PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kotel ladan 18

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taubi brez katrana sta samo kanala za primarni zrak levo in desno na zadnji steni in pa delno bočni steni spodaj, kjer je dvojna pločevina komore. Tiste rjave pege na zgornjem delu bočnih sten pa ni pločevina, ampak zgrbančen 2-3mm debelejši sloj katrana. Pri tebi pa oblika komore omogoča hehe... "bolj estetsko nabiranje katrana", kot pri nama.
Aleks se bo verjetno spomnil mojega lanskoletnega oblaganja kurišča s šamotom...<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=36275&hilit=%C4%8Di%C5%A1%C4%8Denje+pe%C4%8Di&start=15">viewtopic.php?f=7&t=36275&hilit=%C4%8Di%C5%A1%C4%8Denje+pe%C4%8Di&start=15</a><!-- l -->
lahko rečem da so rezultati več kot zadovoljivi...tako da imam še eno dve ideji...
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1c/4S/3r5urP3K/006unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1c/4S/3r5urP3K/006unichr("46")jpg[/img][/url]

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3e/87/2JMmOf7e/007unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3e/87/2JMmOf7e/007unichr("46")jpg[/img][/url]
se spomnim ja. vendar si jaz ne bom oblagal plinišča kotla, ker bi si s tem še zmanjšal komoro za polena. ta pa že tako ni prav velika. "veliki" inajo to rešeno tako, da je pločevina sten dvojna, vmes pa zrak, in se katran načeloma ne odloži na pločevini, ki je omočena. beh, saj sem vedel kaj kupujem, a ne. malo manj muzike za precej manj denarja. sicer si kotla tako ne bi mogel privoščiti. malo več katrana mu ne smem jemati v zlo.
Čestitke Aleks, za nov kotel. Naj ti dolgo in pridno služi.
Me pa zanima, zakaj si se investicije lotil s tega konca, in nisi najprej raje vgradil hranilnika k stari peči?
rabim hranilnik po meri, omejen sem s površino, z višino pa skoraj ne. zalogovniki imajo skozi celo leto več ali manj enako ceno, kotli pa večinoma ne. sedaj so najcenejši. proizvajalec tega kotla obljublja tudi da lahko kotel deluje brez zalogovnika. kar je res, vendar po mojem mnenju delovanje nad 10°C zunanje temperature ni prav v redu - mučimo kotel.
drugi razlog je, da uporabljam dimnik, ki je bil v osnovi namenjen za sobno peč. atmosferski kotel na 130 mm dimnik, čeprav RF trislojni, ni deloval optimalno. uplinjaka ne moti ama prav nič.
sploh ker ga poganjam na cirka polovični moči - maksimum vrtljajev ventilatorja sem postavil na 45% moči, kotel pa gori 24/7. atmosferskega kotla ne moreš kar tako omejevat na moči.
zalogovnik pride še v sistem, hotel sem si na brzino rešit to da me je ponoči zeblo, tisit ki delajo zalogovnike pa so imeli v prvem delu kurilne sezone še precej naročil in so mi priporočili da se domenimo za izdelavo aprila ali maja.
evo, prvo čiščenje pepela po 10 dneh neprestanega kurjenja, skurjeno malo več ko 3/4 prm. pepela je bilo okrog 4 litre. izmenjevalcev še nisem nič pogledal. notri so površine kotla temno rjave, kar je verjetno posledica delovanja s pogostnimi prekinitvami. komora je pokatranjena in tu ni kaj pomagati, kot kaže.
Verjetno nekaj takega kot na priloženi sliki.
Bi bilo pa zanimivo slišati primerjavo kurjenja med običajnim in vplinjevalnim kotlom. Nekaj si že povedal kakšni so problemi pri kurjenju brez zalogovnika, zanimajo me pa še, pozitivne izkušnje - udobje kurjenja, učinek ? Seveda v primerjavi s prejšnjim kotlom.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/33/yB/3H4qafgm/1/hpim0811unichr("46")jpg[/url]
Gomi Napisal:Verjetno nekaj takega kot na priloženi sliki.

skoraj do pike tako, celo nekaj sem lahko proč postrgal. nič posebno se ne drži pločevine, kot nekak strjen prahec.

Bi bilo pa zanimivo slišati primerjavo kurjenja med običajnim in vplinjevalnim kotlom. Nekaj si že povedal kakšni so problemi pri kurjenju brez zalogovnika, zanimajo me pa še, pozitivne izkušnje - udobje kurjenja, učinek ? Seveda v primerjavi s prejšnjim kotlom.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/33/yB/3H4qafgm/1/hpim0811unichr("46")jpg[/url]

hmm. proizvajalec sicer obeta 40% nižjo potrošnjo polen. moja je višja 30% kot s starim kotlom.
vendar:
1. kotel gori 24 ur na dan - prej 8 do 16 ur
2. hiša enkomerno segreta čez cel dan - prej vroče, potem hladno, pa spet prevroče, čez noč me je zeblo ...
3. sedaj odprem vratica kotla 3 krat na dan. prej nevemkoliko krat, ampak pač precej krat
4. ugodje sosedov je bistveno višje, dima praktično ni več, morda za 10 minut na dan.
5. čiščenja pepela prej na 3 dni, sedaj na 10 dni.
6. čiščenje dimnika, prej 3 krat v kurilni sezoni, kako bo sedaj še ne vem, pričakujem manj.
7. čiščenje kotla vsak mesec, sedaj enako (prpiporočilo v navodilih), pričakujem pa hitreje in lažje opravljeno delo
Hvala.
Vprašal sem pa zato, ker me sem in tja kdo vpraša:"Kako pa ti misliš, da bi se obneslo če bi zamenjal samo star kotel z vplinjevalnim..." ?
dela, samo ko je vreme toplejše se muči. jaz mislim da ni poti mimo zalogovnika, pa imam staro neizolirano hišo 110 m2, najšvohnejši kotel, pa še tega lahko nastavljam od 8 do ca. 20 kW nazivne moči. pa se kotel, kljub temu da je nastavljen na ca. 10-12 kW, ne vrti stalno. niti v tem mrazu.
@aleks: ne glede na točke 1 do 7 v oči bode predvsem 30% višja poraba. Lahko po tako kratkem času že rečeš, da je/bo dejansko višja, ali pa je to bolj odraz nižjih temperatur zadnje dni?
je približno 30% višja poraba kot pri prejšnjem načinu kurjenja, vendar zaradi tega, ker ogrevanje sedaj obratuje približno 100% več časa.

prej na teden:
ogrevanje 5*8 + 2*16 ur = 82 ur => poraba okrog 8 polnih šajtrg
sedaj na teden:
ogrevanje 7*22 ur = 154 ur => poraba okrog 11 polnih šajtrg

dnevno ne morem ogrevati 24 ur, ker mi med tednom pogori in cirka 2 uri miruje, med tem ko sem v službi. med vikendom pa mi pogori zjutraj in dve uri miruje, ker zjutraj rad malo potegnem spanje. komora za polena bi lahko bila malenkost večja.

torej, ja, pokurim kar nekaj več. udobje bivanja se je pa spremenilo neskončno v pozitivno.

učinek je gotovo v prid uplinjaku, vendar je zmotno da bomo pokurili manj kot prej z atmosferskim kotlom - posebno če med službenim časom ni bilo nikogar, ki bi doma nalagal.

tudi sam sem poskusil tako kot v prejšnjem načinu ogrevanja (da bi prihranil par šajtrg polen), da pred službo ne bi naložil in bi zakuril šele popoldne.

vendar je neskončno bolj prijetno priti iz službe v topel dom, v miru spiti kavico ...
In neskončno bolj prijetno je ogrevanje z dvižnim vodom med 40 in 60°C čez cel dan - prej od 70 do 80°C popoldne in zvečer. dodam še to, da v nočnem in dopoldanskem času dvižni vod še spustim za 7°C (t.i. nočno znižanje na vremenski regulaciji).

v realnem času je poraba mojega uplinjaka približno 25% nižja od vrečka, kar pomeni, da sem imel prav, ko sem tu na forumu trdil, da ima dober pločevinast kotel s preduhi maksimalno 60% izkoristek, razni viadrusi in ostali litoželezni spomeniki pa še kakih 10% slabše pri kurjenju na polena. za svoj kotel jemljem obljubljeni izkoristek 90% z rezervo, recimo 85% sedajle v mrazu je bolj realno - lahko je pa tudi samo 80% ali še slabše pri vezavi brez zalogovnika.
Zakaj pa ne zmontiraš zalogovnika? Boš mel manjšo porabo in pokril boš luknje kadar ne boš mel časa naložit peči...
ni sredstev na razpolago.
evo zdaj pa ena zamerica: nalagalni prostor za polena. lahko bi bil večji, vsaj 30 litrov še zraven. pri teh nizkih temperaturah in vetru mi požge cel kotel polen lahko tudi v 5 urah. nalagalni čas na 5 ur pa v nobenem primeru ni kompatibilen z mojim dnevnim ritmom in vmes zmanjka polen. še sreča da je hiška majhna (110 m2). če bi kupoval danes - bi vzel 25 kW model. ne zaradi moči, 18-ica zmore vse ogret še sedaj pri 60% moči, pa še to med gorenjem tudi miruje. 25-ico bi vzel, ker je večja komora in polmetrska polena grejo not.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi