PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izkušnje s prezračevanjem z rekuperatorjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezračevanje bo, preboji v plošči so že pripravljeni.
Če imate v hiši ljudi z dolgimi repi, konvektor obvezno.
Priporočam prezračevanje v povezavi s kanalsko klimo na dovodu za rekuperatorjem.
@tomice kako se obnese podhlajevanje v teh vročih dneh?
darijo Napisal:@tomice kako se obnese podhlajevanje v teh vročih dneh?
Zunaj je trenutno 34, v hiši pa med 24 in 25 (klet 22). Klimo imam nastavljeno na 27 st. Latentno kocko imam sedaj tudi poleti v rekuperatorju, da se nekaj vlage že tam odvede iz svežega zraka.

V glavnem, zunaj je kot v peklu, v hiši pa nebeško 8)
@Tomice, povej več in če lahko predstaviš shemo tvojega sistema.
Torej ti klima vpihuje po prezračevalnih ceveh, prbl. kot pri Berghausu?
smrekca Napisal:@Tomice, povej več in če lahko predstaviš shemo tvojega sistema.
Torej ti klima vpihuje po prezračevalnih ceveh, prbl. kot pri Berghausu?
Nekaj sem napisal že na spletniku:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/tomice/nasa-hisa/5300">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... -hisa/5300</a><!-- m -->

Drugače pa je razvod klime (samo nad mansardo) naslednji:
- 3 x vpih (fi 100 na Y-člen pri dovodni rešetki) skupaj s prezračevanjem v spalnico in otroški sobi v mansardi
- 1 x vpih (fi 160) nad stopniščem na galeriji (hladi celotno pritličje)
- 2 x zajem (fi 160) na galeriji (nasprotna stran stopnišča)

Za klimo sem uporabil predizolirane in perforirane cevi.

Če bi še enkrat delal, bi verjetno tudi rekuperator montiral nad mansardo, klimo pa prek by-pass-a montiral za rekuperator na dovod svežega zraka, tako da pretok klime ne bi vplival na pretok rekuperatorja. Razliko pretoka (0 - 100%) bi vpihoval in zajemal prek šob nad galerijo, tako kot že sedaj. Temperaturni senzor bi dal v odvodni kanal.
Ampak tudi tako kot je trenutno, je v redu, še posebej sedaj, ko je latentna kocka tudi poleti v rekuperatorju. Pri navadni kocki se je občutilo, da prezračevanje vpihuje bolj vlažen zrak. Ohladilo ga je, samo razvlažilo ne. Trenutno rekuperator ohlaja zrak na 26,5 (zunaj je 34).

Upam, da sem dovolj razumljivo napisal Big Grin

Priložene datoteke
.jpg   IMG_1213.jpg (Velikost: 207,15 KB / Prenosi: 1160)
Še enkrat, bistveno je, da znižaš vlago v vseh prostorih, to pa komot narediš z eno samo najšibkejšo klimo ali konvektorjem takoj za rekuperatorjem. 4% nižja vlaga omogoča 1°C višjo temperaturo in komot živiš pri 26, le vlaga mora biti pod 50%, če imaš pa 70 vlage je pa že 24 odločno preveč.
Če imaš kar nekaj vdora sonca ali precej notranjih virov toplote, tak sistem odpade oziroma je treba narest dodatno cirkulacijo zraka (baypas med konvektorjem in rekuperatorjem in povečati moč hlajenja.
Danes premeril.

Zgornji štuk 25 stopinj, vlaga 46%, klet 20,3 stopinje, zebe, v 24 urah načrpal 30 litrov kondenza. Poraba prezračevanja in klime v 24 urah 15 kWh. Vpihi 11 stopinj, pretok 210 kubikov.

Nebeško. Zdajle sem šele uletel ven s pločevinko. Klinčevi komarji.......
@Tone se strinjam glede notranjih virov. Danes sem ponovno med 11h in 21h zagnal TČ. Povprečna dnevna T v pritličju (dnevna soba, jedilnica, kuhinja) je bila 24,8 vlaga pa 58%. Vlago mi je uspelo iz jutranjih (7h) 62% znižati na 55% ob 21h.

Poraba za prezračevanje in konvektor (19,5h) je 3,8 kWh ter 18 kWh za TČ (10h).

@berghaus klet pa je vedno zakon
@Tomice - aha razumem, torej si prezračevalne cevi (za spalnice) na koncu radelil in po njih distribuiraš medij iz klime. Nad stopniščem pa zase. Kot vidim na slikah si to naredil naknadno, sprva najbrž nisi mislil na to?
smrekca Napisal:@Tomice - aha razumem, torej si prezračevalne cevi (za spalnice) na koncu radelil in po njih distribuiraš medij iz klime. Nad stopniščem pa zase. Kot vidim na slikah si to naredil naknadno, sprva najbrž nisi mislil na to?
Tako je. To sem naredil naknadno. Nad vpihovalne rešetke sem dodal Y člen, da lahko dovajam zrak iz prezračevanja in iz klime, nad stopniščem pa je samo vpih iz klime.
Sem moral prav iskati kanalsko klimo, ki je bila dovolj majhna, da sem jo spravil skozi odprtino na podstreho :wink:
Dobro si rešil, ni kaj. Koliko pa imaš dolge dovode od klime do vpih. rešetk?
smrekca Napisal:Dobro si rešil, ni kaj. Koliko pa imaš dolge dovode od klime do vpih. rešetk?
Klima je nameščena na sredini hiše (nad galerijo), tako da so cevi dolge 7-8 metrov. Rešetke so povsem na zunanjem robu hiše, nad okni.
tomice, kolko je pa ta tvoja klima "močna", da ti poservisira celo hišo?
1 ... 24 25 26 27 28 29 Pojdi na stran 
Iskanje po temi