PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izračun potrebne toplote za ogrevanje (NovoCAD)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glede na to, da se bo treba odločiti za TČ, me zanima, kako si izračunati potrebno moč.
V NovoCAD sem vnesel sestave konstrukcij, ter pregledal rezultate.
Seveda tega programa nisem preveč vešč, tako da me nekateri rezultati begajo.

Zidano z modularcem, Streha 30 cm SF35, fasada 20cm Stiropora, tla 10 cm stiropora.
Okna troslojna (Uw 0,8).

Transmisijske izgube mi naračuna 127,3, prezračevalne 29,1, skupaj torej 156,4 W/K.

Glavno kar me bega so toplotni dobitki:
Notranji dobitki skupaj 4840 kWh, sončna obsevanja 4420 kWh; skupaj sešteje 11260 kWh (ne vem od kod programu dodatnih 2000 kWh)???
in kaj so to notranji dobitki (sem vzel privzeto 5W na kvadrat ogrevane površine).

Zaradi tega mi naračuna Specifično letno potrebno toploto 19,0 kWh/m2a.
Potrebna toplota za ogrevanje pa 2900 kWh/leto.

Mi lahko kdo kaj svetuje, kje delam napako?

Ko enkrat ugotovim potrebe objekta, planiram poračunat za različne zunanje temperature in potem primerjati z karakteristikami toplotnih črpalk.
Boš imel prezračevanje?

Če ne..odmisli prezračevalne izgube, odmisli pribitke...omeji se na ovoj stavbe (izgube) ter temu prilagodi moč grelnega telesa.

Odbitki in pribitki se nekje izničijo...kvečjemu begajo.

Sicer sem kvadraturo spregledal vendar ker imaš skoraj identične podatke naši izolaciji (Bodoči) boš imel pri nič zunanje temp. okoli 2.5 kW izgub (prek ovoja) pri -13 projektne pa okoli 3.5 kW.

Torej načeloma mora prek in prek zadoščati 8 kW mašina, čeprav sems e sam na koncu odločil za 11 kW zadevo - bo pač bolj 'počivala'.
Torej lahko na peš izračunamo če vemo:
Streha 100,5 m2 z toplotno prehodnostjo 0,112 W/m2K (vzel sem le poknaufano površino)
Fasada 170 m2 z 0,161 W/m2K (površina do višine izolacije strehe)
Tla na zemlji 98 m2 z 0,318 W/m2K (koliko vzamemo difeneco temperature?)
Okna 34,2 m2 z 0,79 W/m2K
Vrata 3,4 m2 z ~1 W/m2K
Evo, da imaš črno na belem :wink:

Izgube preko ovoja stavbe v odvisnosti na zunanjo temperaturo:

-2° C....2,2 kW
-5°C...2,4 kW
-10°C...2,8 kW
-13°C...3 kW
-20°C...3,5 kW

Torej pri - 13 stopinjah zunanje temeprature lahk vse skupaj ohranjaš na želeni notranji temperaturi s 3 kW grelcem.

Pri tebi je bolj dilema..ali 8 kW ker bo sigurno dovolj ali iz čiste preventive vzeti 11 kW da bo tekla v 'prostem teku' 90 % trajanja zime.
Hvala za zapis tule in na mailu.
Sem se tudi sam potrudil po tvojih navodilih in ugotovil podobno
-13°C...... 2,95 kW

15°C...... 1,02 kW
10°C...... 1,37 kW
5°C ...... 1,71 kW
0°C ........2,06 kW
-5°C ........2,40 kW
-10°C...... 2,75 kW
-15°C...... 3,09 kW
-20°C...... 3,44 kW

Če potem prištejem še sanitarno vodo ene 2kW
-13°C ….. 4,95 kW

15°C ….. 3,02 kW
10°C ….. 3,37 kW
5°C ….... 3,71 kW
0°C ….... 4,06 kW
-5°C …... 4,40 kW
-10°C ….. 4,75 kW
-15°C ….. 5,09 kW
-20°C ….. 5,44 kW

zdaj pa nad TČ in njene zmogljivosti pri teh temperaturah
(prezračevanja nisem upošteval, ker se recimo izniči s sončnimi in internimi pribitki)
Za primerjavo: naša hiša z zelo podbnimi podatki kot tvoja, ima po izračunih projektanta letno porabo 33 kWh/m2 na leto in izgube 4,6 kW pri projektni temperaturi -16. To so transmisijske + prezračevalne izgube.

Imamo 5 cm več izolacije proti tlom ter veliko več kvadratov strehe kot ti. Se mi zdi, da si strehe premalo vzel. Kako iz tlorisa 98 m2 dobiš samo 100m2 strehe?

Imeli bomo 6kW TČ zemlja/voda.
@Fric, @Vincent, super, da sta izračunala, ampak ali lahko tudi ostali dobimo recept? Smile
kvadratura x toplotna prehodnost za vsako površino
potem pa le še pomnožiš z razliko v temperaturi med notri in zunaj

recimo moja okna 34m2 x 0,8 W/m2K = 27,2 W/K
torej je prevajanje toplote 27,2 W pri 1 stopinji razlike
pri 23 °C notri in recimo -7°C zunaj je dT=30; takrat je 30*27,2= 816 W

remi Napisal:Se mi zdi, da si strehe premalo vzel. Kako iz tlorisa 98 m2 dobiš samo 100m2 strehe?

kolenčni zid je 2m, tako da pride poševnine le 1,2m robu na vsaki strani (skupaj le dodatnih 30 cm če bi zadevo poravnal).
Mislim da je pravilno vzeti površino položene izolacije na spuščenem stropu in ne površino opeke nad tlorisom.
cheba Napisal:@Fric, @Vincent, super, da sta izračunala, ampak ali lahko tudi ostali dobimo recept? Smile

Da enkrat in dokončno naredimo črto!

(ker tega imam pa zdaj zadosti :twisted: )

V priponki je excel tabela.

---------------------

V kolikor imate U vrednosti za posamezne stene, jih vpišite v spodnjo tabelo, korigirajte kvadraturo sten in dobite podatek o izgubah. Podatek bo za temepraturo, ki jo boste vpisali (malo za igranje, 'kje ste' ob različnih temperaturah...začetna je nastavljena na -2°C).

--------------------

V kolikor nimate U vrednosti si jo pojdite izračunat v tretji zavihek 'U vrednost'.

Kaj je potrebno tu vedeti?

Rabite imeti sestavo stene in debelino posameznega sloja.

Primer:
Zračunati rabite U vrednost zunanje stene......s sledečimi podatki:
15 cm izolacije, stiropor
30 cm opeka
2 cm ometa

V zavihku 'Materiali - lastnosti' poiščite zaporedno številko materiala pod katero se nahaja želeni material (so mešano na žaru, v večini pa vse najdete noter).

V prvo tabelco (v zavihku 'U vrednost', Zunanja stena) vpišite zap. št.
27 (stiropor) ter njegovo debelino v metrih -> drug stolpec 0,15
10 (opeka), debelina 0,3
1 (omet), debelina 0,02

Kar je viška vrstic, pobrišite vse vrednosti vrstice....na desni strani se bo zračunala U vrednost. Tu se lahko malo igrate in gledate kaj se dogaja z U-jem, če spreminjate debelino izolacije oz. če izberete drug izolacijski material.

In to je to. Ko vpišete vse vrednosti za vse stene, dobljene U-je prepišite v prvi zavihek, kjer dobite izgube za cel objekt pri želeni temperaturi.

............................................

(Pisne zahvale sprejemem na domači naslov, denarna nakazila na TRR,.... :lol: :lol: :lol: )

..............................................

...predvsem upam da bo komu pomagalo.....
Super si to naredu Smile
Torej...obstoječe stanje sem dobil 4215W izgube! Zdaj mi pa prosim povejte kaj mi ta podatek pove oziroma če dodatno izoliram strop mi pade ta vrednost na 2789W??

Kolk dejansko je potemtakem prihranka pri olju??
Izračun za dobiti oceno drži,
samo prezračevalnih izgub pa ne gre enačiti s pribitki, če nas zanima potrebna moč ogrevanja pri npr -15, ko ni sonca.
Takrat so pribitki lahko tudi več kot 3X manjši od prezračevalnih izgub.
Če nas zanima samo letni saldo, bi še šlo na račun sonca.

Saj ni težka formula(excel) za izračun prezračevalnih izgub (wat):
=E8*F8*(A8-A$3)*1,236/3,6

LEGENDA
E8 -volumen prostorov v m3
F8 -delež prezračenega_zraka/uro (npr: 0,6 pomeni zamenjava 60% zraka na uro -kar naj bi bilo OK)
A8 - notranja temperatura
A$3 -zunanja temperaturo
Migaj Napisal:F8 -delež prezračenega_zraka/uro (npr: 0,6 pomeni zamenjava 60% zraka na uro -kar naj bi bilo OK)

To je bistvo vsega, zaradi česar 'se niti ne splača' ukvarjati s temi izgubami, ker v primeu da nimaš prezračevanja, se tudi po občutku ne zna napovedat koliko bo kdo zračil ter hodil skozi vrata in na tak način izgubljal toploto.

V primeru prezravečavnja pa so stvari povsem jasne in zelo natančno preračunljive.

Ne vem...mogoče bi lahko rekli da se v povprečju 2 x dnevno izmenja zrak v prostoru? Pojma nimam :wink: .
odvisno: bolj kot imaš okna špranjasta, več zraka se zamenja samo od sebe
Sem si zase naredil izračun...pa vzel menjavo zraka 0,2 na uro (oz. 20 %)...torej po domače parkrat dnevno izmenjavo zraka prek zračenja + kar pride noter samo od sebe.

In za moj primer pride teh izgub cca. 30 % izgub prek ovoja stavbe (Primer za -2 °C... ovoj: 2.5 kW, prezračevanje: 0,8 kW).

Ali rečeno drugače...ob prezračevanju 0,6/uro (brez recikliranja toplote) so te izgube enake izgubam prek ovoja...torej 1:1.

Kot primerjva: včasih, za neizolirane hiše je veljalo...izbube prek sten 40 %, skozi tla in stop 40 %, prezavečavnje 20 %.

Danes pa, zaradi zmanjšanja izgub zaradi izolacije: ovoj stavbe 50 %, prezračevanje 50 % (seveda ob predpostavki za obdržiš predviden režim prezračevanja oz. izmenjave zraka).
1 2 3 4
Iskanje po temi