PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kombiniran štedilnik na trdo gorivo za kuhanje in centralno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poglej prispevke uporabnika "mafce", ki je pisal nekaj malega o tem kotlu.

Drugače pa uporabniki takšnih kotlov (C24-HDG SL ali pa ETA BK) na nemškem forumu HTD, ki imajo jašek za nalaganje drv, temu namenjajo precej pozornosti, najprej lepa drobna suhljad, drobna polena, in na koncu nekaj debelejši kosi. Na splošno pa ti kotli lažje požirajo tanjša in lepo klana drva. Je manj zatikanja ob posedanju.
Hvala, sem najdu <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18645&p=150388&hilit=mafce#p150388">viewtopic.php?f=7&t=18645&p=150388&hilit=mafce#p150388</a><!-- l -->

V bistvu je to izpopolnjen Special 24, mene pri njem razen preozkega jaška moti, da se menda uniči regulator vleka, če pozabiš zapreti spodnja vratca od pepela - temperatura uide preko nastavljene. Drug problem je, da po končanem gorenju loputa ostane odprta in se ti hladita peč in dimnik, da ne omenjam žerjavice, ki prej ugasne predno bi na novo naložil. Oba problema sem nekako rešil, loputo sem naredil vzmetno, tako da se kapilarni termostat lahko še naprej zapira, loputo pa ročno zataknem.
Citat:Oba problema sem nekako rešil, loputo sem naredil vzmetno, tako da se kapilarni termostat lahko še naprej zapira, loputo pa ročno zataknem.
Namesto ročnega zatika in vzmeti jaz rajši iztaknem verižico termostata.
Nimam časa - sem v penziji!
Moja peč nima verižice, ampak pritisk v kapialri potiska loputo na odprtino in če je kaj narobe se pritisk menda tako poveča, da kapilara popusti in ne dela več.
Nekdo je v neki drugi temi pred časom že spraševal o štedilniku temy plus, proizvajalca Schmit. Torej, zanimajo me izkušnje s tem etažnim štedilnikom in predvsem ali se na njem normalno lahko kuha seveda ob ogrevanju vode in radiatorjev.

Hvala!
klemen00 če imaš rešetko pomakmjeno na spodnji nivo tako da ti segreva vodo,plošča služi zgolj za ohranjanje neke temperature(čaj ...)da bi skuhal pa ne.
hornet, to vem ja. Ima pa ta štedilnik možnost, da daš rešetko v višino nalagalnih vrat, kar je kot sem gledal precej višje od spodnje višine. Vsaj pri tem štedilniku. Tako da bi se moralo tudi kaj konkretnega skuhati.
ja lahko daš rešetko višje samo pol slabo greje vodo.sam imam najmanšega 12 kilovatnega pa če kurim na zgornji rešetki težko spravim vodo tja do 50 stopinj.imam pa nanj priklopljene 4 radiatorje in 100 l bojler.
A imaš konkretno tega Temy plus?
Sam kolebam med dvema možnostima. Ali dat 12 kw in gret samo kopalnico (80 l bojler in radiator) ali ta večjega in ga priklopit na obstoječe cevi centralne (grel bo bojler in do 6 radiatorjev) kar bi seveda več stalo.
ja imam temy plus 12kw.vzemi 18 kw moral bi zadostovati za 6 + bojler.lani ko sem jaz kupoval je bil cca 300€ dražji od 12 kw.kupil sem ga v iki žiri.
hornet še to. Glede na to, da je štedilnik litoželezen, kako ohrani toploto prostora in vode v kotlu po končanem kurjenju. Namreč pri litoželezni centralni peči ferrolli opazim, da se po kurjenju zelo hitro ohladi v primerjavi z prejšnjo varjeno pečjo feroterm.
sedanji štedilnik zoppas je star morda že 40 let vendar dela in greje kot nov. Sicer je šamotna obloga zelo dotrajana.
Ali obstajajo etažni štedilniki tudi s šamotno oblogo in kakšna je razlika recimo s štedilnikom Temy Schmit?

Hvala, lp
Da malo obnovim temo. Je kaj novega na področju etažnih štedilnikov?
Ima kdo izkušnje z alfa plam? Predvsem kako se kuha in glede šamotne obloge, ki jo ta štedilnik se mi zdi ima.
V zadnjem Petrol katalogu je en kao klasičen kuhinjski šporget s priklopom na radiatorje, Hrvaški se mi zdi.
Pri naši sosedi imajo tudi navaden šporhet in ne na centralno in baje lepo kuha in peče. Tudi sam si bom omislil taki šporhet, za slučaj zime brez elektrike in kuhanje ozimnic. Mislil sem najprej vgraditi zidani šporhet in sem se premislil. Raje bom kupil navadni samostoječi, če se čez čas premislim, ga odstanim, počistim in je vse kot pred postavitvijo. Na tak način bom tudi kamin postavil, ker tisti glomazni zidani se mi ne dopadejo preveč in še dragi so. Ti šporheti od Alfa-plam in podobni so tudi zelo ugodno do nekje 800€. Baje nekje v pomurju jih delajo iz INOX pokrivne pločevine, ga ima sosed in mu ni delovala pečica. Bo moral malo bolj očistiti dimnik in šporhet, ker dimni plini okoli pečice niso dobro potovali, premali vlek in kadilo se je skozi plato šporheta.

Zidani šporhet je zelo drag, ga pod 2000€ sploh ne dobiš - skoraj preko 4000€ so v prodaji zidani in še za odstranitev je velika svinjarija.

Od 800€ do 4000€ je velika razlika in imaš za kar nekaj let za drva.

Kar se tiče šporheta in centralne, nebi imel kombinacije. Razen če bi bil centralni del narejen tako kot v boljših pečen na cevni izmenjevalec na dimnih plinih. Potem bi šporhet deloval dobro, vroče dimne pline pa bi pokoristil za ogrevanje. Doma pri mami imamo taki šporhet še nevgrajen in pri vseh sosedih s takimi šporheti so kar hitro spustili dušo. Kurišče je bilo iz kotlovske pločevine in potem šporhet ne dosega take temp. za kuho.
Jozl Napisal:Kar se tiče šporheta in centralne, nebi imel kombinacije. Razen če bi bil centralni del narejen tako kot v boljših pečen na cevni izmenjevalec na dimnih plinih. Potem bi šporhet deloval dobro, vroče dimne pline pa bi pokoristil za ogrevanje. Doma pri mami imamo taki šporhet še nevgrajen in pri vseh sosedih s takimi šporheti so kar hitro spustili dušo. Kurišče je bilo iz kotlovske pločevine in potem šporhet ne dosega take temp. za kuho.

Mislim, da niso vsi tako slabi. So tudi štedilniki s šamotnim kuriščem in izgorevalno komoro, kjer bi se naj dosegale temperature do 1.200 °C.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lohbergerunichr("46")com/herde-oefen/allgemeines/jetfire-system/[/url]
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lohbergerunichr("46")com/herde-oefen/produkte/produktdetails/detail/zeh-904/[/url]
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lohbergerunichr("46")com/herde-oefen/produkte/produktdetails/detail/lhs-904-n-z/[/url]

Aleš
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi