.
Odlična stvar.
Objave: 235
Teme: 5
Ocena:
1
Pozdravljeni
Pred kratkim sem tudi sam montiral krmiljenje WDC20 v moj ogrevalni sistem - dva ogrev. kroga + ogrevanje SV+kotel na polena + zalogovnik. Uporabljena shema 423e
In sicer me moti sledeče:
Črpalke ogrevalnih krogov, ko so le ti vklopljeni, delujejo ves čas trajanja vklopa ogrevanja tudi ko je dosežena željena temp. prostora, dnevno cca 10h. Krmilnik samo zniža temp. dvižnega voda, črpalke pa so še naprej vklopljene.
Ali je možna vremenska regulacija, stem da se črpalka izklopi ko je temp v prostoru dosežena oz. enaka željeni temp?
Ali obstaja kakšna opcija za izklop črpalk preko programa ali bom moral stvar izklapljati ročno? Prosim za kak nasvet.
L.p. JOHHAN
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Skrlec?
Regulacija glede na zunanjo temperaturo ni nič drugega kot samo to da glede na nastavljeno krivuljo in zunanjo temperaturo spreminja vrednost dvižnega voda.
Pa ne ga srat da temperatura ne niha, en primer prostor, ki mu rečem zimski vrt, pa ki to ni, je samo navaden plac s treh strani ves v steklu, se pozimi ko je sonce segreje do 38stopinj. Drugi plac na drugi strani hiše torej na S, pa komaj doseže 21stopinj, dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico ima tudi veliko površine na sončno stran in ob tem da se kuha in peče in not pač zivi je zadeva vsekakor na višji temperaturi kot nek drug prostor.
Potem je pri talnem predvsem v prehodnih obdobjih problem ne tako hitra odzivnost, torej, cez noč če imaš vremensko vodeno ti nabije dvižni vod, ko pa ob 11h sije sonce se pa kuhaš v hiši.
Pa tudi če bi laufalo tako kot ne laufa, je še problem tak, da kdo si želi imeti v vseh prostorih v hiši isto temperaturo? Po drugi strani če imaš en sobni termostat v dnevnem prostoru za cel sistem ogrevanja ki ima veliko steklene površine po možnosti še kamin, itd... imaš dnevni prostor topel, ostalo pa mrzlo.
Ročna nastavitev dvižnega voda, alpha 2 obtočna črpalka in pa v vsakem prostoru termostat je zmagovalna kombinacija. Če nočeš da ogrevaš hišo 24/7, ali pa da ob različnih urah z različnim dvižnim vodom si pa to nastaviš. Proti temu nimam nič, je pa vremensko vodena zadeva oslarija .
Objave: 173
Teme: 2
Ocena:
0
Imam WDC 20+sobno enoto in krmilim talno ogrevanje. Ne vem kako boš drugače fural če ne z vremensko regulacijo. Na sobni enoti nastavim 22 C in imam 22 C če je zunaj sonce ali pa dež, ali plus 10 ali minus 10 zunanja T.
@SloCop ne vem zakaj potem razvijajo vremenske regulacije sploh. Razen če hočes bit kurjač pa štimat ročno.
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Vremenska regulacija je čisto nekaj drugega kot termostat na zidu.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Vremenska regulacija je čisto nekaj drugega kot termostat na zidu.
Vsaka regulacija ima svoj namen.
- Vremenska regulacija je primerna za počasi odzivno ogrevanje (talno), da intenzivnost ogrevanja sledi trenutnemu zunanjemu stanju = pošlje v prostor toliko toplote, kot je bo v naslednjih urah izgubljene.
- Termostatska regulacija je primerna za hitroodzivno ogrevanje (radiatorji). Intenzivnost ogrevanja sledi trenutnemu stanju v prostoru. Če je v prostoru postalo prehladno, bo poslal v ogrevala več toplote, ki bo v kratkem času prešla v zrak prostora in popravila temperaturno stanje.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Vendar pa WDC20 ni obični termostat na steni......
Samo da bo jasno, ker imam filing, da v temi mešate ti dve škatlice....
EDIT:
Eh, Žerjavar prehitel.