PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kotel ladan 18

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
no, danes sem ga zmontiral, zamenjal je starega vrečka. montiran je brez zalogovnika - proizvajalec obljublja zadovoljivo delovanje tudi brez - čeprav sicer priporoča vgardnjo v sistem z zalogovnikom.

grajam:
- sistem zapiranja vratic, lahko bi bil bistveno enostavnejši
- nekoliko glasen ventilator, ko ga elektronika bremza
- modulirana črpalka - po mojem nepotrebno, črpalka je zato glasnejša
- nekoliko visoka T dimnih plinov (sicer meritev pri meni niti ni merodajna, ker kotel stalno modulira ventilator - ni zalogovnika)
- hmm, nenavaden vonj ko se segreje, vzrok naj bi bilo vezivo v izolaciji, sčasom naj bi popustilo

hvalim:
- čisto v redu krmiljenje kotla, regulira celo en direktni ogrevalni krog
- solidna izdelava
- prijazen montaži, zelo enostavna
- razmerje cena/kakovost

slike imam na mobiju, pa nimam kabla doma - bodo v ponedeljek. zmontiral sem ga brez vlečnega (doplačilo 150€) ventilatorja. žal mi zaenkrat nekaj prostor za kurilnico nagaja, poleti bom preflintal in dobi priklopljen še vlečni ventilator. kotel lovi nastavljeno temperaturo z zniževanjem obratov ventilatorja. včasih tudi ugasne. ima dva režima delovanja "heating" in "sleep", za vsakega lahko uporabnik nastavi ventilator, tako mu seveda lahko nastavimo tudi delovno moč. v vsakem od režimov nastavljamo tudi temperaturo kotla. jaz sem zaenkrat nastavil delovno moč na 65% maksimalne moči, se pravi okrog 13 kW, moč v načinu "sleep" pa na 25%, se pravi neke 4,5 kW. nanj sem priklopil sobni termostat in mi sedaj zaenkrat krmili ogrevanje direktno, vgrajen pa imam mešalni ventil ki je nastavljen nekje na 1/2. v timerju kotla lahko nastavimo do 6 pavz delovanja oz. preklopov v način "sleep".
kotel nima turbolatorjev in bo v kratkem dobil verige.
Ker si se verjetno poglobil v kotel, bi imel par vprašanj:

- Kako glasen je ventilator v primerjavi z oljnim gorilcem?
- Kako ga zakuriš, je treba sekat trske, ali naložiš samo cela polena in malo papirja/kocko?
- Zakaj si vzel brez zalogovnika?
- Kako velik zalogovnik bi lahko bil, da bi ga kotel pogrel iz 40°C na 90°C brez dodatnega odjema toplote z enim kurjenjem pri optimalni moči?
- In seveda cena samega kotla brez montaže?
kopalnicoima Napisal:Ker si se verjetno poglobil v kotel, bi imel par vprašanj:

- Kako glasen je ventilator v primerjavi z oljnim gorilcem?

hm, nisem siguren ker oljni gorilnik poznam zgolj če mi ga je uspelo pri komu videt, v življenju se nisem grel na elko

- Kako ga zakuriš, je treba sekat trske, ali naložiš samo cela polena in malo papirja/kocko?

hitreje zažene z malo drobnarije

- Zakaj si vzel brez zalogovnika?

a.) nimam dovolj denarja za oboje, b.) nimam prostora za standardne zalogovnike. nisem omejen v višino, zato pa v tloris - čaka me investicija v zalogovnik po meri.

- Kako velik zalogovnik bi lahko bil, da bi ga kotel pogrel iz 40°C na 90°C brez dodatnega odjema toplote z enim kurjenjem pri optimalni moči?

ne vem, podatka tudi proizvajalec nikjer ne daje

- In seveda cena samega kotla brez montaže?
razmeroma poceni, če bi ga vzel brez vlečnega ventilatorja bi bil okrog 1320, z ventilatorjem okrog 1470, oboje z DDV. jaz sem vzel še ventilator.
Aleks, to je klon Vigasa?
Kje si to nabavil?

Edit: našel :mrgreen: : <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ladan.sk/en/index.php">http://www.ladan.sk/en/index.php</a><!-- m -->
to je to ja. slovaški izdelek, nič posebnega, šlosarija, ampak solidno na prvo žogo.
konstrukcija je nek klon, ima pa svoje krmiljenje. v nemčiji naj bi menda bili zadovoljni z njimi, posebno s vsemi (petimi :-) ) keramičnimi elementi oz. njihovo vzdržljivostjo. moram reči da pri meni ne bo garancije, ker kotel ni vgrajen s termičnim varovalom (pogoj proizvajalca, dodatnih 65€). mi namreč nimamo vodovoda in če izpade štrom tudi izpade naš vodni vir. moram si usposobit en ups ...
Še ena "malenkost": kako si ga spravil v Slovenijo?
Naj ti dobro in dolgo služi... Smile , si se le skorajžil...
Romzis Napisal:Še ena "malenkost": kako si ga spravil v Slovenijo?
s tovornjakom. ki je mojem dvorišču razbil šipo na vratih ... moram še trato posesat, da si pes ne poreže blazinic.
stepski Napisal:Naj ti dobro in dolgo služi... Smile , si se le skorajžil...
hvala.
edit: bumbar, kako nevljudno od mene, kogar zanima delovanje je seveda vabljen na ogled.
Romzis Napisal:Še ena "malenkost": kako si ga spravil v Slovenijo?

Za kotel ni problem kako ga spravit v slovenijo, ker ga prodaja Jadran Sežana (immergas).

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.immergas.si/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=261">http://www.immergas.si/index.php?option ... Itemid=261</a><!-- m -->

Upam, da bo avtor še poročal kako se obnese, največ zaradi tega ker je brez zalogovnika in ali se zaradi tega peč bolj zasaji. Vem ,da je boljše da je zraven peči zalogovnik samo problem je ta, da ni v vsaki kotlovnici dovolj prostora tudi pri nas je tak problem, drugače bi že imeli uplinjevalno peč in zalogovnik.
torej, delovanje brez zalogovnika:
za neizolirano hišo zadovoljivo. sicer v hiši ne opaziš da dela brez, opaziš pa v nalaglani komori. tam se izloča zaradi prekinitev v delovanju še malo več šmira kot sicer v uplinjaku. moja ne optimalno suha polena tudi ravno ne pomagajo. danes sem namesti še vremensko regulacijo.
kaj bi jaz rekel:
če je denar in prostor, dajte si montirat zalogovnik. če pa enega, drugega, ali celo obojega ni - kotel deluje tudi brez. vendar: na dan, kot je današnji - topel, čeprav zimski - bo hiši topleje kot bi si človek želel. kotel namreč zaobide vse nastavitve, če se segreje nad določeno mejo, in se shladi skozi hišo. ima namreč kar precejšnjo vztrajnost, ko ventilator ugasne se dvigne temperatura tudi še 10 in več stopinj.
a je kdo vprašal pri immergas za kotel? če bi vedel za njih in če imajo primerno ceno, bi ga morda tam vzel. tako sem ga pa uvozil sam. najbrž bom še dva, dokler bo cena ugodna. enega za mamo in enega za taščo.
Sliši, se super sploh za tak denar. Je v primeru dogradnje zalogovnika potrebna še kakšna dodoatna regulacija ali kotel to obvlada?
po mojem ne, vsaj kar sem razmišljal. potrebna je le dogradnja vremenske, brez tega itak ni sodobnega ogrevanja. vremenska dobro dene že sedaj, ko ni zalogovnika.
Aleks, ali lahko prosim pomeriš koliko je od tal pa do sredine priključka za dimnik. Sem gledal na strani proizvajalca, pa tega podatka ni.
bom jutri popoldne, če ti je prav? danes se mi ne da več.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi