Nihče ni bil prizadet ali užaljen, vsaj zase lahko to trdim. Ne morem pa trditi, da se kdo ob tvojih neresničnih izjavah, ki temeljijo na priložnostnem amaterizmu, ne znajde v neprijetni situaciji, ko tvoje izjave, ki mimogrede prav tako niso podkrepljene z nobeno argumentacijo, dokazi in kot sam praviš z ne-citiranjem členov zakona, ne jemlje vsaj malo z "rezervo".
Sploh pa, o "pravu" kot praviš, nimaš pozitivnega mišljenja, a pravico, da daješ pravne nasvete pa si vzameš? Problemi z nerazumevanjem in različnimi zakoni, ki dajejo različne odgovore na ista vprašanja pa nastajajo zato, ker kot sem že zgoraj omenil, živimo v družbi amaterizma, kjer je lahko vsak, ki ima pet minut časa strokovnjak za vse, ekonomist se spozna na projektiranje, žerjavar pa na pravo...
Glede mojih trditev, kot praviš in dokazov za to, pa ti naj najprej omenim, da sem komentiral tvoje trditve, za katere pa ti nisi postavil nobenih argumentov - a kao ti pa to lahko počneš?
Ker pa je moj namen na tem forumu, da svoje strokovno znanje in izkušnje delim z vami, še posebej takrat, ko me za to nekdo prosi ali pozove, pa bom na razumljiv način podal utemeljitev zakaj so tvoje trditve napačne, pa čeprav si s tvojim nivojem komuniciranja to ne zaslužiš (morda tudi: pomanjkanje pozitivnega mnenja o "pravu" ti morda preprečuje, da bi lahko besedilo zakon sploh razumel).
Citat:Osebno mnenje:
- Služnostno pravico ima nepremičnina (parcela, zgradba, ..) glede na njen namen uporabe, lastnik ni važen. Služnost ima lahko oseba, če je tako določeno s pogodbo. - služnostne pravice nima oseba, ampak (vsakokratni) lastnik zemljišča, če gre za stvarno služnost, ali oseba (samo on, ne glede na morebitne pravne naslednike lastništva zemljišča, če gre za osebno služnost; 2. in 213. člen Stvarnopravnega zakonika
- Ob spremembi namena rabe nepremičnine je potrebno spremeniti obseg služnosti (sporazumno ali sodno) - ni res; ti ne morem citirati člena zakona, ker ne obstaja - prosim, če ga ti navedeš
- Če je služnost nujno potrebna (ni druge možnosti) in traja že dovolj časa ( bo kdo povedal ali 15 do 30 let), pravno obstaja, tudi če ni vpisana v ZK - nič ne obstaja samo po sebi, sploh pa ni pomemben pogoj, da je nujna. Mešaš nujno pot in služnost. Če se sklicuješ, da si služnost priposestvoval moraš na sodišče. Kako pa si predstavljaš, da ti bo sosed npr. dal služnost, ko boš rekel.."ej jaz sem to priposestvoval! pa bo sosed rekel: aja, pa res!" Pa še to, ni mogoče vseh služnosti priposestvovati - 217. člen SPZ.
- Dajalec (najbrž misliš na služnostnega zavezanca) služnosti ima vedno (ne glede na osnovo: sporazum, pogodba, sodna odločba, ...) možnost prekiniti služnost, če lahko dokaže, da ni več nujno potrebna. - nobene služnosti ni mogoče enostransko "prekiniti" - 220. člen SPZ, to pomeni če, je ustanovljena s pogodbo, se sklene pogodba s katero se stranki dogovorita o prenehanju; če pa je bila ustanovljena s sodno odločbo, pa je lahko edino sodišče razveljavi.