Objave: 113
Teme: 12
Ocena:
0
Živjo,
zanima me ali lastniki TČ imate/uporabljate prenapetostno zaščito (udar strelem ipd) in kakšno?
Ali je to že v zunanji elektro omarici, notranji elektro omarici ali kaj čisto tretjega? Ali ste pristaš popolnega izklopa v času neurja?
Vsekakor se mi zdi smiselno investirati tudi nekaj 100€ v zaščito, ki deluje, zato prosim za nasvete.
Hvala in LP
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Raje zavaruj. Sem uporabljal prenapetostno zaščito z garancijo za xxx EUR na zabavni elektroniki - sicer nizkocenovna iz štacune, pa vendar. Lahko si samo misliš, kaj so ugotovili v njihovem laboratoriju, potem ko nam je udar strele "skuril" TV, hišni kino in digitalni riceiver...
Doplačaš tistih par EUR pri zavarovanju za direktni udar strele, pa imaš mir.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Nobena ni 100%, bo kar zavarovalnica naj zaščita
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 540
Teme: 33
Ocena:
0
Sam izklapljam telefon na adsl modemu. Elektrika je v zemlji in po njej ni izpadov. Težava je samo preko telefonskega kabla. Imam pa zavarovano proti indirektnem in direktnem udaru strele. Pride 20 in 25 eur pri triglavu.
Ocena:
0
hmm, kakšno zavarovanje pa je ustrezno? Namreč in/direkten udar strele, ki je običajno zajet v paketih pokriva zgolj gospodinjske aparate, TV, računalnike, telefon/fax. Nič večjega, kot je npr. TČ. Verjetno je zadevo potrebno zavarovati posebej? Pokličem jutri zavarovalniškega agenta, ki nam ureja zavarovanje hiše in preverim.
Če je to kdo že storil, prosim da deli izkušnjo, še posebej tak, ki je morebiti že uveljavljal škodo.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Predno skočiš v zavarovanje...malo poglej kolikokrat je strela udarila v vaš objekt...če že kdaj potem se splača razmisliti za zavarovanje...če ni, pa tudi sosedom nikoli...se pa človek vpraša. Ker na koncu zavaruješ vsak drekec, ki ga pripelješ h hiši.
Sicer zavarovalničarji nimajo nič proti - celo radi imajo take..samo....
Ocena:
34
Moje osebno mnenje: za mašino ranga 5+ jurjev bi jaz dal tistih par EUR.
Sicer je na področju avtomobilskih zavarovanj malo drugače, saj vlada prisila, pa vendar. Za nekaj, kar je vrednosti ranga 10-20 jurjev damo par sto evrov letno...
Ocena:
0
Od kolega sem dobil nasvet, da je dobra zaščita DEHNguard oz. DEHNbloc, pozna kdo oz. ima izkušnje iz prakse?
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
v vseh TČ so serijsko vgrajene prenapetostne zaščite, (varistorji) je pa tako, da v primeru direktnega udara ne pomagajo niti izklopljene varovalke. Seveda so primeri ko v hiši strela uniči vse električne naprave sila redki.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
0
kakšne vrste je ta vgrajena zaščita? Tip oz. stopnja 1, 2, 3?
Ocena:
34
Nekoč je inšpektor za električne naprave (ne vem točno kak je njegov uraden naziv) rekel, da so lokalne rešitve kar se prenapetostnih zaščit tiče večinoma lari-fari in da je edina učinkovita prenapetostna zaščita lahko narejena na sami napeljavi stavbe. Pa še to zgolj pogojno.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Škodi nobena stvar ne, koliko pa koristi je pa odvisno od več dejavnikov. Za dobro zaščito je treba začeti na začetku - elektro ima svoje stvari, v PMO (pri števcu) naj bi bila še zaščita razreda B, v hišni napeljavi sledi zaščita razreda C (selektivno od najbolj grobe do najobčutlivejše). Seveda mora biti pravilno izbrana, pravilno povezana (npr tanek dratek ki je po možnosti še 3x zavit v obliko tuljave povsem izniči delovanje prenapetostne zaščite), osnovni pogoje je seveda dobra ozemljitev.
Če po vsem tem k občutljivim naparava dodaš še kaj, jih ima dobro varovane pred posrednimi udari strele. In to lahko naredi razliko, ki jo opisuje benzoo - sosedu je skurilo vse, ker verjetno nima nobene prenapetostne zaščite, njemu pa ne, ker jo ima.
LP,
Samojed