PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
solomojster Napisal:2)sistemska alu plošča prevlečena z pvc (rdeče in modre črte), da beton ne prežre aluminija. Za povečanje bivalnega udobja..

Vaša je odločitev katero izbrati.
A lahko malo več poveš o tej plošči, predvsem del kdaj- v kolikem času- beton požre Al in kako pvc to prepreči. Ker bom vsak čas v fazi nakupa-polaganja nebi rad da naredim kako napako.
Če alufolija ni zaščitena z pvc folijo jo agresivni beton ali estrih razžre.(sem naredil preizkus)Zato je alu folijo potrebno zaščitit z pvc folijo.Ker je bila v mojem času izdelave talnega sistemska plošča predraga ,sem alu folijo prekril z pvc folijo ,tako da mokri estrih in alu folija nista v kontaktu (skupaj).
Sistemske plošče so pa itak zaščitene.
Tale je prva ki sem jo našel;
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragmat.si/download/clanki/Sistemske%20plosce%20za%20talno%20ogrevanje.pdf">http://www.fragmat.si/download/clanki/S ... evanje.pdf</a><!-- m -->
Sem bil v kleti in naletel na moj arhiv. :wink: Za lažjo predstavo kako in kaj. Aluplast cevi je težko kriviti za 180 stopinj.Z zankami kot so na načrtu se temu izognemo in jih krivimo na 90 stopinj.Zaradi tega tudi ni nevemkakšnih problemov z dvigovanjem talne izolacije ,predvsem pa je polaganje cevi eno samo igranje.V glavnem kvadratek poneni 15 cm v realnosti.
a ima kdo kaka programček za izris talnega? ali izračune?
solomojster Napisal:So stvari ki jih lahko izmerimo ,izračunamo. So pa tudi stvari ,ki jih človek samo občuti.
Najbolj jih občutim v kakšem kafiču ,kjer me grelec greje z žarnico.Kako je narejen in kaj je za žarnico ?
Premalo hodim v tvoj kafič, ne kadim in nisem zagovornik ogrevanja zunanjih prostorov z električno energijo.
Vendar.
Najbolj občutim, ko me pogrejejo sončni žarki. Kako je sonce narejeno in kaj je za soncem?

Vsekakor ni tam nobene alu folije.
solomojster Napisal:Sem bil v kleti in naletel na moj arhiv. :wink: Za lažjo predstavo kako in kaj. Aluplast cevi je težko kriviti za 180 stopinj.Z zankami kot so na načrtu se temu izognemo in jih krivimo na 90 stopinj.Zaradi tega tudi ni nevemkakšnih problemov z dvigovanjem talne izolacije ,predvsem pa je polaganje cevi eno samo igranje.V glavnem kvadratek poneni 15 cm v realnosti.
V sredini vsakega meandra imaš dve zanki 180°.
Res je v sredini meandra so dve zanki in ti dve je najtežje izdelat.Če cev preveč zakriviš(sem delal tudi z orodjem,vendar ne na mojem sistemu) lahko narediš polomijo.Krivine so predpisane za vsako cev (radij).Lahko bi jih bilo precej več pa jih ni.
Oval ne podcenjujem, tvojih prispevkov ,sem samo hotel malo poenostavit izdelavo ,ker zadeve prezakompliciramo.Talno ogrevanje je in bo v prihodnosti nuja.Pridobimo pri toplotnih črpalkak ,sončni energiji.Imamo odprta "vrata" za naprej.

Kot sem napisal izbira je vaša.Z obema sistemskima ploščama bo sistem deloval.

Program za izris talnega.
Moja izkušnja je taka ,da narišeš ročno in potem, ko gre zares samo malo poškiliš načrt in je delo precej lažje.(saj v bistvu ponavljaš -obujaš spomine -ko gre zares)
rovtar Napisal:Še nekaj sem se spomnil, včeraj na sejmu Dom sem videl Uponor sistem z ježki ali ima kdo izkušnje s tem in kako je kaj cenovno ugoden.

lp

Danes sem prejel ponudbo tudi za ježke.
Cena za 16x2 cev je 1,49€/m +DDV (njihova "navadna" 16x2 je 1,29€/m+DDV)
Rabiš pa še samoptritrdilno rolo, ki stane s 3 cm izolacije 7,5 €/m2+DDV.
blze Napisal:Za projektanta bo treba res verjetno najet, da mi zračuna koliko in kakšne veje je potrebno narediti. Mansardo si bom pa sam zrisal ter samo podjetje najel, da mi poštempla ter naredi vodilno mapo in statik, da mi potrdi oz popravi kar je narobe. BTW, da se razumemo sem sam inžinir (res da novopečeni Smile. Tako da zrisal bom sam. Pa seveda vas majstre povprašal za kaka mnenja.

Pa talno grejte bomo verjetno sami položili ter potem samo majstra poklicali za priklop. Edin fanj se bo treba informirati glede polaganja Wink

blze Napisal:Arhitekta rabiš za arhitekturno izvedbo. Za podpis statike pa rabiš gradbenika, ker arhitekti niso usposobljeni za statiko. Tako da rabiš statika, da ti poda izjavo da je objekt statično obstojen in ne pa arhitekta Wink Novopečeni inžinerji pa se poslužujemo forume, da uprašamo mnenje ko nismo prepričani 100%. Tako da zrisat načrte za PGD ne bo problem. Za PZI pa bo potrebno malo več dela vložiti, da se bo našlo na internetu detajle ter jih prilagoditi za svoje potrebe...

Malo me srh spreletava, pa bi si dovolil samo par komentarjev:
- Daj, če si že novopečeni, se vsaj pozanimaj kaj so ti napisali v papir (diplomo): inžEnIr. Če boš pri svojem delu v bodoče tako natančen kot tukaj, se ti slabo piše. Inženirstvo (sicer ne vem za katero vrsto le-tega gre pri tebi) mora biti pač precizno.
- Projektov (PGD, PZI, PID, POV...) ne delajo ne inženirji in ne arhitekti, ampak projektanti. To so tisti, ki so (skladno z ZGO pri IZS) opravili strokovni izpit iz odgovornega projektiranja.
- Na internetu ne boš našel detajlov za PZI. To je edina stvar, ki bi jo kot novopečeni inženir MORAL znati. Če te v šoli niso naučili, kako SAM rešiš detajl (to je v končni fazi delo tebe kot inženirja), potem se ti slabo piše. Današnja generacija novopečenih inženirjev (pa ne mislim samo tebe), ki se ji svet konča na drugi strani zadetkov na Googlu se mi kar malo smili... Še bolj pa tisti, ki bodo njihove stvoritve potrebovali.
Lepo povedano. Dodal bi še to, da nisem jaz reku kakšen inženir sem (projektiva ali operativa, ceste, hidro, ...) Tako, da mi nismo obravnavali detjale za PZI, ker nisem izbral smeri projektiva... Drugače pa dobiš natančne detajle na ursa.net, različne strokovne revije... Tako da, dobiš kar rabiš :wink:
blze Napisal:Drugače pa dobiš natančne detajle na ursa.net, različne strokovne revije... Tako da, dobiš kar rabiš :wink:
Živijo, blze! Daj prosim predstavi ursa.net. Meni je google ponudil sto strani, od avtomobilskih gum do viagre.
Je pa na spletu res možno dobiti mnogo detajlov. Vprašanje je, kateri od teh detajlov je pravilen in kateri od pravilnih je ustrezen.
Se opravičujem sem se zatipkal. Pravilna je ursa.si-slovenska stran Smile
Pod CAD detajli imaš nekj detajlovm ki lahko pridejo prav. Bistvo je, da dobiš neke ogrodje detajla, potem pa si ga po svojih specifikacijah prilagodiš.

Moj namen ni tukaj se prerekat kako pa kaj. Mene zanimajo kot novopečenega graditelja, kako čimveč sam narediti v lastni režiji da prišparam čimveč denarja. Imam omejen budget in kar gre viška je manj možnosti za gradit.
blze Napisal:Mene zanimajo kot novopečenega graditelja, kako čimveč sam narediti v lastni režiji da prišparam čimveč denarja. Imam omejen budget in kar gre viška je manj možnosti za gradit.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=2492">http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=2492</a><!-- m -->

S pravim načinom gradnje ne potrebuješ niti talnega ogrevanja. Nič energijska hiša je lahko cenejša od standardne, če se tako odločiš.
Torej, poglej, koliko imaš časa in denarja za gradnjo hiše, to povej arhitektu in on ti mora tako narisati. Če imaš za gradnjo 100.000 E, mu to povej, če bo to upošteval, jo boš za ta denar tudi zgradil. Nerodno je, ko se ne pogovarjamo. Pred arhitektom se delamo bogataše, arhitekt se obnaša kot da projektira za bogataše, potem pa imamo narisano graščino za superbogataše. Od tu naprej pa se začne kalvarija: počasna gradnja, gradnja v lastni režiji, odstopanje od kakovosti na račun cene, iskanje najcenejših izvajalcev...
Povej arhitektu, kakšno imaš parcelo, koliko imaš časa za projektiranje, pridobitev dovoljenj in gradnjo hiše (recimo od danes naprej eno leto), koliko imaš denarja za komunalno ureditev in gradnjo (recimo 100.000, od tega 15.000 za komunalo, 80.000 za gradnjo in 5.000 za zunanjo ureditev, s projekti vred)... Morda te bosta prva dva napodila, se boš pa s tretjim dogovoril. Če imaš redne dohodke, si kreditno sposoben in imaš 20.000 v žepu, je finančna konstrukcija pokrita.
Jaz ti svetujem, da čim manj delaš v lastni režiji in čim več organiziraš. Hišo je možno sezidati v treh mesecih, od izkopa do vselitve. Dokazano. Če boš pa sam delal, najmanj tri leta, vse vikende, vse počitnice, vsi prijatelji... Imaš čas?
Mi lahko kdo svetuje:
Ali je bolje položiti 4 zanke po 120m ali 8 zank po 60m?

v prvem primeru gresta 2 zanki po dnevni s kuhinjo, 1 v kopalnici in 1 kabinet + predsoba.
v drugem primeru bi lahko dal kabinet in predsobo vsakega svojo, kopalnico 2 in dnevno s kuhinjo 4.
Več zank po manj metrov je bolje, ampak malo dražje. V primeru krajših zank boš imel manjše upore pretoka skozi cevi.
1 ... 5 6 7 8 9 ... 31 Pojdi na stran 
Iskanje po temi