PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izdelava zalogovnika in regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz bi pa eno tole cisterno reskiral za dva zalogovnika. Volumen cisterne je 5m3. En bi bil okoli 2m3, drugi okoli3m.
Ali kdo ve kako debela pločevina je v teh cisternah? TEstirane so na 25 barov, težke naj bi bile 925 kg, premer 1,2 m dolžina okoli 4,4 m.
Na kaj je treba biti pozoren pri takem delu?
Kako močne noge narediti, da bo šla cisterna iz ležecega v pokončno stanje in voda v njo. Cisterne so razplinjene.
@Hanzi ce sem te prav zastopil jo mislis razrezat na sredini ,skrajsati verjetno ustaviti se spiralo za solarno ener.
Hudo natancen bos moral biti pri razrezu,potem te pa caka se bolj natancno varjenje.
Sicer ti ne vem povedati is kako debele plocevine je cisterna a imam opcutek da iz tako debele kot so noge .
Noge pa porezi stran in jih potem porabi za H.T. Idea
Dno hranilnika fino izoliraj,da ti kasneje ne bo zal.
Dobro izgledata te jeklenki ,sta mi zelo usec . :roll:

l.p_cratos
A nisi tudi ti zagovarjal bojlerja (in solarne) loceno od zalogovnika?
Ste me preprical in bo to v kupljenem 300l bojlerju.

Sicer pa me je malo strah rezanja in potem svasanja nove podnice (terlep?) nazaj. Bi kar mogoce nekoga dobil z izkusnjam da bi to naredil. Tudi ne vem, ali je to znotraj kako "zasciteno" ali je surovo zelezo? Ker barvo bo svas sezgal, naknadno pa "barvat" ne bo vec mogoce, ker ne prides zraven.
Kaj ti bo 5m3 cisterna? Ce bi dobil kje 2m3 bi bilo zakon, samo kolikor vem so te cisterne bolj ali manj vse v najemu od plinarne pri ljudeh ki se grejejo na plin, in jih ne bodo senkovali "ciganom" tako kot elko cisterne.
Ali sva se narobe razumela. Ce bos imel solarni sistem,je antifriz locen sistem ,ki je speljan skozi kaco v zalogovnik ta prevzame visek energije ko sije sonce.Ko ni sonca ti iz zalogovnika vlece toploto in ti ogreva sanitarno vodo ki jo imas v zunanjem bojlerju. Pozimi ali oblacnem vremenu bos ogreval sanitarno vodo s ukurjenjem,kolikor vem nameravas kupiti uplinjaka,ki pa je ravno tako vezan na zalogovnik .
Ce je vode v zalogovniku zmerom zadosti ne more nic prerjaveti,ker nima zraka da bi jeklo rjavelo druga stvar je ce bi ti mankalo vode pri vrhu bil zracni mehur zato mora imeti H.T. na vrhu odzracevalni loncek pa se 6 luken je treba narediti v H.T. Tako da ce nisi odlicen varilec nikar ne vari sam in dobodi profija .
l.p.cratos
@ hanzi

kam boš dal to MEGA cisterno v bolk v fužinah kjer živiš?

Tle me pa res firbec matra :mrgreen:
Kolikor vem se bo odselil is Fuzina.Si rihta hisko izven cef..... naselja .
l.p.cratos
Aja?

to pa nism vedu.
Skoplješ luknjo in jo zasidraš do polovice v zemljo. Voda je itak dober izolator in če boš ogreval samo nadzemni del, bo izgub malo. Sicer jo pa azsidraj čisto malo, pol metra, ostalo izoliraj, ter dodaj dodatno grelno špiralo na dno, da boš odvajal poletne viške.
Sam imam 3 m visoko, pozimi ogrevam samo zgornjih 1,2m in se na dnu ohladi pod 10°C pri 15cm podložnega stirodura in 40cm izolacije okrog.
PS: Sam tko mal za brainstorming Smile
piknik Napisal:@ hanzi

si kdaj ze slisal za dvigalo? Dvigalo je v jasku visokem 14 nadstropij, dvigalo zabrisem ven in vstavim obe cisterne pokonci. Imam se 6m3 bojler in imam 16m3 tople vode.
Suzica; od kdaj te cefurji s fuzin skrbijo?
Cratos; vem da je soncna na glikolu, na kaci.... Samo zakaj ste potem bili proti temu da bojler vtaknem v zalogovnik direkt nad solarno kaco, sedaj pa te razumem, da naj soncno spravim zalogovnik, potem pa z njim grejem locen bojler. Koliko bom s tem pridobil v primerjavi ce bi bojler pod vrh zalogovnika spravil. (in pridobim prostor v kurinici, ker zalogovnik bo (pre)velik -cca 2m3. Da spravim 1,2 premera v kurinico moram samo okno ven vrzti pa cca 20cm parapeta podreti.
Hanzi Napisal:
piknik Napisal:@ hanzi

si kdaj ze slisal za dvigalo? Dvigalo je v jasku visokem 14 nadstropij, dvigalo zabrisem ven in vstavim obe cisterne pokonci. Imam se 6m3 bojler in imam 16m3 tople vode.
Suzica; od kdaj te cefurji s fuzin skrbijo?

Ja..
kaku boste pa s tvojimi "!kumarati" ven prišli če boš dal mega zalogovnik v osrčje stavbe?

..
@Hanzi zato,ker boš imel sanitarno vodo zmeraj samo toliko toplo kot zalogovnik.Pa še te imaš ekstremno velike.
Jas ti povem to lahko is iskušen mojga fotra .Je imel ravno tako prostorsko stisko v kurilnici a sedaj je prisiljen dodati še en zalogovnik .
Je pa res,da mu ukratkem pridejo montirat tak kotel kot ga imam jaz AtmosaDC25S.
l.p.cratos
Bojler v zalogovniku je zakon, posebej če imaš zunaj še enega ali 2 blizu porabnikom, mešalni ventil, ki uravnava temperaturo obeh zunanjih bojlerjev in sistem tako zvezan, da mala obtočna sanitarna istočasno ganja cirkulacijo in menjuje vodo med bojlerjema. Posebej to dobro dela pozimi, ko v času maksimalne temperature segreješ sekundarni bojler in imaš zjutraj višjo temperaturo kot je v zalogovniku - slednji se ponoči ohladi zaradi talnega gretja.

Je pa res, da rabiš zelo pametno regulacijo obtočne črpalke in da take verjetno ni, sploh če hočeš krmiliti še grelca v bojlerjih.
Očitno so tu mnenja zelo različna.Če imaš prostorsko stisko je ugradni bojler edina možna opcija,če pa prostor ni problem sem še zmeraj zagovornik ločenega bojlarja za sanitarno vodo.Odločiti se boš moral pa sam.
l.p.cratos
Ja samo soncno peljes v bojler in ne v zalogovnik kot te razumem. Eventuelne viske iz bojlerja pa v zalogovnik. Samo te vode je potem cez dva dni ko je zunaj dez premalo topla za kaksno konkretno otoplitev bojlerja, ker je prevec zmesana. Cratos:enkrat bom moral res sixpacka k tebi prinest da kaksno vizualno receva. Saj nisi tako dalec.
1 ... 7 8 9 10 11 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi