Objave: 73
Teme: 2
Ocena:
0
@Stepski
Sem tudi o tem razmišljal, vendar nekaj bi potreboval za rezervo. Npr. v primeru, da sem zdoma nekaj dni, žena pa ni ravno za kurjenje z drvmi. Druge ideje razen kombinirane peči pa nimam.
Glede gorilnika-regulacije-polža pa mi je jasno. Mislim pa, da bi se tudi to dalo nekako urediti. Pomembno bi mi bilo, da bi prihranil nekaj prostora.
@mremec
Kakšna pa je bila razlika v ceni (zamenjava kurišč)?
Kakšne zalogovnike tople vode imate? A ste jih postavili glede na zmogljivost kotla na pelete ali na moč kotla na drva?
Objave: 73
Teme: 2
Ocena:
0
A veš mogoče še izkoristek peči na drva? Za pelete je nekaj čez 90%.
Objave: 36
Teme: 0
Ocena:
0
Stepski: Nam lahko zaupaš rezultate nastavitev gorilnika glede na kuhanje analizo pepela.
Bilo bi dobrodošlo, da ne ponavljamo že narejeno.
Objave: 927
Teme: 23
Ocena:
0
Predvsem bi rad poudaril da "kuhanje" pepela ne more nadomestiti testota...je pa pokazatelj v katero smer se gibljemo, in če boš preveč "navil" ventilator se ti lahko zgodi da ti začnejo leteti iz šalčke neizgoreti peleti, premalo, lahko se ti ugaša....Sam se ne morem odmakniti od tovarniških nastavitev niti za 50 obratov... dejansko mojim peletom, vleku dimnika in še čemu najbolje odgovarjajo tovarniške...in če se že kdaj igram z nastavitvami, potem v glavnem spreminjam obrate ventilatorja vse ostalo pustim pri miru...vendar resnično ni pravih premikov...
Tole je opravljena meritev z testotom, glede na tovarniške parametre...mislim da se bolje že ne da...
Tplin --- 159,0
Izgube --- 9,3
CO2 --- 10,3
CO --- 221ppm
O2 --- 10,2
CO/O --- 230mg
Tzraka --- 20.7
Lambada --- 1,96
Vlek --- 0,34hPa
Tkotla --- 76
Vendar raje poskusi nekaj drugega, če imaš recimo sedaj gorilec na P5 ga daj na P4 in še naslednji dan na P3....sploh ne potrebuješ tehtanja, samo pod vrhom naredi črto v zalogovnik, nasuj do tja pelete in jih izravnaj, potem recimo čez 24 ur odmeri razliko, ponovi isto z drugim P-jem in tretjim...pa ne se bat da bi te zeblo, meni 300 kvadratov ogreje P3...ali pa naj ti zjutraj začne delati črpalka 1 uro prej in posledično gorilec....verjemi mi da se splača tole s P-eji poskusiti...
Ocena:
0
Stepski: Tri mesece sem kuril pelete TI&Mi bukev, pa sem imel od 225kg peletov 2.7kg pepela. Sedaj kurim srbske pelete forest enterprises mešanica bukev itd. Pepela je 2.1kg, na občitek tudi dlje zdrži sarža 225kg pelet v zalogovniku. Zanimivo pa je da pri srbskih vedno najden 10 do 20 peletov neizgorenih v pepelu. Bom znižal P na 20 kW, bo malce dlje gorelo. Za koliko bi moral znižati vrtljaje v takšnem primeru izletavanja peletov? V kolikšni meri vpliva različen vlek na izkoristek kotla oziroma temp dimnih plinov?
Ocena:
0
Sam pepela nisem nikoli tehtal, če spreminjaš hitrost ventilatorja se to takoj odrazi na njem, pogledaš temperaturo dimnih plinov in skozi revizorska vratica spremljaš plamen...saj se oko navadi...začni nekje z 50 obrati, poglej, zmanjšaj nekoliko ali pa povečaj, vsaj pri meni se takoj vidi sprememba in kot sem rekel, sam resnično ne pridem nikamor od tovarniških nastavitev...Če ima dimnik premočen (seveda pa se spreminja tudi glede na vreme in še kaj) vlek boš pač malo znižal obrate...ampak sam mislim da je resnično pravi pokazatelj Testo, tistih 10-20 eurov res nebi smelo biti preveč, in boš dobil vsaj neko generalno usmeritev da boš vedel kaj se ti dogaja, ti pa potem loviš neko zlato sredino... pri meni so razlike nekje 2 procenta to pa je pri mojih 8 tonah, 160kg na letni ravni...pa še to mislim da je potrebno vzeti z malo rezerve...kajti nimaš vsak dan čisto enakih pogojev...kot sem rekel razlike so skoraj zanemarljive in nevem če so vredne truda, je pa lepo vedeti da je vse nastavljeno optimalno, to pa tudi nekaj odtehta...
Zakaj najdeš sem in tja kašen pelet v pepelu, mogoče se ti nesrečno zakotali iz šalčke, ker ti spodaj malo slabše izgorevajo, ali pa ti neizgoretega odpihne zadnji ventilator...lahko ti ga odnese že med samim delovanjem gorilca...teško je takole na pamet...
Ocena:
0
Ponovno očistil peč in napolnil zalogovnik. Znižal moč na P-3. popročam rezultate.
Ocena:
0
V mojem primeru se je vsekakor obneslo, sicer je zelo težko uloviti par enako temperaturnih dni za primerjanje, pa vendar se splača poskusiti, četudi zjutraj zaradi zmanjšanja same moči gorilca nastaviš zagon za pol ure prej...prej sem vedno imel na P5 ali 6 sedaj me ne spraviš več iz 4 ali 3 ...
Ocena:
0
Zalogovnik je prazen in tu so rezultati. Gorilec je deloval na moči P3.
V pepelu nisem zasledil celih peletkov tako kot prej na P4.
Pepela je bilo celo za 0.1% manj kot v prejšnji sarži polnega zalogovnika.
Ostajam na P3.
Objave: 34
Teme: 3
Ocena:
0
lp
stepski, prosim povej mi koliko m2 ogrevaš in koliko si porabil peletov letos
jaz sem porabil skoraj 5ton ogrevam cca 280m2 peč imam prižgano od 3.10 2011
pelete imam horizontove smrekove, kajti sem probal avstrijske 80%bukove 20%mehki les
pri avstrijskih peletih sem imel probleme z vžigom mi lahko to nekdo objasni???
HVALA
Borut
Objave: 710
Teme: 27
Ocena:
3
Katere avstrijske pelete si pa imel ter kako izgleda ta težava z vžiganjem? Ti peč vrže error, ker se peleti ne vžgejo?
Jaz imam od instrabenza forrest pelete in so se letos obnesli super. Žlindre ni bilo takorečeno nič za pepel pa težko rečem, ker drugih nisem probal. Pepel sem čistil na cca. 7dni s tem, da se mi peč ni nikoli sama ustavila zaradi preveč pepela.
Ocena:
0
@kovost
Me veseli da so tudi tebi šli rezultati v pravo smer sicer razlika med P3 in P4 ni tako očitna, med P3 in P6 pa že kar konkretna...
@borut01
Sicer se mi zdi primerjava dveh hiš po porabi zelo nehvaležna zadeva, za mojih 300 kvadratov mislim da te vodim za cca 500 kg, čeprav se sam najraje pogovarjam o povprečni porabi na uro, kajti če je tvoja recimo 2,5 kg na uro in moja enako, kuriš pa uro manj kot jaz, je to po šestih mesecih 450 kg...
Sam sem imel lani 2 toni horizontovih in mi tudi slučajno niso hoteli goreti, tako da sem jih dal na stran in jih pokuril šele letos, tokrat brez problemov, mislim da so mi dobavili nekoliko vlažne...razen takrat nisem imel težav z errorji...
bukovi načeloma radi malo slabše zagorijo, moral bi se poigrati z FP05, FP06, FP11, mogoče še z FP07...torej z programi v samem začetku zgorevanja... važno je da se za začetek naredi kvalitetni žar na katerega potem padajo ostali peleti...kolikor je meni znano bi imel podobne težave z Profilesovimi ki so večji del sestavljeni iz bukovne...
Ocena:
0
Staršem zmontiral CK-P 30. Prilagam nekaj slik.
Nabavili so Sava pelete in v poskusnem obdobju kaže povsem zadovoljivo.
CM peletni gorilnik in regulacija je posodobljena glede na prejšnje generacije,
kar štejem v +.