PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kotel ladan 18

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
poanta zakaj in zakaj ne lambda je zdaj pri tem primeru prčkanja dobro vidna. navidezno "dobro" (če ne poznamo sestave dima) lahko kotel nastavimo tudi na 150°C dimnih plinov. vendar ni nujno da je to v redu in da je zdaj izkoristek odličen. malenkostno znižanje zraka (5% moči ventialtorja) je prineslo dvig Tdp za debelih 50°C, kar pomeni da je začela goreti še ena komponenta v mešanici plinov. tudi barva plamena je sedaj malo drugačna. prej (50% moči) je bil plamen modrikasto rumen. sedaj je magenta rumen, tudi bistveno svetlejši.

hkrati si pa želim da bi znal kje na netu najti aparat za merjenje lambda na dimnih plinih lesa. po možnosti bi moral biti relativno poceni ... ker od oka kotel štelat, sem videl: ali pa če nič ne štelaš in pustiš kot je ... zlahka te zgrabi evforija nizke temperature dimnih plinov in si misliš, no pa sem ga. v resnici pa nič nisi.
Očitno je premočan ventilator. Verjetno dajejo v 18 enak ventilator, kot v 25.
je enak, pa še ista elektronika ...
evo, mi ni dalo miru, po 4 urah gorenja kotla grem spet gledat. drek, dimni plini nizko, komora bolj hladna, plamen sicer višnjev, ampak čisto kratek. pa ja ni že pogorelo? vsaj dve uri dlje bi moralo goret.

odprem gornja vratca, glej čudo: komora, ki bi morala biti že enih 60% prazna, je skoraj polna! pa ne polen, ampak oglja! evo, kotel prvič pravilno deluje, kar ga imam. najprej izgorijo volatilne spojine, potem se les začne razkrajati in še ti plini pogorijo, v zadnji fazi preostane le še oglje in sedaj bo pogorelo še to. to je prava piroliza, vsaj kar se mene tiče.

pri prejšnjih režimih je bilo v nalagalni komori po 4 urah približno tretjina volumna pol pogorelih, tlečih in smrdečih polen, ter katrana, da se je cedilo po zaščitni plošči vrat. sedaj pa oglje. vrata - plošča je skoraj komplet čista, katran na vratih je pogorel.

edino zakaj je zdaj komora hladnejša in plamen krajši? gorenje ogljika praktično ne potrebuje sekundarnega zraka, in ta sedaj brezveze hladi komoro. sicer za čistočo izgorevanja v tej fazi to ni pomembno, ker oglje itak pogori večinoma že s primarnim zrakom. kotel z lambdo bi bil sedaj spet v mali prednosti, saj bi praktično zaprl sekundarni zrak in zmanjšal izgube, hkrat pa bi bila izgorevalna komora še vedno vroča ko pes.

in zdaj podam še tezo:
kotel brez lambde ne more imet izkoristka, večjega od 85% (osebno bi rekel da je bližje 80%). zakaj? približno polovico časa deluje z veliko preveč kisika, tudi če je odlično nastavljen. kotla s fiksnim zrakom ni možno nastavit da enako dobro izgoreva volatile ter katran, in povrh še enako dobro kuri oglje. ali eno ali drugo. s tem da bi jaz predlagal, da se kotel nastavi na volatile. ker če ti ne pogorijo, dosti bolj onesnažujemo - kot pa če oglje izgorevamo v (zelo)prebitnem zraku. to zadnje gre le imetniku kotla v škodo. recimo, nekje do 10% izkoristka lahko izgubimo na ta račun, po mojem mnenju.
no, sedaj ta nalaga gori že osmo uro, v kotlu je še vedno ena tretjina komore oglja. mislim da je sedaj ta nastavitev hitrosti ventilatorja zelo v redu. žal mi je da tega nisem poskusil že prej.
Koliko pa dobiš toplote od tega?
težko rečem, nimam kalorimetra pa tudi zalogovnika ne. hiša je ogrevana non-stop. dvignil sem danes tudi krivuljo na 1.7, da odvedem čimveč toplote iz kotla. zdaj gori deveto uro, komora pa je do ene tretjine polna zelo žareče žerjavice. doma je vroče kot še ni bilo to zimo.
ampak zdaj pa ne bo več dolgo, morda še kake pol ure, se pravi devet ur približno, to pa mi je že zelo všeč. ne vem, če je kateri dan že tako dolgo grel z eno samo nalago polen.

zdaj bom nekaj dni kuril na tej nastavitvi. jutri zjutraj je napovedano kar mrzlo, pa da ga vidim, kaj dobim iz ene polne nalage cepanic. naložil bom ob 21h, vstanem pa ob 5h. me zanima koliko bo še noter, ker ponoči bo bolj hladno. krivuljo bom sicer spustil nazaj na 1.4, nočno znižanje pa še dodatno -7°C. ker v tako toplem pa ni fajn spat.
Sicer oddaja toplote ni enaka, pa vseeno neka razlika more bit med prej 5-urami gorenja in sedaj 9-urami. Bi lahko iz tega sklepal, da je bil prej izkoristek še slabši od 80%.

Če je temu tako, potem investicija v lambda sondo niti ni tako napačna :?:
Očitno se ti ob teh pogojih zelo lepo poklopita potreba in oskrba.
aleks

nekaj takega

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elkom.com.tw/files/fw3/lmbd3_manual_english_v3_19x.pdf">http://www.elkom.com.tw/files/fw3/lmbd3 ... v3_19x.pdf</a><!-- m -->
kopalnicoima Napisal:Sicer oddaja toplote ni enaka, pa vseeno neka razlika more bit med prej 5-urami gorenja in sedaj 9-urami. Bi lahko iz tega sklepal, da je bil prej izkoristek še slabši od 80%.

Če je temu tako, potem investicija v lambda sondo niti ni tako napačna :?:
je bil slab, sigurno. prej je bil to običajen kotel na podpih. sedaj je pa pirolitični kotel.
danes zjutraj, po osmih urah gorenja in gretja, zunaj -14°C, je bilo v nalagalni komori še ogromno oglja, tako da sem lahko doložil le dobro polovico. sedaj me ne bo 10 ur domov. pa da ga vidmo, jaz mislim da bi morala bit komora prazna, kotel ugasnjen. sicer bo odjem nizek, ker imam nastavljen režim znižane temperature od 6h do 14h, potem pa spet gretje po krivulji.
sasase Napisal:aleks

nekaj takega

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elkom.com.tw/files/fw3/lmbd3_manual_english_v3_19x.pdf">http://www.elkom.com.tw/files/fw3/lmbd3 ... v3_19x.pdf</a><!-- m -->
odlično, škoda d ani parametrov za les, ampak jaz bi kar vzel mestni plin, ki ga naprava ima kot enega možnih goriv. mestni plin je mešanica ogljikovega monoksida in vodika, kar je v bistvu genratorski plin. kotel pa je generator. vsaj približno bi moralo pokazat. na USB bi mu pa en blutud namontiral in bi ga lahko gledal iz moje delovne sobe ... kolk neki stane to?
(samo, da ne bomo prišli na isto ceno ko da bi že vštartu kupil lambda krmiljen kotel, hehe ... eh, mogoče bi na to že moral gledat kot na hobi ...)
sasase Napisal:aleks

nekaj takega

hmm, 260€, poštnina v EU zastojn ... še carina+ DDV, bo ene 350€.
sasase, ali sem prav razumel, da gre za poljsko podjetje? ke rpotem ni carine, DDV je pa najbrž že vštet.
Kar draga zadeva. Sicer pa mislim, da boš s svojim kotlom in znanjem, tako ali tako v izkoristku "pošišal" vse naše kotle z lambdo. Tole o zmanjšanju moči ventilatorja kar s pridom uporabljam. Se tudi pri meni obnese.
Za kalorično vrednost biketov pa sem zadnjič v trgovini prebral nalepko da imajo 17.5MJ/kg kalorično vrednost. So bili pa iz Kočevja, bukovi v obliki kvadra brez primesi-beli.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi