PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
damo Napisal:Jaz sem odzračeval preprosto s "feed & bleed metodo". Na polnilni ventil sistema sem priključil vodovodno cev, pa odprl sem varnostni ventil (ki ima napeljano tudi odvodno cev), zaprl vse zanke in nato odzračeval zanko po zanko, vsako mislim da cca pol ure. imam še cca 6 avtomatskih odzračevalnih lončkov in to je to. Če se prav spomnim, je prve 14 dni še malo tlak padal, od takrat pa je že 3 leta mir.
:lol:
:lol: :lol:
:lol:
:lol: :lol:
No, zdaj pa zares: voda iz vodovoda ima raztopljenih kar nekaj plinov. Ko se segreva, se ti plini izločajo. Očitno so avtomatski odzračevalni lončki vgrajeni na pravo mesto. Če ne bi bili, bi lahko dvakrat mesečno fidal in blidal.
Ti se kar smej, men se je metoda obnesla (mogoče laičen pristop, vendar sem po stroki elektronik, ne centralaš). Sem lepo rekel, da sem v času 14 dni malo dofilal - verjetno zaradi raztopljenega zraka, ki se je izločil. Po tvoje bi moral not dat neko specialno mešanico oz. prej prekuhat? No, pa da vidimo tvojo strokovno metodo, me res zanima, kako se reči pravilno streže.
Damo, tudi jaz bom naredil tako, le da bo voda deževnica, ogreta na dobrih 40oC.
damo Napisal:Ti se kar smej, men se je metoda obnesla (mogoče laičen pristop, vendar sem po stroki elektronik, ne centralaš). Sem lepo rekel, da sem v času 14 dni malo dofilal - verjetno zaradi raztopljenega zraka, ki se je izločil. Po tvoje bi moral not dat neko specialno mešanico oz. prej prekuhat? No, pa da vidimo tvojo strokovno metodo, me res zanima, kako se reči pravilno streže.
Začneš polniti spodaj, počasi. Ko zgoraj priteče ven, je sistem poln. Brez kemije, specialne mešanice ali prekuhavanja. Tisto malo apnenca ali kisika, ki je v vodi, ne škoduje. Bistvo je drugje: da so odzračevalni lončni pravilno nameščeni in da delujejo.
Če pa polniš feed & bleed, je vseeno, kje začneš. Seveda deluje, verjamem, ampak na smeh mi gre pa vseeno.
oval Napisal:Začneš polniti spodaj, počasi. Ko zgoraj priteče ven, je sistem poln. Brez kemije, specialne mešanice ali prekuhavanja. Tisto malo apnenca ali kisika, ki je v vodi, ne škoduje. Bistvo je drugje: da so odzračevalni lončni pravilno nameščeni in da delujejo.
Če pa polniš feed & bleed, je vseeno, kje začneš. Seveda deluje, verjamem, ampak na smeh mi gre pa vseeno.
Bi šlo, če bi bile cevi položene v popolno ravnino. Pa nikoli niso. Če polniš počasi, se v ceveh na "hribčkih" zadrži zrak, ki ga lahko spraviš ven samo z močnejšim pretokom. Tega pa dobiš tako, kot je opisal Damo. Da so odzračevalni lončki na pravem mestu (najvišji točki sistema) in da delujejo, bi pa moralo biti samoumevno.
zelenec Napisal:Bi šlo, če bi bile cevi položene v popolno ravnino. Pa nikoli niso. Če polniš počasi, se v ceveh na "hribčkih" zadrži zrak, ki ga lahko spraviš ven samo z močnejšim pretokom. Tega pa dobiš tako, kot je opisal Damo. Da so odzračevalni lončki na pravem mestu (najvišji točki sistema) in da delujejo, bi pa moralo biti samoumevno.
Zrak se izloča iz vode tudi v ceveh, torej tudi na "hribčkih", če obtočna črpalka ni dovolj močna, da bi odnesla zračne mehurčke v odzračevalni lonec. Če pa so "hribčki" tako veliki, da v njih kljub obtoku zastaja zrak, pa vsake nekaj časa pomaga fid-and-blid.
Pri večjih instalacijah svetujejo vgradnjo posebne naprave za odstranjevanje plinov in zračnih mehurčkov iz medija in dopolnjevanje sistema z vodo.
Velike stvari so enostavne. Naj tako tudi ostane.
No, lepo, da priznaš, da je imel Damo prav.
zelenec Napisal:No, lepo, da priznaš, da je imel Damo prav.
Seveda ima Damo prav. Stvar deluje, je dokazal. Sem priznal, že v prvem citatu. Smešno je pa tudi. Sem se tudi smejal.
Zdaj je pa še men ratal :lol: :lol: :lol: smešno, sam ne vem, kaj konkretno je hecnega tukaj :roll: ? Mogoče ime metode? Si jo nisem jaz izmislil.
Nekaj vej sva včeraj z mojo položila sama. Porabila sva trikrat toliko časa za vsako kot mojster pred dnevi, a položene so bistveno lepše. Plošče se ne dvigajo, cevi več ne uhajajo in jih ni potrebno dodatno pritrjevati s sponkami razen ene ali dveh na sredini površine veje, ko se cev obrne nazaj.
Fotke doslej položenih cevi (zaželjeni nasveti ali komentarji mojstrov)

[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-J_voo3lxfjM/TvyMgVGm-3I/AAAAAAAABII/x7DY75nbKBk/s800/29122011338unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-s3WvDwoqlcE/TvyMiD35W-I/AAAAAAAABIM/iwRCfanq8-E/s576/29122011339unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-xhEavdiQ6sM/TvyMehryarI/AAAAAAAABIE/x4CoKqJz6DE/s576/29122011337unichr("46")jpg[/img]
Kako dolge pa imaš veje? Kaj robni trak boš dal na koncu?
Veje so dolge po 100m ali kak m manj, ne glede na to, če se morda kaka veja znajde v dveh sosednjih prostorih. Tako bodo veje skoraj enako dolge, izkoristek 200 meterskih kolutov optimalen.

Robni trak bodo namestili estriharji. Imam še nekaj dela na nekaterih robovih ob stenah, kjer moram zaradi gneče instalacijskih cevi še "zaliti" s stirobetonom. Sem pa dele, kjer pride kamin, kuhinjski otok, skupina visokih kuhinjskih omar ipd., pustil brez cevi.
Še enkrat bom vprašal mogoče butasto vprašanje.
Kako se obnese v novogradnji če bi imel klasično peč na drva in povsod talno brez radiatorjev.Ali bo to dovolj ali bom predolgo čakal da se naprimer hiša ogreje če bom zakuril ko pridemo iz službe saj mi je jasno da se tako hitro kot radiatorji ne morejo.Za sanitarno bi imel TČ.
Ali je to funkcionalno?
Seveda je. Res se ti ne bo prav hitro segrelo, ampak tudi ohladilo se ti ne bo, če bo izolacija taka, kot mora biti. Pa tudi zalogovnik bi ti moral dovolj dolgo držati dovolj visoko temperaturo. Čez dan (laično mišljenje) bi temperatura varirala za stopinjo ali dve, če bi res kuril vsak dan.
1 2 3 4 5 ... 31 Pojdi na stran 
Iskanje po temi