13.2.2012 ob 16:15
Glede na to, da se bo treba odločiti za TČ, me zanima, kako si izračunati potrebno moč.
V NovoCAD sem vnesel sestave konstrukcij, ter pregledal rezultate.
Seveda tega programa nisem preveč vešč, tako da me nekateri rezultati begajo.
Zidano z modularcem, Streha 30 cm SF35, fasada 20cm Stiropora, tla 10 cm stiropora.
Okna troslojna (Uw 0,8).
Transmisijske izgube mi naračuna 127,3, prezračevalne 29,1, skupaj torej 156,4 W/K.
Glavno kar me bega so toplotni dobitki:
Notranji dobitki skupaj 4840 kWh, sončna obsevanja 4420 kWh; skupaj sešteje 11260 kWh (ne vem od kod programu dodatnih 2000 kWh)???
in kaj so to notranji dobitki (sem vzel privzeto 5W na kvadrat ogrevane površine).
Zaradi tega mi naračuna Specifično letno potrebno toploto 19,0 kWh/m2a.
Potrebna toplota za ogrevanje pa 2900 kWh/leto.
Mi lahko kdo kaj svetuje, kje delam napako?
Ko enkrat ugotovim potrebe objekta, planiram poračunat za različne zunanje temperature in potem primerjati z karakteristikami toplotnih črpalk.
V NovoCAD sem vnesel sestave konstrukcij, ter pregledal rezultate.
Seveda tega programa nisem preveč vešč, tako da me nekateri rezultati begajo.
Zidano z modularcem, Streha 30 cm SF35, fasada 20cm Stiropora, tla 10 cm stiropora.
Okna troslojna (Uw 0,8).
Transmisijske izgube mi naračuna 127,3, prezračevalne 29,1, skupaj torej 156,4 W/K.
Glavno kar me bega so toplotni dobitki:
Notranji dobitki skupaj 4840 kWh, sončna obsevanja 4420 kWh; skupaj sešteje 11260 kWh (ne vem od kod programu dodatnih 2000 kWh)???
in kaj so to notranji dobitki (sem vzel privzeto 5W na kvadrat ogrevane površine).
Zaradi tega mi naračuna Specifično letno potrebno toploto 19,0 kWh/m2a.
Potrebna toplota za ogrevanje pa 2900 kWh/leto.
Mi lahko kdo kaj svetuje, kje delam napako?
Ko enkrat ugotovim potrebe objekta, planiram poračunat za različne zunanje temperature in potem primerjati z karakteristikami toplotnih črpalk.