Objave: 14
Teme: 8
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Pri adaptaciji starejše hiše smo prišli do točke (kmalu bomo postavljali tlake), ko se moramo odločiti kakšno ogrevanje bomo imeli! Do sedaj smo imeli v mislih klasično centralno ogrevanje na z radiatorji! Zadnje čase, pa vedno bolj gledam tudi talno gretje kot opcijo! Imamo nova tla (zalita plošča) ter položeno hidroizolacijo, vse stene (kamnite) bomo oblekli v gips plošče! Sedaj pa me zanima, če je za tako hišo primerno talno gretje, oziroma ali bi morali že prej misliti na to in morda na drugačen način narediti prvo (talno) ploščo?
Objave: 3259
Teme: 15
Ocena:
0
Če je puščeno dovolj prostora za tlake ni nobene ovire za polaganje talnega. Pametna odločitev-kar se mene tiče.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
V kolikor gre (pa se da narediti da gre) absolutno talno!! :wink:
(če klikneš malo na moj spletnik boš našla mojo telovadbo)
Objave: 14
Teme: 8
Ocena:
0
Hvala za nasvete! Še to, ali imate v prostoru, kjer je talno gretje vseeno kakšen radiator? Sam bi položil talno le v prostore kjer se večina zadržujemo, torej kuhinja, jedilnica, dnevna in kopalnica, v sobe pa bi dal radiatoreje! Kako je kaj s temi kombinacijami? Hvala
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Če se le da nikjer nobenega radiatorja!
Meni je to uspelo v dveha nadstropjih, v tretjem mi je uspelo dati zgolj na wc in kopalnico - tako da so nam ostali 3-je raditaorji.
Načeloma so s kombinirami sistemi zgolj križi...več regulacije, večja he.ba pri izbiri peči ter njenem delovanju itd itd....
(Nikar ne nasedat da je treba vsaj kak radiatroček v kopalnico...ker bo šlo nebroj denarja v prazno za nič efekta).
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Če računaš na toplotno črpalko potem samo talno gretje. V kopalnici pa dodatni el. grelec za dogrevanje za potrebe pingvinov.
Pri drugih virih toplote je radiatorsko gretje cenejše in manj "fensi". Lažje reguliraš temperature v prostorih glede na trenutne želje.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 134
Teme: 4
Ocena:
0
mene pa zanima kako je s talnim na leseno ploščo, predvidoma bo gor lahek estrih ne vem pa kako je v kombinaciji s talnim gretjem. bo to funkcioniralo ok? to sprašujem za nadstropje, spodaj je betonska plošča, tako da tam nebi smelo biti problematično.
Ogrevanje bo na drva ali sekance, je gozda dovolj pri hiši.
lp, p
Objave: 272
Teme: 2
Ocena:
0
@pezin
Talno ogrevanje na lesene plošče ni problem.Obstaja več proizvajalcev,ki to ponujajo.Je pa cena precej višja od klasike.
Objave: 29
Teme: 0
Ocena:
0
alexma: kako boš izoliral kamnite stene, od zunaj s fasado al od znotraj med gipsom in kamnom, s čim?
Sem na istem kot ti, obnova stare kamnite hiše in bom izoliral od znotraj, ker mora zunaj ostat kamen, bo pa povsod talno, peč na drva in kurilc za backup.
Objave: 402
Teme: 4
Ocena:
0
Podobno vprašanje. Ali je v staro hišo brez vsake izolacije smiselno dati talno gretje? Ni me potrebno prepričevati, da bi bilo z izolacijo boljše, ker to že vem. Zanima me ali je to smiselno pri neizolirani hiši ali pa bi pri talnem gretju v neizolirani hiši ob enakem udobju bile izgube ter s tem poraba energentov višje kakor pri radiatorskem ogrevanju iste hiše?
Aleš
Ocena:
1
Največji problem pri slabo izolirani hiši je potrebna višja temperatura ogrevalne vode (površine tal). Po pripovedovanju so tla prevroča.
Na porabo toplotne energije ne vpliva način ogrevanja, ampak le izolacija zunanjega ovoja stavbe.
Ocena:
1
Citat:več toplotne energije oddali ven, v tla, v neogrevano klet in podobno
Pod estrihom talnega gretja je obvezna toplotna izolacija. Pri ustrezno debeli ( brez računanja več kot 5 cm) izolaciji, bodo toplotne izgube skozi tla (klet) manjše, kot so bile do sedaj.
Tudi talno gretje ti segreva samo zrak. Zidovi se ogrevajo od zraka, enako kot pri radiatorskem.
Citat:talno ogrevanje kot dodatek ogrevanju z radiatorji
Glede ugodne temperature tal bi šlo, če bo s talnim gretjem pokrivano manj kot polovico(? ali še manj) potrebne toplotne energije. Zalogovnik bo bolje izkoriščen, bo pa v času boljšega izkoriščanja temperatura prostorov padala. Ko pade temperatura zalogovnika izpod potrebne temperature dvižnega voda radiatorjev, radiatorji slabše grejejo, toplota ne zadošča za izguibe.