PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obzidava kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da še enkrat malo obudim temo ... ali ima kdo od vas tukaj obzidan kaminski vložek s šamotom ali polno opeko in mu toplota res seva v prostor še po prenehanju kurjenja in kako je s hitrostjo toplote? Se prostor začne hitro ogrevati, ali porabite dlje časa zaradi ogrevanja opeke?

Pa tisti, ki imate obzidavo iz siporexa, čutite kakšno pomanjkljivost te obzidave ali je to neka brezvezna fama in je na koncu tako ali tako vseeno s čim se obzida, samo da na koncu vkup stoji!

LpI
Jaz se bom počasi lotil te stvari - iz siporeksa - me ne gane tale akumulacija in to. Celo bajto imam s siporeksa, edino tlaki bodo nekaj akumulirali, tako da se mi zdi rahlo brez veze. Še stropna plošča v P je siporeks.
Jej, jej, Urs.
Toplovodarji nimate akumulacije, ker gre toplota v vodo, torej si totalni offtopic!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:Jej, jej, Urs.
Toplovodarji nimate akumulacije, ker gre toplota v vodo, torej si totalni offtopic!

To je tudi res. Pozabljam, da so še drugi in ne samo toplovodarji na tem svetu. Čeprav tiste nekaj toplote, kar ne gre v vodo, bi se lahko akumuliralo.
Sam uporabljam kamin šele malo časa, je pa obzidan s šamotom in traja ob normalnem kurjenju vsaj kaki 2 urci, da se ves tisti šamot segreje na toplo, skoraj vroče. Potem pa seveda tudi dolgo ostane topel,V prvih 2 urah pa ogreva prostor toplota iz kurišča al kako se ze reče temu,
Imam obzidan kamin s šamotno opeko. Če bi še 1x delal, sigurno ne bi s šamotom, pač pa z navadno opeko, ker potrebuje (vsaj zame) preveč časa, da se ogreje.
Sicer imam primarno ogrevanje talno, tako se kamin zakuri običajno proti večeru za par ur in mi v bistvu akumulacija, katera pride do izraza pozno v noč, ne pomeni kaj dosti...
mah škodlo verjetno ne bo, bom kar dal polno opeko, vendar obrnjeno po strani z debelino 5,5cm al kok je že. Do polovice kurišča pa siporex.
Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje. Nabavljen kamin ima noge na katerih stoji. S čim je najbolje podložit nogice, da ni direkt na estrihu? Ali kar vlit majhno betonsko plato?

lp

P.s. kamin ima 270kg
No, jaz pa imam tudi eno vprašanje. Govora je predvsem o obzidavi kaminskih vložkov (čemur so tudi namenjeni). Mi pa smo na začetku kupili samostoječo kaminsko peč, zdaj pa sem dobil idejo, da bi jo obzidal. S čim še ne vem (vsak svoje pač hvali kolikor vidim), le zanima me, če je kakšna posebna razlika med prostostoječo kaminsko pečjo in kaminskim vložkom? Predvsem kar se obzidave tiče in potem funkcionalnosti.
Za obzidavo sem se pa odločil zaradi ambienta oz. videza. No, vseeno pa imam mnenje, da se samo železo po zaključku kurjenja dokaj hitro ohladi, s primerno obzidavo (materialom) pa bi še po kurjenju ostala obzidava topla in bi sevala toploto v prostor.

Hvala za info.
Sebastjan Napisal:No, jaz pa imam tudi eno vprašanje. Govora je predvsem o obzidavi kaminskih vložkov (čemur so tudi namenjeni). Mi pa smo na začetku kupili samostoječo kaminsko peč, zdaj pa sem dobil idejo, da bi jo obzidal. S čim še ne vem (vsak svoje pač hvali kolikor vidim), le zanima me, če je kakšna posebna razlika med prostostoječo kaminsko pečjo in kaminskim vložkom? Predvsem kar se obzidave tiče in potem funkcionalnosti.
Za obzidavo sem se pa odločil zaradi ambienta oz. videza. No, vseeno pa imam mnenje, da se samo železo po zaključku kurjenja dokaj hitro ohladi, s primerno obzidavo (materialom) pa bi še po kurjenju ostala obzidava topla in bi sevala toploto v prostor.

Hvala za info.

Točno tako, kot si napisal zadnji odstavek. Zdaj sva pa tu :? Jaz bi po funkcionalnosti takoj zamenjal s teboj - (takoj ogreta peč), ker akumulacije pozno v noč enostavno ne rabim. Pri nas se kamin zakuri pozno popoldan ali celo zvečer.
Torej, če boš kamin kuril več ur dnevno, potem akumulacija. Če pa ga misliš kurit, kot ga kuri večina nas in če ti kamin ni primarni vir ogrevanja pa ga obzidaj z čimmanjšo akumulacijo.
Kar se pa tiče izgleda je pa druga stvar...
Slovenceljni smo večinoma znani po tem, da je izgled na 1. mestu, pa naj košta kar hoče :evil: Pa brez zamere... :wink:
Sem popolnoma razumel tvoj post. Bom ostal kar pri tem, kar imam. Primarni vir toplote pa je centralno ogrevanje.

LP
Tale termin NEH hiša v povezavi s kaminom ni ravno domišljen. NEH hiš je več vrst, tiste ki so bolj akumulativne jim dober kamin z akumulacijo ne podre uravnoteženosti ostalega ogrevalnega sistema. Problem so hiše brez akumulacije, centimeter gipsa nad inštalacijsko ravnino pa je švic problem . Pri nas trenutno sonce in kaminček opravita svoje, tako da centralne letos še nisem pognal. Je pa lončena pečka zidana ob opečnato masivno steno v kot, zakuri se enkrat na dan z malo smrečne pa dober bukov polen pa je vroča. Segretih pa je zraven še 1100 kg opeke.
kremenckov ata Napisal:Tale termin NEH hiša v povezavi s kaminom ni ravno domišljen. NEH hiš je več vrst, tiste ki so bolj akumulativne jim dober kamin z akumulacijo ne podre uravnoteženosti ostalega ogrevalnega sistema. Problem so hiše brez akumulacije, centimeter gipsa nad inštalacijsko ravnino pa je švic problem . Pri nas trenutno sonce in kaminček opravita svoje, tako da centralne letos še nisem pognal. Je pa lončena pečka zidana ob opečnato masivno steno v kot, zakuri se enkrat na dan z malo smrečne pa dober bukov polen pa je vroča. Segretih pa je zraven še 1100 kg opeke.

Bistvo je kdaj zakuriš in ne koliko. Če imaš čas in zakuriš dokaj zgodaj, je OK. Če pa zakuriš pozno popoldan, kot sem že omenil, pa ni šans, da bi v 2-3 urah ogrel dobro tono cegla. Razen če nimaš plavža :wink:
Bolj pomembno je, da dokuriš. Da tista tona cegla po obrokih dobiva porcijo kilowatov, ki jih potem naseva v prostore. Ni pa popolnoma nobenega haska, če vržeš gor dva polena, potem pa se teden dni niti ne pipneš peči, potem pa spet dva polena, pa spet teden dni pavze..........tu akumulativnega gretja ne bo.

Si pa enostavno ne predstavljam take peči pri nas. Večinoma dobivam feedback od spodnjega štedilnika, ki mi pravi, da toplozračni kamin v zgornjem štuku ni ravno najboljša ideja, no, vsaj ne vedno. Ni govora, da bi zvečer toliko naložili, da bi zjutraj čakala žerjavica in potem samo zopet par polen gor. Kar pomeni, da bo res zgolj ambientni.

Zgoraj omenjeni štedilnik nam dela šale in kape v kleti, študiram kako bi prečrpaval spodaj prevroč zrak v zgornje prostore........
oswald Napisal:
kremenckov ata Napisal:Tale termin NEH hiša v povezavi s kaminom ni ravno domišljen. NEH hiš je več vrst, tiste ki so bolj akumulativne jim dober kamin z akumulacijo ne podre uravnoteženosti ostalega ogrevalnega sistema. Problem so hiše brez akumulacije, centimeter gipsa nad inštalacijsko ravnino pa je švic problem . Pri nas trenutno sonce in kaminček opravita svoje, tako da centralne letos še nisem pognal. Je pa lončena pečka zidana ob opečnato masivno steno v kot, zakuri se enkrat na dan z malo smrečne pa dober bukov polen pa je vroča. Segretih pa je zraven še 1100 kg opeke.

Bistvo je kdaj zakuriš in ne koliko. Če imaš čas in zakuriš dokaj zgodaj, je OK. Če pa zakuriš pozno popoldan, kot sem že omenil, pa ni šans, da bi v 2-3 urah ogrel dobro tono cegla. Razen če nimaš plavža :wink:

Že opoldne je hiša topla od sonca če nabija od jutra do večera, zalogovnik pa skoraj 70 stopinj. Zvečer zakuriš pečko, da pokriješ izgube, ko talnemu in lojtri ponoči zmanjka toplote. Temperatura pa ponoči zaniha za desetinko ali dve. Sicer se pa dobra tona polnih zidakov ohlaja dobra dva dni, pečka pa dan manj, zato jo enkrat dnevno zakurim.
1 2 3 4 5 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi