PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Drva (cene, spravilo, po žledu,...)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aleks Napisal:
bravoslo Napisal:Ps Sem kupil vlagometer in sedaj drvam pridno na mestu izmerim vlažnost ki se giblje povprećno med 14 in 16%
lahko opišeš svoj postopek merjenja vlage v polenih?

Preprosto vlagometer ima igle ki jih zapičiš v poleno....bom pa nasljednjič prilepil kako fotko.aja pa po več polen zmerim in to z sprednje in zadnje strani..
bravoslo Napisal:
aleks Napisal:lahko opišeš svoj postopek merjenja vlage v polenih?

Preprosto vlagometer ima igle ki jih zapičiš v poleno....bom pa nasljednjič prilepil kako fotko.aja pa po več polen zmerim in to z sprednje in zadnje strani..
napačno. poleno, ki ga meriš, moraš razcepiti na pol in vlago pomeriti na sredini razcepljene površine. zunaj, posebno na krajeh je jasno bolj suho, vsebnost vlage se meri v polenu in ne na površini. sicer je zato najbolj enostaven postopek z navadno kuhinjsko pečico in digitalno kuhinjsko tehtnico. tako dobiš bolj realno sliko vsebnosti vlage.
Citat:velik delež monoksida se zaradi previsoke temperature vnetišča tega plina sploh ne bi vnel, če ne bi bilo v mešanici vodika
OK. Nimam argumenta proti. Se tolažim, da to ni moje ožje strokovno področje.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:velik delež monoksida se zaradi previsoke temperature vnetišča tega plina sploh ne bi vnel, če ne bi bilo v mešanici vodika
OK. Nimam argumenta proti. Se tolažim, da to ni moje ožje strokovno področje.
nisem hotel reči da nimaš prav, vsaj v določeni meri. polena, ki vsebujejo preveč vlage ne morejo razviti generatorskega plina, ker ne razvijejo dovolj vroče žerjavice. vzrok je pojav, ki si ga navedel (poraba energije za izparevanje). če ni dovolj (in ne dovolj vroče) žerjavice, tvorba koristne plinske mešanice odpade. tudi ne pozabimo da iz grama (oz. mililitra) vode v kapljevini nastane preko 1 liter pare. za redukcijo tega litra pare v malem času, ko potuje skozi to redukcijsko cono, potrebujemo pošteno mero (volumen in površino) žerjavice. tega z "mokrimi" poleni ne moremo ustvariti, polena morajo biti ravno prav suha.
Preprosto vlagometer ima igle ki jih zapičiš v poleno....bom pa nasljednjič prilepil kako fotko.aja pa po več polen zmerim in to z sprednje in zadnje strani..[/quote]
napačno. poleno, ki ga meriš, moraš razcepiti na pol in vlago pomeriti na sredini razcepljene površine. zunaj, posebno na krajeh je jasno bolj suho, vsebnost vlage se meri v polenu in ne na površini. sicer je zato najbolj enostaven postopek z navadno kuhinjsko pečico in digitalno kuhinjsko tehtnico. tako dobiš bolj realno sliko vsebnosti vlage.[/quote]

hmm če poleno vzameš iz palete je jasno na eni strani manj na drugi pa bolj vlažno cca 2 %

Merilec ima igle ki gredo v les.

Za postopek merjenja z pečico pa še nisem slišal.se pravi poleno stehtaš pred segrevanjem nato ga daš na segrevanje v pečico in potem spet čez določen čas stehtaš ohlajeno poleno

upam da sem prav razumel

opažam pa preskok vlage če zunaj pade dež potem se na zunanjosti polena pozna večja vlažnost noter pa je takšna kot je bila pred padavinami se pravi da se les navlaži samo nazven
bravoslo Napisal:hmm če poleno vzameš iz palete je jasno na eni strani manj na drugi pa bolj vlažno cca 2 %

poleno moraš razcepiti na pol in vlažnost pomeriti na sredini razcepljene površine, tam ti vlažnost ne niha in daje bolj realno sliko vlažnosti polena. številke ki si jih navedel, se običajno dosežejo v 12-18 mesecih sušenja na zraku.

Merilec ima igle ki gredo v les.

Za postopek merjenja z pečico pa še nisem slišal.se pravi poleno stehtaš pred segrevanjem nato ga daš na segrevanje v pečico in potem spet čez določen čas stehtaš ohlajeno poleno

upam da sem prav razumel

poleno razcepiš približno na kose ne večje kot 4x4 cm in stehtaš (alternativno jih lahko tui na cirkular razžagaš na ploščice) . nato vse kose zložiš v pečico in približno 8 ur držiš na 80°C. kose ponovno stehtaš. zložiš nazaj v pečico na rešetko in greješ. ponavljaš. sušenje je končano, ko se masa lesa ne spreminja več. za izračun deleža vlage: izračunaš maso vlage (iz razlike pred in po sušenju) in jo ulomiš z maso pred sušenjem, rezultat pomnožiš s 100. rezultat je v % vlage.

opažam pa preskok vlage če zunaj pade dež potem se na zunanjosti polena pozna večja vlažnost noter pa je takšna kot je bila pred padavinami se pravi da se les navlaži samo nazven
padavinska vlaga ne vpliva posebno, oziroma če so polena vsaj za silo pod streho se delež pridobljene vlage med padavinami razmeroma hitro spet izgubi. zato pa merimo polena z merilcem na sveže razcepljeni površini (torej, poleno pol in pomerimo).

dokler ne boš meril na sredini polena tvoje meritve niso merodajne oziroma so zavajajoče. če imaš pa tudi znotraj vlažnost nižjo od 20%, jih jiaz takoj nabavim pri tebi za 65 €/prm z dostavo na dom.
no, bravo, kako je zdaj? si uspel precepit poleno na pol in pomerit vlago? javi nam kaj si izmeril!
delam na tem...sveža sem že suha pa bom tekom tega tedna.vesel sem
da imam polne roke dela zanima me tudi kako se bodo sveža sušila in sem zato si nastavil vzorčno paleto ki jo bom spremljal vsak teden...zadeve se bom po Tvojih zelo dobrih receptih lotil malo bolj podrobno z pisanjem dnevnika vsak teden ker me resnično zanima kako se drva sušijo glede na debelino vreme zunanje temperature in čas...aja v pečico pa jih nebom deval ker prvič bi porabil ogromno elektrike drugo pa narezovanje na 4 enake dele je nemogoče...vsaka drva je preveč drugačna.....

se pa ob nasvetih na tem forumu pridno izobražujem in rezultati bodo vidni pri nadaljnji usmeritvi strategije nabave drv.poanta bi bila da dobaviteljem plačam kak euro več oni pa bi sveže cepana drva zlagal v vrste na sončno vetrovni teren in tako osušena pakirali.Mislim da bom nadaljevanje peljal v tej smeri..
Pričakujem objavo študije in rezultatov.
bravoslo Napisal:Preprosto vlagometer ima igle ki jih zapičiš v poleno....bom pa nasljednjič prilepil kako fotko.aja pa po več polen zmerim in to z sprednje in zadnje strani..

ne najbolj pravilna metoda merjenja .... če te prav razumem zapičiš vlagomer v čelo lesa ... tako se ne dela ... te špice se zapičijo pravokotno na rast, da dobiš točno vrednost (še bolj točna meritev bo če poleno prej razkalaš in potem zmeriš ... bolj točne oz. boljše vlagomere pa samo položiš na les, ampak zopet ne na čelo, temveč v tem primeru vzporedno z rastjo, tam ko si razklal poleno, te špice o katerih razlagaš še zapičijo v les mogoče 2 mm, se pravi zmeriš vlažnost lesa površinsko.

moje osebno mnenje, ali pa izkušnje z lesom ... bukova drva podrena, razcepana, pravilno zložena, z vrha zaščitena pred dežjem, sončna vetrovna lega
- cca. 3 mesece sonca in lepega vremena do boš vlago spravil na 30% (prosta vlaga v lesu) ... keč štorije je vlago spravit od 30 do 14% ... po naravni poti lahko vsak procent od 30 % do 14% traja od 1 do 2 mesecev. (vezana vlaga v lesu)

Se pravi da boš mile drva suha na 14-16% vlažnosti po naravni poti traja cca 1,5-2 leti.

Aja sam prisegam na lesne brikete (skozi konstantna kvaliteta ... z njimi kurim že pet let .... zadovoljen ... pa še križ me ne boli zraven pri spravljanju, cepanju ...
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
OK. Nimam argumenta proti. Se tolažim, da to ni moje ožje strokovno področje.[/quote]
nisem hotel reči da nimaš prav, vsaj v določeni meri. polena, ki vsebujejo preveč vlage ne morejo razviti generatorskega plina, ker ne razvijejo dovolj vroče žerjavice. vzrok je pojav, ki si ga navedel (poraba energije za izparevanje). če ni dovolj (in ne dovolj vroče) žerjavice, tvorba koristne plinske mešanice odpade. tudi ne pozabimo da iz grama (oz. mililitra) vode v kapljevini nastane preko 1 liter pare. za redukcijo tega litra pare v malem času, ko potuje skozi to redukcijsko cono, potrebujemo pošteno mero (volumen in površino) žerjavice. tega z "mokrimi" poleni ne moremo ustvariti, polena morajo biti ravno prav suha.[/quote]

se pravi ravno prav je do nekje do ali okoli 20% vlažnosti da drva preprosto ne izpuhtijo ampak lepo počasi gorijo.del energije se porabi za tvorbo pare oz sušenja to pa dejansko podaljša čas gorenja drv in je poraba manjša trenutna kalorična moč ki jo taka drva oddajajo pa tudi.upam da sem prav razumel..
pravzaprav sem imel v mislih bolj okrog 15%. sušenje bukve na zraku, rezane in cepljene, za to vlažnost običajno zahteva okrog 18 mesecev. poante gorenja v prisotnosti vodne pare pa nisi razumel, preberi anorgansko kemijo za osnovno šolo, tvorba retortnega in generatorskega plina.
Nimam argumenta proti tvoji trditvi, da za sekundarno izgorevanje rabiš atomski vodik, ki nastane iz vode v žerjavici. Bom vzel na znanje, kot da je tvoja trditev pravilna. Če tega nebi rabil, bi lahko bila drva bolj suha in bi imela višjo kurilno vrednost.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:Nimam argumenta proti tvoji trditvi, da za sekundarno izgorevanje rabiš atomski vodik, ki nastane iz vode v žerjavici. Bom vzel na znanje, kot da je tvoja trditev pravilna. Če tega nebi rabil, bi lahko bila drva bolj suha in bi imela višjo kurilno vrednost.
molekularni vodik. atomarni je tako nestabilen, da ne more dolgo obstati, mora se nekaj vezat in pika, tudi če še (ali pa celo najraje) na enega samega sebe.
Lesni briketi so zelo zanimiva zadeva.Uvažam lesne brikete ki imajo v sredini luknjo.Takšen briket zgori enakomerno lepo do konca.Briketi so mešanica smrekovega in trdega lesa.Obdelani z paro.imajo 4900 kcal/kg kalorične moči.narejeni za nemško avstrijski trg itd itd nemci znorel na te brikete ker majo luknjo v sredini in res zgorijo do konca.Sam sem jih uporabljal ko mi je zmanjkalo drv in sem jih kuril v kaminu ki mi ogreva zalogovnik.Super je vse dopade se mi ko imam zjutraj še žerjavice veliko edino kar me moti je pepel ki ga je pri teh briketih več kot pri drvah pa je potrebno peč pogosteje čistiti.Mogoče bi moral pustiti loputo na dimniku odprto vsaj do polovice da ima plamen večjo moč z tem pa tudi pepel gre v zrak sam potem ne verjamem da bi bila zjutraj še žerjavica.Sedaj sem kuril na ta način da sem kamin napolnil z recimo 5 6 briketi na obstoječo žerjavico potem pa zaprl dimnik da je to počasi tlelo in gorelo mojster za peči pa mi pravi da glede na to da ogrevam zalogovnik to ni pravilen način kurjenja in da moram pustit lopute odprte.Letos bom ubral drugo taktiko in poskušal kuriti količinsko manj pa večkrat pa bomo videli rezultate.
ja pa še nekaj pomembnega,Za kamin nisem vedel da ima najboljši izkoristek ko je pod ognjem plast pepela ki se je že otrdela.to sem prebral na eni spletni strani in začel tako kurit prej čistil redno pepel potem pa 1x mesečno in se je zelo poznalo pri porabi drv.Ogenj se zaščiti z pomočjo pepela in si naredi posteljico.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 140 Pojdi na stran 
Iskanje po temi