josi Napisal:Citat:Funkcija kamina ne bo le vizualna, temveč tudi max fukcionalnost. Rad bi namreč, da mi tudi seva toploto
Noben materijal, s katerim boš obzidal kamin (predvsem gre za obzidavo t.i. nape okrog dimnika, ti ne bo grel (s sevanjem) okolice potem, ko bo kamin že ugasnil. Popolnoma nesmiselno je takšno mišljenje.
Bolj pomembno je, da razmišljaš v tej smeri, da tisto toploto, ki je ujeta v tem zaprtem prostoru, kjer gre dimniška cev, izpihuješ v prostor: tako boš bolj koristno ogreval okolico. In zato je dobro ta prostor obzidati z izolativnim materijalom (npr. siporex), pa vgraditi eno rozeto spodaj in eno zgoraj. S tem ustvariš naravni vlek (prepih) in ti bo skozi zgornjo odprtino (ki naj bo večja od spodnje) lepo pihal vroč zrak. To bo naredilo več koristi kot raznorazni šamoti in opeke, ki med kurjenjem in po kurjenju ne bodo v prostor odajali nobene toplota.
Če pa je kamin toplozračni, pa s pomočjo ventilatorja izpihuješ še toploto, ki nastane med steno kamina in zunanjim plaščem. Tako pa je izkoristek te toplote še boljši.
Stvar je preizkušena že pri veliko kaminih, meni ta stvar deluje zelo dobro.
Sicer pa, odloči se sam.....
Mi smo nabavili kamin Nordica Crystal inserto 80.
Obzodali so nam ga s siporexom. ...po vseh predavanjih o šamotu in polni opeki...
Pozidava s čem drugim je skoraj nesmiselna ker se ovoj vložka ne segreje dovolj da bi polna opeka-šamot akumuliral in oddajal v protror!
Akumulacijo sem rešil z alternativo. Akumulacijsko peko sem dal v kurišče (4kose)
Izvira iz elektroakumulacijske peči. Je teška kot hudič ampak ostane topla še 4 ure po končanem kurjenju...neverjetno toda zadeva deluje bolje kot pričakovano
Narejano sicer je ......ampak ni na vrhuncu kvalitete, zato tega mojstra ne priporočam bolj natančnim uporabnikom. Za popvprečnega državljana bo ok..

)
No narejano je tako kot je opisano v citiranem postu.
Luknja na levem spodnejm delu kot vstop toplega zraka na desnam zgornjem pa rozeta za izstop toplega zraka ki se nabere v komori zaradi toplega dimnika.
Prav tako imamo 2 izpuha preko ventilatorja toda le v pritličje ne na zgornje nadstropje ker smo mal pozabili narediti preboj..

Dovod svežega zraka je od zunaj reguliran preko lopute.
Nam pa kamin pomeni sekundarni vir oz. sem pa tja ob večerih ..predvsem vikendi.
Je pa nek poseben čar ognja ..tudi v bolj modernem domu kot je naš