PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izračun potrebne toplote za ogrevanje (NovoCAD)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
točno tako
Ta izračun je čudn...okna , vrata poberejo več kot pol izgube in če še dodatno prišteješ nekaj oken na kip je potem izguba že fantastična ...ti ne pomeni izolacija na fasadi skoraj nič napram oknom in vratam....
bravo, piknik, pravilno si ugotovil.
Razlika je relativno velika, če izoliraš neizolirano fasado ter majhna, če izolirano fasado dodatno doizoliraš. Če pa stara (termopan) okna zamenjaš z novimi, boš v slabše izoliranem objektu zaživel v plesni. Potem boš pa moral XY krat zračit dnevno, da se boš lahko spraševal: čemu sem sploh zamenjal nedotrajana okna :oops: ali pa boš moral nabaviti prezračevalni sistem, ki naj bi ti zmanjšal porabo za ogrevanje -vprašaj uporabnika bergija - on trdi drugače. Razmišljaj s svojo glavo in nikoli ne verjemi trgovcem.
Kako naj spremenimo računico, če imamo klet.
ogrevano ali neogrevano?

Pa, da se razumemo, u zunanjega zidu 0,16 in u tal 0,20 ni tako enostavno narediti.
Čeprav odličen prikaz v excelu ne zadošča za izračun toplotnih izgub.

Pojdi na KI, Ursa ali Archimaid, to so malo resnejši programi, s katerimi lahko precej več zračunaš. So brezplačni, verjetno se moraš registrirati. No, pa naučiti se moraš, da jih uporabljaš.

Ne pozabi pa, da potrebuješ projekt, ki ga naredi arhitekt. Za PGD in za PZI. In ni vsak projekt dober, nima vsak arhitekt izkušenj.
pri kleti...kot rečeno..ali je ogrevana ali neogrevana.

Pri neogrevani vzameš da je med pritličjem in kletjo temp. razlika...glede na to koliko jepovprečno v kleti, prehodnost računaš gel ena sestavo tal...beton, izoalcija, estrih..itd.

Če imaš klet ogrevano..računaš spet gelde na kvadraturo zunanjih sten (tudi če so vkopane)..le temp. razlik vzameš drugače .- ni zrak, je pa zemljina...recimo da je v povprečju prek zime pod zemljo nekaj nad ničlo (više manj, niže več)...jemlješ temp. razliko med 15 in 20°C...če se seveda v kleti 20 ostoinj in več.

........................

Saj zdaj sem dodal v tabelco še izgube zaradi rpezračevanja..samo nimam v službi ZIP.a da bi pripel. Grrrr
Točno tako, je pa zelo različno od objekta do objekta.

Če vzamemo, da je povprečna tehtana ZT v času ogrevanja 1 stopinja, so pri meni deleži takšni:
35% -prezračevanje (naravna zamenjava 60% zraka/h)
38% -okna+zun.vrata obsegajo 21% zunanjih sten (termopan povprečni_k:2,7)
25% -zunanje stene (6cm)
23% - tla+strop (6cm, 27cm)
-21% -notranji dobitki
---------------------------
100% -skupaj
Kar me vedno bega Vincent, je: ali so z upoštevanjem povprečnega k=2,7 oken tu notri upoštevane samo transmisijske izgube?
-če je tako, potem zgornji izračun načeloma pravilen.
Povprečen k oken (oziroma natančneje U) ni enako kot zrakotesnost, če si to mislil. Konec koncev se lahko tudi pri naših novih oknih tesnilo sname, pa nam precej dober U ne pomaga kaj dosti. Po mojem je tu zajeta torej zgolj izolativnost, ne pa tudi kolko "vleče noter" pri starih oknih.

Da pa se brez prezračevanja na uro menja 60% zraka v hiši pa ne verjamem niti slučajno. Še če bi imel vsa okna v hiši na kip se zaradi slabega kroženja zraka pri tovrstnem zračenju to po mojem mnenju ne bi izšlo. Edino aktivno prisilno prezračevanje dosega takšne stopnje zamenjave zraka. Ali pa če živiš v bajti zreli za rušenje.
Saj nisem rekel, da se menja 60% zraka brez prezračevanja?
Okna in vrata so nasploh dokaj zračna, kar malo celo moti, ko je zelo vetrovno, kar pa je pri nas redko.
Ampak obožujem svež zrak in cca 23 stopinj v hiši.
Sem pa simulacijo popravil in sedaj je povprečna zamenjava zraka 50% / uro, najbrž je v prehodnem obdobju večja, v zelo mrzlem pa gotovo nekaj manjša.
Bi pa zgornjo tabelco moral dopolniti s toplotnimi mostovi.
U okna se podaja pod pogojem da ne piha skozi. Če piha skozi...imaš še prezračevanje brez povratka toplote :wink:

Običjano, pri prasarih oknih (še tista brez tesnil) neverjetno pomaga, če daš po dvojno (penasto..za več ni prostora) tesnilo na okno.
Med prebiranjem foruma sem naletel na tole "prastaro" temo in nekaj mi ni bilo razumljivo pa bom kar vprašal.

Nekje je navedena takale tabelca:
10°C...... 1,37 kW
5°C ...... 1,71 kW
0°C ........2,06 kW
-5°C ........2,40 kW
...
V tabeli so navedene toplotne izgube objekta v odvisnosti od zunanje temperature. Sedaj pa me zanima, kaj ta podatek (npr. 1.37kw pri Tzun=10°C ) pomeni? Je to kaj v odvisnosti od časa ali kako se to gleda?

Če bi npr. imel 6kw ogrevalno napravo, koliko časa bi morala obratovat, da bi te toplotne izgube nadomestila? Se mi zdi, da bi rabil še dimenzijo časa, da bi znal odgovorit npr. kako močno ogrevalno napravo bi potreboval za ogrevanje objekta, ki ima take in take izgube.
ce poenostavim do fundamenta: pri 10°C ima objekt 1,37kW izgub. ce ogrevas s 6kW ogrevalno napravo z npr. 100% izkoristkom, bi ta delovala od oka 15min/h, da bi nadoknadila toplotne izgube.
Ok, jasno. Podatek 1.37 kw izgub torej predstavlja toplotno izgubo v kilovatih v času ene ure.
rudolf Napisal:Med prebiranjem foruma sem naletel na tole "prastaro" temo in nekaj mi ni bilo razumljivo pa bom kar vprašal.

Nekje je navedena takale tabelca:
10°C...... 1,37 kW
5°C ...... 1,71 kW
0°C ........2,06 kW
-5°C ........2,40 kW
...
V tabeli so navedene toplotne izgube objekta v odvisnosti od zunanje temperature. Sedaj pa me zanima, kaj ta podatek (npr. 1.37kw pri Tzun=10°C ) pomeni? Je to kaj v odvisnosti od časa ali kako se to gleda?

Če bi npr. imel 6kw ogrevalno napravo, koliko časa bi morala obratovat, da bi te toplotne izgube nadomestila? Se mi zdi, da bi rabil še dimenzijo časa, da bi znal odgovorit npr. kako močno ogrevalno napravo bi potreboval za ogrevanje objekta, ki ima take in take izgube.

Ne, dimenzije časa ne potrebuješ.
V tabeli imaš izgube objekta v kilovatih. Tudi moč TČ je v kilovatih.
Če malo poenostavim:
Moč TČ izbereš glede na to, do katere temperature navzdol (minimalne temperature) ti bo TČ še zadostovala, da ti pokrije izgube. Če izbereš 6kW TČ, ti bo pri zunanjih -5°C TČ delala:
- če gre za ON/OFF TČ: bo delala 40% časa in mirovala 60% časa
- če gre za invertet TČ: bo delala non stop s 40% moči

Torej imaš pri 6kW TČ pri zunanjih -5°C še 60% rezerve.

Verjetno pa te zanima, do katere zunanje temperature bo 6kW TČ še zadoščala:
Če tabelo toplotnih izgub objekta inerpoliram še naprej v minus, dobim naslednjo razširjeno tabelo:

10°C...... 1,37 kW
5°C ...... 1,71 kW
0°C ........2,06 kW
-5°C ........2,40 kW
-10°C ....... 2,75 kW
-15°C ........ 3,09 kW
-20°C ......... 3,44 kW
-25°C ......... 3,78 kW

Potemptakem, ti 6kW TČ zadošča tudi pri -25°C, pod pogojem, da izbrana TČ res zna sproducirat najmanj 3,78kW pri -25°C (kakorkoli že, lahko tudi s pomočjo električnih grelcev). POZOR, deklarirane moči padajo s padanjem zunanje temperature - enim TČ več, drugim manj, nekaterim TČ skoraj nič.
rudolf Napisal:Ok, jasno. Podatek 1.37 kw izgub torej predstavlja toplotno izgubo v kilovatih v času ene ure.
Ali pa v času enega leta. To je moč in ne energija, ki je vezana na čas.

EDIT
Poenostavljeno v primeru konstantne moči (brez integrala)

Energija = moč x čas
ali v enorah mere: kWh = kW x h

ali spet drugače:

moč = energija/čas
ali v enotah mere: kW = kWh/h
1 2 3 4
Iskanje po temi