PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Novogradnja - VS - Adaptacija/Sanacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri adaptaciji odpadejo "režijski" stroški kot so papirji, komunalni prispevek, elektro omarica, vodomerni jašek, služnosti, dovoz. Kdor se je že lotil gradnje hiše ve da tega ni malo.

odvisno, za večino takšnih "adapatacij" lahko mirne duše rečem (vsaj po mojih izkušnjah), da tehnično spadajo pod rekonstrukcije, kjer je zopet vsaj uardno zahtevano gradbeneo. ampak pustimo to, čeprav bo tudi zaradi tega pri nas problem, ko se bo začelo nepremičnine malo bolj natančno gledat..

Je pa potrebno ločit med normalno adaptacijo in pa kompletnem re-designu hiše. Re-design se po mojem mnenju ne splača. To da pa keramiko zamenjaš in potegneš nove inštalacije za vodo pa ni neke hude razlike napram novogradnji. Rabiš samo investirat v dobro štemarico pa vzet par dni dopusta Smile

spet enak kot odgovor prej, "re-design" in adpatcija so glede na našo prakso dostikrat eno ta isto. za zamenjat komplet instalacije v bajti (vsaj tako kot treba) ne bo dovolj ena štemarca in nekaj dni dopusta, po mojem..

drgač se pa strinjam za manjša dela.
Ravno sem v tej zgodbi torej delam temu pravim generalko na hiši stari 80let...z GD torej konkretna generalka
Ali se izplača hm... ko sem začel po moji kalkulaciji: da,
seveda je bila predpostavka naredi sam vsaj 50%, sedaj ko sem vmes sesul več stare hiške, kot sem mislil, pa ne toliko zaradi slabe gradnje, ki je načeloma presenetljivo ok za tako star objekt, ampak zaradi mojih idej, da se razume, finančno bo sicer še vedno + torej ceneje kot novogradnja, vendar ne veliko ca 20 jurčkov, kar pa je zame kar denar, tako, da se zame izplača, četudi bi bilo na koncu razlike manj, torej izplača, če pogledam denarnico, če pogledam sebe ob vsem delu/stresu nisem najbolj prepričan... blagor graditeljem s fotoaparati in salonarji na nogah
čojko..nehi Smile

3 x dražje ni, je pa lahko (pa ne povsem mus) 3 x več dela..če drugega ne, moraš naprej obstoječe stanje razsuti, s tem materialom nekaj narediti, potem si šele na nuli za delo na novo...od tega trenutka si pa načeloma na istem kot pri novogradnji...vodovod je vodovod...stalo bo identično.

Pri nas bo cca. 70 jurjev (bom na koncu potegnil skupaj)...me zanima kako novogradnjo bi dobil za ta denar v skupni (bivalni) izmeri 180 kvadratov..da je poštimana do vselitve (manjka samo še pohištvo).
vincent, stroskovno se tebi izzide, ker ogromno naredis sam, pa se obstojeco hiso si imel na solidni osnovi.

Je pa problem, ker se cene his ki so grajene v istih letih kot vasa (sedemdeseta?), ne dobi pod 120-150k€ (totalni skreti pa se kakih 40k€ manj), potem pa gre vsa kalkulacija v fookovce.

Se mi zdi, da ce ima clovek ze lastnisko nepremicnino (sicer v zrelih letih vendar z zdravo osnovo), je sanacija/adaptacija seveda smiselna; kupovat starino z namenom prenove pa je (razen izjem) bolj ali manj mimobrc.
Saj to je pa potem tisto o čemur tu ni govora je pa bistveno...lokacija!

In če je lokacija bo drago ne glede kaj stoji gor. Podrtija od podrtije..pa bo še 150 jurjev ali več.

Taka je žal realnost. Zato je tudi pomembno...ali dobiš nepremičnino in se potem ukvarjaš kaj boš z njo (kjer običjno bolje veš v kakem stanju je) ali jo moraš najprej še kupiti, pa se potem odločat ...ko ugotoviš dejansko stanje.
vincent Napisal:čojko..nehi Smile

3 x dražje ni, je pa lahko (pa ne povsem mus) 3 x več dela..če drugega ne, moraš naprej obstoječe stanje razsuti, s tem materialom nekaj narediti, potem si šele na nuli za delo na novo...od tega trenutka si pa načeloma na istem kot pri novogradnji...vodovod je vodovod...stalo bo identično.

Pri nas bo cca. 70 jurjev (bom na koncu potegnil skupaj)...me zanima kako novogradnjo bi dobil za ta denar v skupni (bivalni) izmeri 180 kvadratov..da je poštimana do vselitve (manjka samo še pohištvo).

Je, je. Obnovi tvojo hišo še toliko, da bo ustrezala potresnim standardom in potem jo še zravnaj v vago, pa boš z vključenim lastnim delom prišel na višje stroške kot jaz za novogradnjo v salonarjih in fotoaparatom (napisal si, da ene etaže nisi tikal, ker je bila že obnovljena). Pa tudi strehe se nisi dotaknil, katere se boš tudi enkrat v prihodnosti verjetno temeljito lotil - boš prišetel zraven in še kaj bi se verjetno našlo.

Pa toliko moraš biti pošten, da si znaš tudi svoje ure pošteno zaračunat - vsaj 5 EUR/ura. Tudi v novogradnji lahko sam štemaš za instalacije, pa postavljaš vodovod, kanalizacijo, elektriko, gips plošče, izolacijo, ipd.

... in na koncu imaš še vedno staro hišo. In potem če daš eno tako in sosedovo identično, le da je novogradnja na trg, bo razlika v kupnini vsaj 30% v korist novogradnje.
vincent za 70k bo Fery imel 300 m2 novogradnje Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Nič čudnega, da je večina ki bere tale forum čist zmešana. Eni dajo za bajto 70k drugi 200k, tretji je ves vesel, ko mu je uspelo narediti za 150k. Potem se pa spraviš delat ti pa geodet pobere denar za gaodetski posnetek, potem za zakoličbo, na koncu za vris hiše. Hudiča že to je jurja pa nimaš nič. Postaviš elektro omarico, števec, varovalke, plačaš za priklop. Komunalni prispevek, papirji. Skoz celo gradnjo plačujemo za meglo. Ne vem kje dobite potem notri to razliko. Res mi ni jasn, ker sem sam v 3gf za 270 m2 neto na 70k. Pa ni nobenega preseravanja.
@cheba

Ne se zazburjat - no. Si eden redkih, ki je dal dobre podatke!

Kvadraturo - namreč. Koliko je kdo dal, je irelevantno, če ni podatka za kaj je dal toliko.

Tebe je do sedaj prišel m2 259€. To je popolnoma spodobno in realno. Če računaš še z cca 500€/m2, si na koncu pri 760€/m2, kar je zelo dobra cena, res pa je, da jih ti množiš z 270.

To je pa že lepih 205.000.

:roll: Ampak za 270 m2 neto. Tako da............... je že v redu tole!
Mi smo imeli eno staro majhno, poplnoma nefunkcionalno oz. če bi hoteli obnavljat vse predelovat, pa brez pravih temeljev, en vogal tudi počen in tudi vse skupaj nekoliko nagnjeno, potem poklical enega tipa, ki ti z injektiranjem hišo kao spravi v red, ... pa je bil predračun 18 KEUR samo za to..... in smo nato vse podrli, malenkost povečali (kolikor se je dalo) in funkcionalno zgradili vse na novo, se tudi špogali z opremo (večina masiva), pa en kup okolice za uredit, terasa, pločniki okoli hiše, kamniti zidi, dovozna pot, dvorišče, drevesa, okrasno, grmičevje, trava,... ipd. pa nas je prišlo vse skupaj do sedaj 145 KEUR za 120 m2 neto hiše (stara je edino dnevna in ena otroška soba). Sama hiša vključno z zidanimi kopalnicami, dragimi ploščicami, dragim pareketom, pipami po 2 do 3x višji ceni od običajnih,... pa je prišla brez pohištva cca. 105 jurjev. Pa fizično pri hiši nisem čisto nič sam delal.

Je pa nekje pravilo, da je dokončana hiša, opremljena z urejeno okolico, dvoriščem za cca. 1.000 EUR/m2. Sicer zelo odvisno koliko se špogaš, vendar dajte si to cifro imet vedno za neko vodilo ko se odločate za m2 vaše hiše. Če si jih v štartu predvidel, tudi nekako zagotovil denar glede na izbrano hišo z neto m2 in jih na koncu porabiš manj ni nobene panike, več pa jih tudi ne bi smel porabit v kolikor si vsaj malo racionalen in nezaletav pri odločitvah.
saj v tem je ves keč..pri stari je treba sprejeti kompromise - naša pač visi, pa naj visi, kaj ji jaz morem za to. Če bi se na smrt sekiral, bi moral ali prodati ali porušit pa na novo (Če bi seveda šlo). Prostori so tudi kakršni pač so - deloma lahko prilahajaš, kaj dosti se pa v globalu ne da...torej tudi to vazmeš v zakup (če je hiša bila grajena že takrat vsaj da je nekam podobno).

Pri prenovi/gradji pa spet...odvisno kaj delaš, temu primeno stane..če daš radiartoje je 3 x manj od talnega, če daš še stenko je pset dražje od talnega, če daš peč na drva je toliko, če TLČ pa malček drugače, izolacije za ene je toliko dovolj, za druge pa 'toliko', ploščice bo eden vzel za 6 EUR po kvadratu, drugi po 50 po kvadratu...in tako v nedogled.

A če gledamo čez palec....lahko rečemo da kompletno prenovo lahko spelješ (solidno) s 100 jurji, novogradnjo podobnih izmer pa z 200 - če se gelda zgolj in samo skozi strošek.
Pote je mnogo lažja odločitev kaj tebi pomeni razlika 100 jurjev in česa se boš na koncu lotil.
Lahko nadaljuješ svoj izračun. Lahko te obstoječe hiše še 30 let sploh ne bi obnavljal, pa sem siguren, da se ti še ne bi porušila nate.
Razlika - dodatnih 100 jurjev oz. na račun dražjega ogrevanja 70 jurjev razlike!
1 2
Iskanje po temi