Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Še ena pomankljivost pravokotnih nakladalnih komor. Pri kurjenju smrekovine in podobnih tanjših in mehkejših drv se ta redno "obesijo". Spodaj nastane prazna luknja, drva pa visijo pod stropom. Pri temperaturi kotla se to pozna za cca 4-5°. Trenutno kurim smrekove sušice, leskovo grmovje, vejovce. Moram po 2 urah redno kotel odpret in z grebljico spodnest drva, da padejo na kurišče.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
eta ima čist kvadratno komoro, tudi dno je popolnoma vodoravno (pri ladanu je v "konus"), pa se to redko dogaja. po mojem zato, ker ima eta vpih primarca ob celem obodu nalagalne komore, dno pa komplet šamotno. ladan ima vpih primarja samo na dveh točkah ob sprednjih vratih. sicer se mi polena ne obešajo, opažam pa da v bližini šobe bolj gori. to pripisujem temu, da je šoba precej vroča, pločevina ki jo obkroža pa ne.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Če kurim smrekov odpad, ga obtežim s težjim polenom na vrhu. Je res kot piše aleks, da primarni urak po celotnem spodnjem obodu naredi da se drva enakomerno posedajo, tako da kljub pravokotni komori, nimam nobenih problemov z neposedanjem. (2900 obrt.ur.)
Ocena:
3
dejansko je že pri samih zasnovah kotlov razlika, ne zgolj v krmiljenju obeh zrakov. nekateri so pač boljši, pustimo sedaj ob strani cene. vendar sem vseeno vesel, da obstaja tudi uplinjak nižjega cenovnega razreda. če primerjam z atmosfercem, že najcenejši dela kot čebelica.
Ocena:
6
Saj pri ta pravih (bukev, hrast...) polenih se to ne pojavlja. Morda, če bi preveč na trdo nabasal komoro, potem bi se mogoče zaklinile in jih teža ne bi potisnila navzdol. Je pa to kar pogost pojav pri tanjši smrekovini - vrhači, okleščene smrekove veje, pa grmovje (leska), skratka, to kar smo včasih imeli za podkurit v kmečki peči.
Ja tista luknja pri šobi se pa tudi pri meni ustvarja. Vendar pa pri trdem, težkem lesu to ni tako velik problem, ker teža potiska polena navzdol.
Sem pa tudi sam mnenja, da bi bil pravi dovod primarca verjetno nekje na vrhu "konusa" po celi dolžini bočnih sten.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Aleks; ce bi kupil 25 bi pa se bolj dusil kotel in imel se vec sitnosti zaradi odsotnosti zalogovnika.
Ocena:
3
skor nima veze ali ga dušiš malo ali veliko, v obeh primerih je drek. 25-ca dela od 10 kW do 25, zame bi bila še vedno razmeroma v redu. druga reč pa je, da je kotel fizično večji, pa že 18-ka je ogromna proti vrečku.
Ocena:
3
še dva dodatna poskusa:
1. kurjenje briketov - deluje izvrstno. tule se vidi, kako vlažna drva imam. v tridnevnem kurjenju z briketi je pogorel ves katran na nalagalnih vrati, do šamotne obloge. obloga je sedaj čista. malenkostna nevšečnost je "svodenje" briketov. ti namreč precej ekspandirajo med gorenjem in se nekako uklinijo. temu sem se izognil tako, da dolge brikete enostavno prelomim na pol, preden jih naložim. imam pa tudi dobrih 10 cm dolge, tam te težave ni. v kotel spravim med 15 in 17 kg briketov - malo manj kot polen. vendar zaradi omenjene ekspanzije ne upam napolniti čisto do vrha, polnim na 3/4. gori pa enako dolgo, kot če nafilam komoro s poleni do zadnjega kotlička - če ne celo kako uro dlje.
2. znižanje maksimalne moči na 50% (kontinuirano delovanje, 24 urni test) - ni videti slabih učinkov. na več forumih sem prebral da to naj ne bi bilo dobro za izgorevanje, vendar sam opažam prednosti. prva je precej nižja temperatura dimnih plinov, druga pa manjša količina pepela. pepel je tudi bolj svetle barve kot pri nazivni moči. doseganje kotlovne temperature je kot običajno, le da traja morda 15-20 minut dlje. enako vršna tmeperatura ni problem, kljub temu da mora sproti ogrevati še hišo. tudi ni problemov z vzdrževanjem temperature kotla, ko je enkrat segret, brez težav sledi potrebam hiše. razlika je v tem, da ventilator vrti veliko dlje kot pri nastavitvi nominalne moči. se pravi, kotel manj "počiva". ker se mi delovanje zdi bolj enakomerno, bom zaenkrat to nastavitev pustil.
Objave: 1152
Teme: 8
Ocena:
0
Aleks, kakšno pa imaš delovno Tkotla?
V kakšnem stanju pa so cevi izmenjevalca?
Kakšo imaš temperaturo povratka v kotel?
Ocena:
3
delovna tempratura je za sedaj 75°C.
izmenjevalcev še nisem odpiral. kadar imam čas, je ali kotel še vroč, ali pa hiša že zahteva ... naslednji vikend so napovedane višje temperature in bom odprl da vidim.
povratek v kotel je nižji kot ga priporoča proizvajalec, med 45 in 50°C - proizvajalec priporoča 60°C. vendar moram ob tej porabi toplote za tako temperaturo povratka dvigniti kotel na 80°C, pa se mi ne zdi smiselno. sem poskusil, pa mi zato pogori skoraj kako uro prej. meni to ne ustreza, saj je najdaljši interval ki ga mora kotel zdržati 10 ur - to je takrat ko sem v službi.
mislim da je to zato, ker uporabljam 4 potni ventil za regualcijo tako dviga kot povratka. bolje bi bilo če bi imel mali krog z termoventilom ali ladomatom, dvižni vod pa bi moral biti na 3 potni ventil v svojem krogu. sam to spet prinese dodatno delo. ker pa sem menjal kotel sredi zime, sem hotel da je vse čimprej gotovo in sem pustil kat prejšnjo verzijo na 4 potni ventil. to verzijo vezave sicer proizvajalec tudi dovoli, priporoča pa ne, velja kot nekaka vezava "za silo". kot priporočilo velja vsaj termoventil 60°C, če pa je možnost, pa še zalogovnik.
Objave: 1152
Teme: 8
Ocena:
0
Si še tako dober, da si se spustil v menjavo kotla sredi zime in vse od prve poštimal.
Ali znižana moč (50%) pri tvojem kotlu pomeni, da se ventilator že v štartu vrti samo z 50% vrtljajev?
Kako pa imaš odprt primarni in sekundarni zrak?
Ocena:
6
So tudi moja opažanja podobna glede manjšanja moči kotla. Se za kakšno uro ali dve podaljša čas gorenja. Plini podobno kot pri tebi, temperatura kotla pa se v najvišjem območju drži mogoče nekaj manj časa. Glede izkoristka pa nisem prepričan, sumim pa mogoče malenkost večji izkoristek. Je težko ocenit sedaj, ko kurim bolj slaba drva. Nisem pa še zmanjšal moči na polovico. Trenutno ga poskusno vrtim na 3/4 moči. Ko sem prejle prebral, da ga vrtiš na polovični moči, sem ga pa tudi sam dal na polovico, da vidimo.
Pri meni se kotel zaradi lambde malo drugače odziva. Odvisno kakšna je potreba po zraku. Če je potreba manjša od nastavljene, ni nobene razlike v delovanju. Do razlike pride šele, ko elektronika hoče pognati ventilator preko nastavljenih procentov. V bistvu mu samo porežem zgornjo četrtino obratov ventilatorja, s tem pa podaljšam čas, da se ogenj spet bolj razgori. Mu samo podaljšam odzivnost.
Prav zato nisem nikdar razumel stavkov:"...ko pa zg. tretjina zalogovnika doseže nastavljeno temperaturo, pa kotel preide v režim zmanjšanega delovanja..." Po moje mora biti zato tam tipalo, ki sporoči elektroniki, da omeji maksimalne obrate ventilatorja.
Ja vidim, da sem v drugem delu malo zašel iz teme..., se oproščam.
Ocena:
3
je tipalo ja, no običajno so tri tipala pri kotlih z bolj komplicirano regualcijo.
seveda oblika regulacije ventilatorja tudi vpliva. za ladan pravi proizvajalec, da ima zvezno regulacijo vrtljajev, vendar to ne drži čisto ali pa je algoritem malo čuden. ventilator šopa polno brino, dokler se zelo ne približa nastavljeni temperaturi, mislim da 5 ali 7°C pod nastavljeno šele začne z regulacijo. zato sem mu pa nastavil nižji maksimum vrtlajajev. prej je histerezo vklop-izklop dosegel v 3-4 minutah, zdaj pa vrti 10 in več minut. še vedno pa se ustavlja, kar pomeni da odjem hiše ni niti 50% tega kar kotel nudi. jaz mislim da se bodo ti časi precej podaljšali ko mu bom dogradil zalogovnik. in potem bo deloval še lepše.
ravnokar sem šel malo pogledat kako dela in ugotovil še to, da je sedaj (nenavadno) spodnja komora bistveno bolj vroča kot prej, začutil sem toploto vratc z roko, tega prej ni bilo. torej izgorevanje že ne more biti slabše - če je komora bolj vroča. pepela pa ni skoraj nič v primerjavi z delovanjem na višji moči. prej se mi je nabralo vsak dan v spodnji komori skoraj centimeter. zdaj, praktično po dveh dneh, še vedno vidim pleh spodnje komore. pri meni je to dodaten plus, saj je tudi dno spodnje komore oblito - kar pri "pocenskih" modelih nižje moči sicer ni običaj, če sem prav zastopil. iz tega sklepam da je izkoristek malo višji, saj se to pozna na temperaturi dimnih plinov.
Ocena:
3
znižanje moči še za 5% ventilatorja (cirka 8-9 kW)- dimni plini pasje zrastli na temperaturi (čez 200, špičke do 230°C). precej višje, kot je bilo prej na nominalni moči (špice na 200°C, sicer tudi 185°C). torej je šele sedaj zbalansirano izgorevanje. tudi sem danes prvič opazil kako keramika pod šobo žari - jeee! tak globok rdeč žar. pa da ne bo kdo mislil, kako je sedaj plamen v šobi kratek in nikakakav. prav nič manjši ni kot na visoki nastavitvi, le da manj besni. prej je kotel grmel, sedaj prede. pepela še vedno skoraj nič.
naj še pojasnim, jaz se ne ogibam visoke T dimnih plinov, pravzaprav jo želim - ker vem da kotel brez turbolatorjev ne more vrtet na 160°, rabi jih vsaj okoli 200. visoka (optimalna?) T dp mi pove, da dimnika in izmenjevalca ne bo potrebno pogosto čistit. rzalika v izgubi je praktično nič, če vem da mi je prej pri nižji Tdp pač prebijal kisik in po nepotrebnem ohlajal komoro. tudi bi bilo iluzorno, da pričakujem da ima izkoristek kurišča 91%, gre za kotel ki ima zgolj regulacijio vrtljajev ventilatorja, in je brez turbolatorjev. vendar, če mi jih naseka vsaj do 85%, je to majka za ta dnar. ko bom dogradil zalogovnik, bom dodal še vsaj verige v cevi. pa da vidmo. morda pa še komoro predelam, keramika se mi zdi premajčkena (recimo da je keramične komore po volumnu za dober vrček za pivo) ker plameni stalno butajo čez in ližejo pleh s spodnje strani. bom kar iz šamotnih kosov naredil, za eksperiment je to poceni. sicer sem na teh mestih zaenkrat nastlal pepela, da vsaj malo ublaži te plamene.
pri višjih močeh bi se bilo torej potrebno poigrati s sekundarnim zrakom, facit pa je - kotel je potrebno naštelat. iz fabrike ven pride pač tako kot pride. vsaj opazovati temperaturo dimnih plinov v kolikor ni na voljo instrumenta.