Verjameš ali pa ne Napisal:JozkoPetarda Napisal:@Verjames ali pa ne: s katero pečjo imaš ti tako slabe izkušnje? Si ne predstavljam v kateri uplinjevalni peči bi dobival temp. dimnih plinov preko 1000°C kot ti navajaš v svojih postih.
Pri nas je temperatura dimnih plinov zabetonirana na 160°C, kakor je tudi nastavljeno. Če ima peč cevne izmenjevalce (turbolatorje) ne verjamem da bi lahko dosegel temp dimnih plinov nad 250°C, pa še to samo v izjemnih primerih.
Sam imam med 6-8 let staro ATMOS vplinjevalno peč, ki ima sesanje dimnih plinov in klasični vstop zraka v kurišče, kar pomeni, da ko peč obstane deluje še naprej. Novejše peči vsaj po videzu delujejo z vpihovanjem zraka na kurišče, s tem pa boljšo zatesnjenost ob zaključku delovanja peči. Te peči imajo verjetno zaradi razlik tudi boljše izkoristke in s tem manjše temperature v dimniku. Naša peč doseže v dimniku do 900 stopinj C
lp
Vsi boljši uplinjevalni kotli imajo sesalni ventilator. Torej ventilator za kuriščem in izmenjevalci toplote. Imajo tudi lambda sondo. Prednost pred cenejšimi ni v nekaj odstotkov večjemu izkoristku.
Prednost je v dognani regulaciji samega kotla, regulaciji polnjenja zalogovnika, vgrajeni vremensko krmiljeni avtomatiki ogrevanja prostorov, avtomatiki za ogrevanje sanitarne vode, krmiljenje črpalke sanitarne vode i. t. d.
Po navadi imajo boljši kotli tudi večji nalagalni prostor za drva, tako da nalagamo enkrat na dan.
Še največja prednost, se mi zdi rešitev polnjenja zalogovnika z mešalno pipo in to ločeno zgoraj, spodaj. Vse težave z Ladomatom odpadejo. Zagon sistema je izjemno hiter. Res so narejene na sistem: "zakuri in pozabi".
Pri nas doma (kotel ETA SH-20), brez problema zakuri tudi mati stara 82 let. Le lažje drva ji takrat pripravim.
Za mene je bila naložba velik zalogaj. In potem, ko se je za nekaj časa pocenilo kurilno olje, sem kar malo razmišljal. No sedaj vidim, da sem se izjemno pametno odločil.
L. P.: Goba