Objave: 11
Teme: 0
Ocena:
0
Tone na tem linku si lahko nazorno pogledaš delovanje ladomata.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=44k9Mw0boTE">http://www.youtube.com/watch?v=44k9Mw0boTE</a><!-- m -->
Objave: 723
Ocena:
6
@patriot35
Če mene vprašaš je za navadno peč tvoj rezultat kar soliden. Tudi čas polnitve zalogovnika je nekje v mejah normale. Glede temperature kotla pa mislim, da jih ni veliko, ki kurijo na višjo temperaturo kotla kot 85°. Večina lastnikov vplinjevalnih peči (vsaj tistih, ki jih osebno poznam), ima kotle nastavljene nekje med 78 do 84°. Pa so večinoma boljše kvalitete, kot je moj.
Hitrost črpalke (polnjenja zalogovnika) je pa ta prava takrat, ko ti bo segret kotel držal temperaturo in ti polnil zalogovnik.
@tone
Laddomat ima samo eno črpalko. Vrši pa tri funkcije. Dvig povratka, polnenje zalogovnika in do neke mere omogoča v primeru izpada elektrike termocirkulacijo.
Poguglaj laddomat 21, klikni na stran tilie, pa se ti bo odprla slika - boš takoj videl kako deluje.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:da je pritisk v sistemu v štartu 1,2 bar. Ko je zalogovnik segret na 70 je pritisk 1,8.
Ali ogrevaš 3 etaže? Morda veš, kakšen je max dopusten pritisk (varnostni ventil)?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
to s črpalko (hitrost, ki jo nastavimo) je različno od modela do modela kotla oziroma od modela/funkcij krmiljenja kotla. pri enih modelih je nastavitev na najvišjo hitrost obvezna - ker tu kotel potem krmili brzino črpanja. pri enih kotlih in/ali vezavah je pa potrebno izkustveno nastaviti brzino, torej opazovat in nastavit. recimo, posebno se treba potrudit pri kotlih, ki imajo ob sebi vezan bolj mali zalogovnik in hkrat ne "znajo" preklopit na delno moč.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Glede Ledomata mi je čudna protislovnost, piše, da zalogovnik ne more greti peči, torej je minimalna cirkulacija v povratni smeri preprečena, istočasno pa je omogočeno termosifonsko hlajenje ob izpadu elektrike. Slednja funkcionalnost mi je super in je izvedena povsem avtomatsko, ko črpalka obstane, se odpre bajpas, samo kdo ga pa potem zapre, da se peč ne greje iz zalogovnika. Gre za minimalne razlike tlakov (zaradi lažje tople vode), ki po moje ne morejo preklapljati ničesar. Sicer imajo v ponudbi dvojni protipovratni ventil ampak še evdno je tu opisani problem minimalne razlike tlakov.
Itak bo pri meni zalogovnik nad pečjo in to ne bo kriza.
Objave: 169
Teme: 28
Ocena:
-2
Zjutraj se šel pogledat pritisk, temp v sistemu 25 st., pritisk 1,5 bar, varnostni ventil 2,5 bar.
Ko danes zakurim in ogrejem zalogovnik poročam o pritisku in temp v zalogovniku.
NA povratku v peč imam ESBE tripotni ventil ki spušča v peč 60 st. Nimam laddomata, ker je to predraga stvar za enak učinek kot ga dosežem z esbe in eno pumpo.
Kako imate nastavljene temperature peči, tako tisti ki imate navadne ali pa uplinjevalne peči?
Ocena:
3
Po moje temperatura ni važna, mora pa biti zadosti večja od temperature odpiranja ESBEja, da se le ta res odpre in da peč lahko razvije polno moč. To naj bi bilo 10°C nad pričetkom odpiranja ESBEja in vsekakor zadosti visoko, da ne prihaja do kondenzacije. Navzgor je omejeno s temperaturo, s katero hočeš polniti zalogovnik, v tvojem primeu pa tudi z dogajanjem če zmanjka elektrike, takrat se bo pri tebi gotovo vklopila zaščita kotla, pri Ladomatu pa se bo peč vseeno hladila.
Ocena:
3
Črpalka pa mora imeti toliko obratov, da lahko odvaja energijo v zalogovnik, skratka če se ti peč pri še ne polnem zalogovniku zapira, imaš premalo obratov črpalke ali (in) prenizko temperaturo v peči. Bistvo zalogovnika, ESBEja in ladomata je, da peč nenehno deluje na polni moči z "do konca odprtim zrakom".
Ocena:
-2
Evo, eno uro nazaj sem zakuril, preden je peč dosegla 80 st. je preteklo cca 30 minut, črpalka je na 2. Regulator vleka je zaprl loputo za zrak, ker je nastavljen na 80 stopinj. Zdej grem dat črpalko na 3 pa da vidim kaj se bo dogajalo s temp peči (loputo za zrak) in hitrostjo ogrevanja zalogovnika. poročam..
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Nimam laddomata, ker je to predraga stvar za enak učinek kot ga dosežem z esbe in eno pumpo.
Kaj pa je bistveni učinek ladomata? Zame ekonomski izračun ni nikdar bil domač. Je kup sistemov, ki zmanjšujejo čas možnega kondenza ob pločevini kotla in s tem korozijo - življensko dobo. Razmerje med ceno kotla in tovrstnih dodatkov ter njihovo ceno? Tu sem skeptik - 1 mm debelejša pločevina je cenejša od vseh dodatkov, pa bolj poveča življensko dobo. Tu sem vedno zagovarjal "domačega mojstra", kjer se dogovoriš za debelejšo pločevino.
Citat:Zdej grem dat črpalko na 3 pa da vidim kaj se bo dogajalo s temp peči (
V prvi fazi se bo loputa odprla, bo bolj zagorelo, pa se bo spet zaprla. temperatura peči bo ostala ista. Če hočeš kontrolirati napolnjenost zalogovnika, moraš poznati temperaturo na vrhu, 2/3 in 1/3 višine zalogovnika.
Citat:Ali ogrevaš 3 etaže?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
a ne vrši funkcije preprečevanja kondenza/nizkotemperaturne korozije v neki meri že navaden štirpotni ventil? stane, kaj pa vem, okrog 35€ ...
Ocena:
-2
Tone, jst si funkcijo Esbe-ja razlagam tako. Esbe drži vodo v malem krogotoku (peč) do 60 st. Ko preseže 60 se patrona v esbe odpira in spušča vodo v peč iz velikega kroga
(peč - zalogovnik). Toliko vode kot spusti v peč, toliko vode gre v zalogovnik.
Pri 70 st. vode iz peči se patrona v esbe v celoti odpre.
Vprašanje pa je ali spušča vodo iz zalogovnika mrzlo, to je če je temperatura v zalogovniku na dnu 30 st, potem spušča v peč vodo ki ima 30 st.. Ali miksa vodo iz peči, ki ima 80 st. z vodo iz zalogovnika, ki ima 30 st. v takem razmerju, da je temperatura na povratku v peč 60?
Objave: 723
Ocena:
6
Miksa jo. V principu je delovanje esbe in laddomata podobno.