PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izdelava zalogovnika in regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

pravilno si ugotovil da ta sistem šiba vodo v radiatorski krog na polno in so radiatorji vroči k svinja...
če prav razumem bi potem moral na vsak vod namestit nekaj od tega;
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/index.php?mod=categories&cat=523">http://www.seltron.si/index.php?mod=categories&cat=523</a><!-- m -->, ali bi lahko to namontiral ob obstoječi črpalki ali bi moral tud zamenjat črpalki?
Očitno je potem prava krmilna enota za moj primer WDC20 in recimo shema 423f?
Vidim da bom mogu še velik razmišljat Smile
sazash Napisal:Živjo,

pravilno si ugotovil da ta sistem šiba vodo v radiatorski krog na polno in so radiatorji vroči k svinja...
če prav razumem bi potem moral na vsak vod namestit nekaj od tega;
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/index.php?mod=categories&cat=523">http://www.seltron.si/index.php?mod=categories&cat=523</a><!-- m -->, ali bi lahko to namontiral ob obstoječi črpalki ali bi moral tud zamenjat črpalki?
promix je v redu, črpalk ni potrebno menjat
Očitno je potem prava krmilna enota za moj primer WDC20 in recimo shema 423f?
Vidim da bom mogu še velik razmišljat Smile
ja, shema je za ogrevalne kroge in bojler v redu. še vedno pa je treba krmilit polnjenje zalogovnika in vklop oljnega kotla, to gre pa najlepše z diferenčnikom
Kdo v Lj in na Gorenjskem bi mi naredil valjasti zalogovnik premera 1,6m, višine 2,5m (5m^3) z ravnim dnom in pokrovom - pritiska v zalogovniku ne bo. Izmenjevalcev ne bo.

Zalogovnik mislim razdeliti na 2 dela, zgornji višine 1m in sodnji 1,5m. Ima me tudi, da bi v zgornjega dal 6 komadov 2kW grelcev namesto da nabavljam panterm in črpalko. Zgornji bo za električno in in polensko gretje, spodaj oziroma vse skup pa za kolektorje.
Tone Napisal:Kdo v Lj in na Gorenjskem bi mi naredil valjasti zalogovnik premera 1,6m, višine 2,5m (5m^3) z ravnim dnom in pokrovom - pritiska v zalogovniku ne bo. Izmenjevalcev ne bo.

Zalogovnik mislim razdeliti na 2 dela, zgornji višine 1m in sodnji 1,5m. Ima me tudi, da bi v zgornjega dal 6 komadov 2kW grelcev namesto da nabavljam panterm in črpalko. Zgornji bo za električno in in polensko gretje, spodaj oziroma vse skup pa za kolektorje.
vreček iz brnika [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")vrecek-peciunichr("46")com/hranilnikiunichr("46")html[/url]. jaz se menim z njim za en zalogovnik po meri, ker mi širina serijskega ne ustreza.
Pretiravaš..

če želiš razslojevanje rabiš ravno obratno, visok in ozek. V tvojem primeru med vrhom in dnom zagotovo ne bo več kot 10C razlike, kljub steni med zgornjm in spodnjim (razen če misliš izdelat dva in dal izolacijo vmes.)

6x 2kw je 12kw. A imaš delavnico ? Sicer se vsako kolikor toliko normalno hišo greje z
max 5kw. 12kw/220V = 54 A !!! Imaš priklop direktno na trafo ? Že za 3 faze je 12kw hud zalogaj za navadno gospodinstvo.... Sicer se panterm naredi za cca 100€ in veže se ga zaporedno z že obtočno obstoječo črpalko... razmisli raje o TČ in nekako prideš na realnih 12kw/3=4kw.

Iz prakse ti povem da se tudi sredi poletja 1000l vode ne bo pregrelo z 3x 2 m2 kolektorjev. Kaj več je bolj za eksperimentalno raven, pozimi kaj pametnega ne boš izvlekel (upoštevaj da je takrat sevanje cca 300w na meter bv lepem dnevu, poleti pa 1300W) . Poleg tega so že takrat hude toplotne izgube.

Za spodobno gospodinstvo je nekako dobra praksa, če imaš peč na drva 30-50l/kw peči in
3 kolektorje za vso sanitarno vodo praktično od maja do oktobra. Vse ostalo je bolj za veselje kot kaj drugega...

Dela jih praktično vsak, če hočeš varčevati lahko uporabiš kako že narejeno posodo za kurilno olje ali kaj podobnega.... in jo malenkost predelaš...

l.p. Jože
To, kar ti pišeš, sem že davno prerasel, elektrika bo delovala samo na drugo tarifo, seveda na 3 fazni štrom z elektroniko, ki bo ob vklopu drugega porabnika izklopila 2kW grelec. Tako bom maksimalno izkoristil 20A varovalke, bo ceneje kot nafta, ko bom res rabil toploto pa tista 2 zimska mesca z veseljem malo na ogen nalagaš.
Zalogovnik, še zlasti tako velik (za mojih 24m^2 kolektorjev z naklonom 54°), pa mora biti čim bližje krogli, ne pa visok - zaradi razmerja med volumnom in površino. Zelo dobro se razslojuje tudi moj sedanji 1,2 x 1,2m kocka višine 1m in to brez pregrade. Nov bo ob 4 kratnem volumnu imel 2 kratno površino. Neizolirana pregrada bo v njem zato, da sonce (brez izmenjevalnika) ne bo mešalo zgornjega dela, ki ga bo ponoči segrela elektrika.
Citat:a mojih 24m^2 k

ok.. zdaj jasno zakaj Smile

Za površino pa se ne sekiraj preveč, 1 ali 2 cm volne pa zadevo rešiš da ne bo bistveno razlike med tistih nekaj procentov med idealno površino in volumnom. Prostor je tudi drag Smile

Razslojevanje vode pri 1,2m je pa bolj bogo oz. ni pretiranega smisla...

Najceneje boš prišel če daš nasekat pločevino in pač enkrat začneš malo varit. Ni znanost, samo vaja in volja je potrebna.... In ne pozabi, Iziv velja !!!

MAG - po domače CO2 (je verjetno je najlažje za naučit varit) varilni aparat za par milimetrov pločevine dobiš za 200€ ali pa si ga od koga sposodiš... Če si priden boš v enem dnevu narejen... in boš zaslužil spodobno cifro... Pa še miljon drugih stvari boš potemtakem dobil voljo naredit... Sicer zagotovo imaš kakega pivskega kolega - varilca Smile

Pa še zahtevnost transporta za take "krave" ne pozabi !

l.p. Jože
Pozdravljeni.

Se kar priključim da ne bi odpirali nove teme.

Na obstoječo navadno peč stadler stara cca 10 let bi radi priključili zalogovnik, za boljše delovanje peči in nekaj več komoditete pri kurjenju.

Peč zdaj dviga povratka temperature nima, ima dve črpalki- radijatorji in bojler.

Najbolj me zanima ali je potrebno sedaj nujno vgraditi dvig temperature povratka iz zalogovnika v peč? in kako bi to naredili najenostavneje?
Nekje sem zaznal da lahko priklopiš zalogovnik kot hidravlično sklopko celo brez avtomatike. Je kje kakšna shema?

Hvala za odgovore.

lp
Dragomije Napisal:Pozdravljeni.

Se kar priključim da ne bi odpirali nove teme.

Na obstoječo navadno peč stadler stara cca 10 let bi radi priključili zalogovnik, za boljše delovanje peči in nekaj več komoditete pri kurjenju.

Peč zdaj dviga povratka temperature nima, ima dve črpalki- radijatorji in bojler.

Najbolj me zanima ali je potrebno sedaj nujno vgraditi dvig temperature povratka iz zalogovnika v peč?
seveda. dvig povratka služi dvem zadevam: varovanju pred nizkotemperaturno korozijo kotla in ohranjanju zveznosti temperature dvižnega voda kotla
in kako bi to naredili najenostavneje?
na povratni vod iz zalogovnika natakneš termovar ali laddomat in mu pripojiš eno cev iz dvižnega voda na zalogovnik. na tretji priključek laddo./termovarja pa spelješ cev na povratni vod v kotel. črpalko laddomata/termovarja ti vklaplja:
a. avtomatika, kot recimo seltron
b. termostat dimnih plinov, za dokupit za laddomat
fino bi bilo če bi dal še eno vremensko regulacijo na radijatorski vod, ker le tako boš lahko izkoristil prednosti zalogovnika. če ne vremensko pa vsaj termostatki mešalni ventil, kjer boš tri do štirikrat letno nastavil temperaturo dvižnega voda.

Nekje sem zaznal da lahko priklopiš zalogovnik kot hidravlično sklopko celo brez avtomatike. Je kje kakšna shema?
ne vem če je pametno, jaz sem sicer že tudi slišal. kar gravitacijsko naj bi se polnil zalogovnik. priznam, da tega videl še nikjer nisem, niti da bi kdo omenil če in kako dobro funkcionira.

Hvala za odgovore.

lp
glavca Napisal:
Citat:a mojih 24m^2 k

Najceneje boš prišel če daš nasekat pločevino in pač enkrat začneš malo varit. Ni znanost, samo vaja in volja je potrebna.... In ne pozabi, Iziv velja !!!
kako bo pa nardil lukne za tulke in priklučke? kar tako zvrtat ne bo šlo, sploh če so plehi že zviti.
Aleks.

Ne gre mi v račun zakaj bi moral dati dvig povratka v peč, če ga zdaj peč nima?
Zalogovnik bi mogoče ob ponovnem zagonu peči bil celo bolj topel kot voda sedaj direkt iz radijatorjev?

Razmišljam pač...
Dragomije Napisal:Aleks.

Ne gre mi v račun zakaj bi moral dati dvig povratka v peč, če ga zdaj peč nima?
nima ga ne, pa bi ga morala imeti. dva razloga zakaj sem ti že navedel v prvem odgovoru
Zalogovnik bi mogoče ob ponovnem zagonu peči bil celo bolj topel kot voda sedaj direkt iz radijatorjev?
nima veze če bi bil, laddomat bo že vedel kaj naj odpre da bo prav. voda se v zalogovniku načeloma tudi plasti, tako da povratek iz zalogovnika ne bo zelo topel, na povratku bo voda verjetno precej hladna

Razmišljam pač...
huu mnogo načinov Smile

1. Plazma

2. avtogeno

3. daj komu ki slabo vari z elektrodo Smile luknja rata hitreje kot se jo zaflika Smile
obstajajo pa tudi posebne mislim da ogljene elektrode za rezanje Smile

4. prevrtaš z svedrom 6mm in nato zrežeš z ubodno žago

5. posebno orodje za rezanje pločevine (podono kot za kuhinjsko korito) Smile

l.p. Jože
Še enkrat bi vprašal, kdo bi mi naredil večji zalogovnik, pokončni valj višine 2,5m, premera 1,6m, nič bombiranja, ravno dno in pokrov, brez izmenjevalcev, razen manjši tlačni bojler za sanitarno vodo. Vreček iz Brnika ima ful dela.
Od Lagoje že imam ponudbo. Sem iz bližine Kranja.
Tone Napisal:Še enkrat bi vprašal, kdo bi mi naredil večji zalogovnik, pokončni valj višine 2,5m, premera 1,6m, nič bombiranja, ravno dno in pokrov, brez izmenjevalcev, razen manjši tlačni bojler za sanitarno vodo. Vreček iz Brnika ima ful dela.
Od Lagoje že imam ponudbo. Sem iz bližine Kranja.

Še eden če ti ni predaleč
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kob-kozelj.si/izdelki/serijski-izdelki/zalogovnik-akumulator-tople-vode">http://www.kob-kozelj.si/izdelki/serijs ... tople-vode</a><!-- m -->
1 ... 6 7 8 9 10 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi