Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Če imaš 60 stopinjski ESBE, ti ta pri 60°C začne odpirati vodo iz zalogovnika, v vsem vemsnem območju do 70°C iz zalogovnika pa miksa. Od 70 dalje pa voda teče samo preko zalogovnika. Če imaš ti v peči 80, v zalogovniku recimo 40, gre v peč cca 65°C. Če črpalka obrača dovolj vode, se regulator vleka peči nikakor ne more zapreti vse dokler ne pride do tako visokega povratka v peč, da voda ne more zadosti pohladiti peči.
Če je z ESBEjem vse OK in gre v peč cca 65, potem imaš definitivno premajhen pretok, torej moraš dvigniti obrate črpalke. ESBE zna biti precejšen upor za vodo, vendar je kljub temu čudno, da se peč ne ohladi. Razen če je peč zlo močna in imaš dobra drva, ter dober vlek. Sicer pa, za segretje kubika vode za 50°C potrebuješ 58kWh, sedaj pa računaj. Recimo 4h 14,5kWh.
Objave: 169
Teme: 28
Ocena:
-2
No, potem bi mogla moja 25kw peč (centrometal ck25), ki ima recimo 80% izkoristek segret 1000l za 50 st v cca 3h.
Pa še to sem pomislil, da je lahko problem v premajhnem priklopu pumpe, imam na povratku v peč namreč montirano staro grundfoss črpalko ups 15-45.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
ne glede na to da je črpalka starejša, to vodo bi vseeno morala zvrtet. kolikšna je dimenzija cevi med kotlom in zalogovnikom?
Ocena:
3
In kakšen material, verjetno baker, ter dolžina.
Itak pa, ko je zalogovnik precej prazen, to ne igra vloge, saj je pretok zlo mali. Mene bolj zanima koliko °C gre nazaj v kotel. Če gre 60, iz kotla pa 80, loputa se pa zapira, je pretoka premalo.
Ocena:
-2
Zdej bi moral samo izmeriti temperaturo cevi od Esbe do peči. Samo ne vem s čim.
Če je 60 st, je potem problem v pumpi, ker zalogovnik 1,5 m stran od peči, cevi so pa baker 28mm.
Objave: 1152
Teme: 8
Ocena:
0
Škoda da nimaš zmontiranega cevnega termometra na veji povratka v kotel. Lahko uporabiš cevni naležni termometer, ki pa zna odstopati do 10 stopinj od dejanske temp.vode.
Ocena:
3
To lahko oceniš z roko, razlika med 80 in 60 je zelo velika, lahko pa za primerjavo tipaš vodo iz peči, ko se le ta segreva in zraven še temperaturo nazaj v peč in ko začne voda krožiti v zalogovnik veš, da je ESBE začel odpirati. Iz tipa ESBEja in temperature, ki jo kaže peč, boš že marsikaj lahko sklepal, ter zraven ocenil kaj je recimo 60°C (če se to zgodi pri 60).
Ocena:
-2
No, takole. Zalogovnik sem izoliral. Cena v trgovini za izolacijo je 300 eur, jst sem porabil za izolirat cca 50 eur. Zaradi mene je lahko original plašč za zalogovnik zlat, jst ga ne bom kupil.
Zdej pa glede segrevanja zalogovnka in kurjenja peči.
Prebral sem temo težave z kotlom
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=34282&hilit=te%C5%BEave+s+kotlom[/url] in to večkrat. Prišel sem do zaključka, da je najbolje zakurit polno peč. Kurim od zgoraj navzdol. Se mi zdi, da je tako najboljše, ker se ogenj postopno razgori in tudi peč se hitro zagreje. Regulator vleka imam naštiman na 85 st., pumpa pa na 3. Danes sem poizkusil s hitrostjo pumpe 2, kotel je dosegel temperaturo 85 st. in regulator vleka je zaprl zrak. Potem sem pumpo dal na 3, temp vode v kotlu je padla za 5 stopinj, na 80 in tu tudi ostala. Kotel je pri tej hitrosti črpalke brez problema vzdrževal vodo na 80 st. Po eni uri kurjenja grem pogledat kako se kadi iz dimnika, o dimu niti sledu, samo vročina.
Objave: 134
Teme: 0
Ocena:
0
jaz imam male termometrčke na cager, ki jih s fedrom pritrdiš na cev. delajo presenetljivo dobro, sploh za manj ko 5€, poslano na dom. cevi bi morale zadoščat.
[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17477418_19071915/coln/19071915unichr("46")jpg[/img][/quote]
aleks a lahko zaupaš kje si naročil termometre :?: :roll: :wink:
Objave: 148
Teme: 5
Ocena:
0
da se se jast pridruzim
zalogovnik 1000l plus potopljen bojler 150l pec navadna za donjim zgorevanjem ,
60l shrambe za drva , pozabil zvagat drva , drva stara leto dni robinja
zalogovnik se neizoliran odjem vceraj, 4 radijatorji plus sanitarna voda
zacetna temp zalogovnika 20C
koncna tem zgoraj 75 C spodaj 65C
cas segrevanaj 3.5 ure
porabljeno lesa 1.5 kurisca torej nekaksnih 90l lesa
no vprasanje je,je to realno obnasanje sistema
Objave: 148
Teme: 5
Ocena:
0
vem da so hude izgube u kleti je savna sam mi ni dal hudic mira sem moral probat ta teden bo izoliran