PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje s inverter klimatsko napravo mitsubishi MSZ-FD25VA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
harman Napisal:Vprasanje za tiste, ki ogrevate stanovanja samo s klimo (kot sem videl tudi 70m2 velika stanovanja). Imate samo eno notranjo enoto ali vec enot? Zanima me, kako se toplota razporedi po stanovanju.
Razmisljam namrec o tem, da bi ogreval 50m2 stanovanje izkljucno s klimo, pri cemer je 3/4 sten zunanjih, izolacija pa 5cm. Lahko razmisljam o 2,5 kW ali 3,5 kW modelu?

Jaz ogrevam 70m2 , z talno klimatsko napravo 4kw, brez problema do -10. Pod to mejo sem pa mogu zalavfat se v dnevni stensko. Tko da mi je malo zov ,da nism vzel malo mocnejse. Drugace jo imam na hodniku , ki je velik cca 4m2 vsi prostori so pa enakomerno ogreti , edino kar je pa morajo biti odprta vrata. Sm pa zelo zadovoljen tudi z porbo. Pri -16 mi ni ratalo samo s talno segreti prostorov nad 20C
damdam78 Napisal:Jaz ogrevam 70m2 , z talno klimatsko napravo 4kw, brez problema do -10. Pod to mejo sem pa mogu zalavfat se v dnevni stensko. Tko da mi je malo zov ,da nism vzel malo mocnejse. Drugace jo imam na hodniku , ki je velik cca 4m2 vsi prostori so pa enakomerno ogreti , edino kar je pa morajo biti odprta vrata. Sm pa zelo zadovoljen tudi z porbo. Pri -16 mi ni ratalo samo s talno segreti prostorov nad 20C

Si že napisal, da imaš izolacijo 5 cm perlit, mene pa še zanima ali si v bloku ali hiši? Oz. ali kaj zunanjih sten meji na ogrevane sosede?
Koliko je fi cevi za povezavo notranje in zunanje enote?
1/4 in 3/8"
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Gasper123 Napisal:
damdam78 Napisal:Jaz ogrevam 70m2 , z talno klimatsko napravo 4kw, brez problema do -10. Pod to mejo sem pa mogu zalavfat se v dnevni stensko. Tko da mi je malo zov ,da nism vzel malo mocnejse. Drugace jo imam na hodniku , ki je velik cca 4m2 vsi prostori so pa enakomerno ogreti , edino kar je pa morajo biti odprta vrata. Sm pa zelo zadovoljen tudi z porbo. Pri -16 mi ni ratalo samo s talno segreti prostorov nad 20C

Si že napisal, da imaš izolacijo 5 cm perlit, mene pa še zanima ali si v bloku ali hiši? Oz. ali kaj zunanjih sten meji na ogrevane sosede?

V hiši, nobena stena ne meji na ogrevane sosede Big Grin
damdam78 Napisal:
harman Napisal:Vprasanje za tiste, ki ogrevate stanovanja samo s klimo (kot sem videl tudi 70m2 velika stanovanja). Imate samo eno notranjo enoto ali vec enot? Zanima me, kako se toplota razporedi po stanovanju.
Razmisljam namrec o tem, da bi ogreval 50m2 stanovanje izkljucno s klimo, pri cemer je 3/4 sten zunanjih, izolacija pa 5cm. Lahko razmisljam o 2,5 kW ali 3,5 kW modelu?

Jaz ogrevam 70m2 , z talno klimatsko napravo 4kw, brez problema do -10. Pod to mejo sem pa mogu zalavfat se v dnevni stensko. Tko da mi je malo zov ,da nism vzel malo mocnejse. Drugace jo imam na hodniku , ki je velik cca 4m2 vsi prostori so pa enakomerno ogreti , edino kar je pa morajo biti odprta vrata. Sm pa zelo zadovoljen tudi z porbo. Pri -16 mi ni ratalo samo s talno segreti prostorov nad 20C
Ekola... Stvar še vedno približno stoji... tko da se marsikaj vidi... Prijetno branje!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/yoldi/ogrevanje-z-inverter-klimo-na-gorenjskem/3211">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... jskem/3211</a><!-- m -->
@yoldi

Zelo dober opis. Moram reci, da imas precej dober tloris stanovanja in se pri tebi tole ze lepo pokrije z eno notranjo enoto. Pri meni je slabse in ravno to me skrbi pri razporeditvi toplote.

Zanima me, kako se cuti pihanje toplote v tistem prostoru. Recimo, da bi imel notranjo enoto nad sedezno garnituro. Verjetno je bolje, da direktno pod notranjo enoto ni nicesar.
harman... za gretje si izberi talno varianto z dvojnim izpihom, je neprimerno boljša izbira
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sassapo Napisal:harman... za gretje si izberi talno varianto z dvojnim izpihom, je neprimerno boljša izbira

Se popolnoma strinjam, imam stensko in talno. In dokler ne probaš talne neverjameš :mrgreen:
In 100% odtehta malo višjo ceno. Da ne omenjam lažjega čisčenja filtrov.
harman Napisal:@yoldi

Zanima me, kako se cuti pihanje toplote v tistem prostoru. Recimo, da bi imel notranjo enoto nad sedezno garnituro. Verjetno je bolje, da direktno pod notranjo enoto ni nicesar.
Mislim da bolje nisem mogel zadeti... pihanja klime se na kavču ne čuti prav nič. Včasih le malo zapiha iz hodnika pa če je preveč moteče zaprem vrata v spalnico in ne piha več. Vkolikor bi pa imel klimo nad kavčem pa nisem prepričan da bi ne motil kakršen koli vpih topel ali mrzel.
Pozdravljeni,
odločam se za nakup klimatske naprave, pri čemer ni prioriteta hlajenje pač pa ogrevanje in s tem povezano udobje v mrzlih zimskih dneh. Razlog za investicijo so visoke trenutne temperature in visoke položnice za plin (utekočinjen naftni) v zimskem obdobju. S klimo bi hladil oz. ogreval stanovanje v bloku (do 60m2), tri stene zunanje, izolacija minimalna, nova okna. Glede na prednosti, ki jih navajate razmišljam o talni enoti moči 3,5kW. Res da je o klimah že precej napisanega, vendar pa je bilo govora o talnih izvedbah zelo malo.
Zaradi številnih modelov, ki so na tržišču, je izbira vse prej kot enostavna, k temu pa dodatno pripomorejo pomanjkljive informacije o posameznih modelih. V izboru so enote renomiranih proizvajalcev Daikin (tedenski timer), Mitsubishi, Fujitsu (na voljo veliko podatkov)... V enem izmed postov sem zasledil priporočilo o dvojnem izpihu (spodaj/zgoraj). Katere talne enote tak način izpihovanja sploh omogočajo (iz prospektov to ni vedno razvidno). Dodatno vas naprošam, da mi na podlagi vaših izkušenj - predvsem praktičnih - svetujete pri izbiri in nakupu klime.
Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem.

Za kakršnikoli nasvet pri izbiri se vam vnapre
a kdo ogreva z njo -izkušnje?
Zdravo
Postavil sem elektrarno za lastno rabo pa računam da bom pridelal letno okoli 2000 kWh viška. Imam ogrevanje hiše na trda goriva z zalogovnikom vendar razmišljam da bi viške elektrike porabil za hlajenje in ogrevanje v prehodnih obdobjih. Zanima me kakšne so izkušnje z split sistemi ker bi rabil dve notranji enoti in bi jih postavil v hodnika ker bi z to varianto hladil in ogreval celo hišo.
Kaj je pravijo izkušnje in kaj izbrati.
Da dvojna notranja enota in ena zunanja ni skoraj nič ceneje kot ločeno.
Lani pri zlahti montirali 3 klime. Gladko vzeli 3 zunanje enote.
Ogrevanje in hlajenje s klasicnimi Split sistemi naj bi bilo malo prioblematicno. Za hladiti je montaža pod stropom super, za gretje pa?
Obstajajo "talne" klime ki bolje opravljajo to oboje delo. So pa nekoliko dražje.

Potegni kak kabel k sosed, pa mu daj odštevalni stevc....
Al pa si elektro avto omisli.saj jih že delajo blizu tebe.16 jurjev....bo kostal.
Notranja enota montirana zgoraj pod stropom, niti ne deluje tako slabo...
Loputo obrneš popolnoma navzdol in ventilator na minimum (da ne piha moteče; ponoči lahko več).
Predpogoj je, da je stena pod klimo prazna.
Tako sem (do)ogreval kar nekaj let in je delovalo OK.

Zdaj klimo uporabljam za gretje samo še v kašnih dnevih kot so sedaj, ko ne veš a bi ali ne ogreval......... in malo "pihnem" pa je...
1 2 3 4 5
Iskanje po temi