PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izdelava zalogovnika in regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evo...še rekapitulacija po prvi kurilni sezoni....:

- Porabil sem cca 10 drv in nekaj smeti
- Celo zimo nam je bilo fino toplo pri 22 stopinjah
- Sanitarne vode je bilo venomer v izobilju
- Znižal se mi je račun za elektriko
- Tudi v najhujši zimi nisem naložil več kot 1x dnevno
- Težave z nihanjem temperature so zgodovina
- Zdaj sem srečnejši človek :mrgreen:
Vse kar si napisal mi je všečno Smile, lepo izdelano in tudi funkcionnalno, ni pretirane porabe, pa tudi dela ni bilo veliko s kurjenjem. Bi bilo treba naredit kakšen ogled, ko boš imel dan odprtih vrat. Kako pa je s slučajnim servisiranjem TČ za vodo, a ne zahtevajo nekoliko višjo distanco do stropa, al pa fotka mal vara. Drugače pa vsekakor pohvaljen za dobro opravljeno delo!
Hvala, hvala...dan odprtih vran je vedno...vabljen na ogled, če sem le doma :wink:
Hja, strop je nizek, to je res. Pa kaj češ....če bo toplotna kaj nagajala, bo pač treba pokrov snet malo po domače....žaga pa to...hehe :mrgreen: . No, mal heca, se ga spravit dol, če se malo pomatreš. Itak pa je split izvedba, da mi v sosednji kleti hladi pivo :mrgreen: .
Pozdravljeni,

najprej opravičilo avtorju teme, ker jo bom zlorabil še za moj problem. Smile
Gre za do da nam je en "mojster" doma zvezal Orlanovo peč (Orlan super 25), 2 * 800 zalogovnik in toplotno črpalko z vodenim zrakom (300L), ki je hkrati še zalogovnik ko se ogrevamo na drva. Problem je v tem, da je celoten sistem sestavljen iz enega ogrevalnega kroga z radiatorji (ogreva spodnje stanovanje), ki ima svojo črpalko, enega ogrevalnega kroga s talnim gretjem in črpalko (ogreva zgornje stanovanje), ter ene črpalke za sanitarno vodo, ki ogreva zalogovnik v toplotni črpalki. Evidentno je, da sistem ne špila, en od problemov je npr. ta, da v sistem talnega gretja ne moreš spustiti vode toplejše od 20C itd. Peč se npr. kar ugasne ker je prevroča, zalogovniki pa še niso segreti itd. Naj povem še, da tip ni zvezal konkretne regulacije, tako da je potrebno črpalke za gretje krmiliti ročno :/, peč sama pa krmili Ledomat če prav razumem. Očitno prezahteven sistem za "mojstra", a žal nisem imel vpliva na njegovo izbiro ker je od fotra frend. Res pravi prijatelj. Smile
Da ne omenjam tega da je že spustilo tesnilo med dovodno cevjo za talno gretje in razdelilnim sistemom za talno gretje in sem imel že poplavo v NOVI kuhinji. Skratka, kurilna sezona bo kmalu tu in zelo rad bi da sistem funkcionira, dvomim da se da težavo odpraviti preko foruma, zato prosim vse znalce, ki se s tem ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko, za ponudbo za ureditev regulacije na ZS (plačam stroške ogleda, rešitve in izvedbe). V kolikor pa ste mnenja da bi s podrobnim opisom problemov in sistema težavo lahko rešili na forumu se vam že v naprej zahvaljujem.

LP
moral boš prilepit kako slikco kurilnice in shemo vezave, ker tako kot si opisal, ti nihče ne bo znal niti ponudit ničesar, ne nasveta in ne ponudbe. ali bo pa skrajno "odokativno" in napol neresno, vsi ostali bomo pa zgolj šlogali iz kofeta. iz komponent ki jih navajaš, bi sicer moral bit solidn (oziroma: vsaj delujoč) sistem. glede kotla pa malo povej katera patrona je v laddomatu oz. koliko je temperatura povratnega voda in koliko dvižnega (temometri na ladd-iju) ter koliko so temperature v zalogovnikih ko se to ustavi (zgoraj, sredi, spodaj). praviš da regulacija še ni povezana, katera pa sploh je?
Se mi je zdelo da je premalo podatkov za predlagat kakšno rešitev...bom podrobno poslikal in opisal izvedbo, zaenkrat hvala.

LP
Živjo, končno sem uspel poslikat "sistem", ki funkcionira zgolj na 1/2...ker moram do jeseni uredit regulacijo imam par vprašanj;
- katero krmilno enoto priporočate, imamo pa 3 ogrevalne kroge, eno nadstropje je talno gretje, eno nadstropje so radiatorji, en krog gre pa do črpalke zrak/voda, ki jo ogreva ko kurimo,
- če sem pravilno razumel imamo poleg pump tudi dva "rotodiverta", en naj bi preklapljal med pečjo na drva in pečjo na olje, en rotodivert pa naj bi bil med zalogovnikoma in spustil vročo vodo v drug zalogovnik ko je prvi poln - kako se krmilijo rotodiverti?,
- pozimi npr. mi v tem sistemu ni uspelo spravit v krog za talno gretje vode toplejše od 20 stopinj in to z vsemi možnimi kombinacijami, prižgane vse pumpe, prižgana samo pumpa za talno, različne stopnje delovanja črpalke pri leddomatu, itd., je možno da je kaj narobe zvezano?,
- kakorkoli tip k je to delu je za moje pojme šalabajzer, že zato ker sistema ni zrihtal do konca, pustmo razloge zakaj je to tko, zanima me zna kdo pomagat z nasvetom ali konkretno ponudbo?

Hvala in lepo pozdrav!
sazash Napisal:Živjo, končno sem uspel poslikat "sistem", ki funkcionira zgolj na 1/2...ker moram do jeseni uredit regulacijo imam par vprašanj;
- katero krmilno enoto priporočate, imamo pa 3 ogrevalne kroge, eno nadstropje je talno gretje, eno nadstropje so radiatorji, en krog gre pa do črpalke zrak/voda, ki jo ogreva ko kurimo,
jaz imam sicer firštovo, ampak je malo nerodna, bi dal raje seltron, če bi še enkrat kupil.
črpalka na sredini ti poganja talno, a ne? tam imaš en ESBE termostatski ventil. ta ti omejuje višino temperature dvižnega voda? če je nastavljiv, nastavi više. od spodaj pod razdelilnikom ogrevalne vode je videt en mešalni ventil, brez ročke, brez motorčka ... namontiraj gor skalo in dvigni, če je slučajno zadrukan. nisem nikjer videl, da bim imel na radijatorskem krogu mešalni ventil. bo treba vgradit če ga ni, sicer vremenska ne bo mogla krmilit dvižnega voda.

- če sem pravilno razumel imamo poleg pump tudi dva "rotodiverta", en naj bi preklapljal med pečjo na drva in pečjo na olje, en rotodivert pa naj bi bil med zalogovnikoma in spustil vročo vodo v drug zalogovnik ko je prvi poln - kako se krmilijo rotodiverti?,
krmili jih regulacija, recimo da kar znajo Big Grin
- pozimi npr. mi v tem sistemu ni uspelo spravit v krog za talno gretje vode toplejše od 20 stopinj in to z vsemi možnimi kombinacijami, prižgane vse pumpe, prižgana samo pumpa za talno, različne stopnje delovanja črpalke pri leddomatu, itd., je možno da je kaj narobe zvezano?,
beri zgoraj. na koliko so se napolnili zalogovniki med enim kurjenjem? črpalka na ladiju vpliva recimo le na polnjenje zalogovnikov, direktno z ogrevalnim krogom nima dosti veze
- kakorkoli tip k je to delu je za moje pojme šalabajzer, že zato ker sistema ni zrihtal do konca, pustmo razloge zakaj je to tko, zanima me zna kdo pomagat z nasvetom ali konkretno ponudbo?
ni šalabajzer ne, samo po mojem je hotel zaradi usluge poceni naredit in manjka robe vsaj za 500€ brez montaže (kolikor jaz vidim, lahko pa da se motim, če sem spregledal motorne pogone, mešalne ventile, vremensko in/ali morda ni treba/ diferenčnik)

Hvala in lepo pozdrav!
aleks Napisal:
sazash Napisal:Živjo, končno sem uspel poslikat "sistem", ki funkcionira zgolj na 1/2...ker moram do jeseni uredit regulacijo imam par vprašanj;
jaz imam sicer firštovo, ampak je malo nerodna, bi dal raje seltron, če bi še enkrat kupil.
črpalka na sredini ti poganja talno, a ne? tam imaš en ESBE termostatski ventil. ta ti omejuje višino temperature dvižnega voda? če je nastavljiv, nastavi više. od spodaj pod razdelilnikom ogrevalne vode je videt en mešalni ventil, brez ročke, brez motorčka ... namontiraj gor skalo in dvigni, če je slučajno zadrukan. nisem nikjer videl, da bim imel na radijatorskem krogu mešalni ventil. bo treba vgradit če ga ni, sicer vremenska ne bo mogla krmilit dvižnega voda.

pardon, sem še enkrat pogledal povečano sliko ventila po razdelilnikom. ta del vezave mi ni čisto jasen. to je en divert ventil (in ne mešalni), ki ga tam načeloma ni treba - oziroma, da ne bom preveč pameten - ne vidim namena. vendar sigurno ni kriv za temperaturo talnega.
Preklaplja med zalogovnikom in oljem :wink:
Tisti ventil za talno ni vreden nič.
Razdri ga in sestavi nazaj, zagotovo se je zaskočil. To se pri teh modelih pogosto dogaja.

Za ostalo rabiš Promatica D ali pa WDC, vendar nastane problem, ker je pripravljeno na pol.
Nimaš pripravljeno niti za spremembe dvižnega voda talnega, niti za radiatorsko in vremenska regulacija ne bo funkcionirala.

Roto divert za zalogovnik ti lahko krmili Promatic, tistega za izbiro peči ti lahko krmili navaden termostat v peči na drva ali spet elektronika.

Kot piše moj predhodnik, regulacija cca. 350 €, 2 ventila z motornim pogonom 400 €, 2 motorna pogona 200 €, drobni material cca. 200 €, šalabajzar 400 €. Seštej in si tu nekje.
Za luksuz; lahko pa goniš tako kot je.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Merlin1 Napisal:Preklaplja med zalogovnikom in oljem :wink:
točno, imaš prav. a je res nujen če je na kotlu na KO rotodivert?
aleks Napisal:
Merlin1 Napisal:Preklaplja med zalogovnikom in oljem :wink:
točno, imaš prav. a je res nujen če je na kotlu na KO rotodivert?
ah, jaz budalo. to najbrž kar je ta rotodivert, brez motornega pogona. se opravičujem, možgani so na paši ...
Živjo,

najprej hvala vsem ker ste si vzeli čas...
A mi lahko za začetek nekdo razloži, kaj je to dvižni vod in če ga lahko še naredim ker je to kar pomembno, če prav razumem ga moram imeti če hočem uporabljat vremensko regulacijo?
Kaj pa če jo npr. nočem in bi imel vsako od teh pump regulirano izključno s termostati v dnevnih sobah?

Za rotodivert ki preklaplja med pečema sploh ne bi imel regulacije ker bi v primeru da bi rabil peč na olje to prestavil ročno, bi pa reguliral rotodivert, ki vklaplja drug zalogovnik, če prav razumem to naredim tako, da dam v prvi zalogovnik toplotno tipalo, ga zvežem na promatica in potem ko je dosežena nastavljena temperatura v prvem zalogovniku se to odpre?

@fery:Tudi sam imam na sumu da mešalni ventil na krogu za talno gretje ne dela dobro, lahko ga sukam sem ter tja pa ne spusti vode toplejše od 20C. Drugače peč zmore in tudi pozimi napolni zalogovnika do 70C, tko da nebi smel biti problem z recimo "prešvoh" sistemom.

@aleks:Kar se tiče delanja uslug, sitna svar ja, sam glede na to da je blo to 10 jurjev, verjemi da bi dal takoj še tistih 500 ali več evrov za proper regulacijo, pomojem je bl to da so teli sistemi ratal mal prezahtevni za nekatere "mojstre"...

Pripenjam še sliko strokovne vezave dovodne cevi v sistem talnega gretja Smile
sazash Napisal:Živjo,

najprej hvala vsem ker ste si vzeli čas...
A mi lahko za začetek nekdo razloži, kaj je to dvižni vod in če ga lahko še naredim ker je to kar pomembno, če prav razumem ga moram imeti če hočem uporabljat vremensko regulacijo?
dvižni in povratni vod že imaš, po domače jima rečemo forlauf in riklauf. dvižni vod je tisti, po katerem teče vroča voda, po povratnem pa se nazaj prikotali ohlajena. tistega, kar nimaš - pa bi rabil - sta mešalna ventila na obeh ogrevalnih krogih. če bo vremenska regulacija, pa za oba še motorna pogona.
Kaj pa če jo npr. nočem in bi imel vsako od teh pump regulirano izključno s termostati v dnevnih sobah?
tudi to je varijanta, vendar popolnoma izniči vse prednosti sodobnih naprav, ki si jih že vgradil.
Za rotodivert ki preklaplja med pečema sploh ne bi imel regulacije ker bi v primeru da bi rabil peč na olje to prestavil ročno, bi pa reguliral rotodivert, ki vklaplja drug zalogovnik, če prav razumem to naredim tako, da dam v prvi zalogovnik toplotno tipalo, ga zvežem na promatica in potem ko je dosežena nastavljena temperatura v prvem zalogovniku se to odpre?
za zalogovnik motorni divert samo zveži po seltronovi shemi tipala in motorni pogon ter nastavi parametre, ostalo dela samo. za motorizirani divert med kotloma je škoda, da ga ne bi naredil. sploh če bo slučajno na krmilju prosto mesto, saj te stane sam en motorni pogon, tipalo in malo kabla.
@fery:Tudi sam imam na sumu da mešalni ventil na krogu za talno gretje ne dela dobro, lahko ga sukam sem ter tja pa ne spusti vode toplejše od 20C. Drugače peč zmore in tudi pozimi napolni zalogovnika do 70C, tko da nebi smel biti problem z recimo "prešvoh" sistemom.
70 v zalogovniku je bistveno premalo, zalogovnike se fila na 80-85°C. razlog je po vsej verjetnosti v tem, da v radijatorski krog spuščaš polno vročo vodo iz zalogovnikov, ne glede na zunanjo temperaturo. na ta način prešprudlaš vodo noter precej kmalu in ode plastenje.

@aleks:Kar se tiče delanja uslug, sitna svar ja, sam glede na to da je blo to 10 jurjev, verjemi da bi dal takoj še tistih 500 ali več evrov za proper regulacijo, pomojem je bl to da so teli sistemi ratal mal prezahtevni za nekatere "mojstre"...

10 jurijev še ni tako grozno, verjemi. sistemi niso strašno hidravlično komplicirani, le nekaj več elementov imajo, drugače pa ni potrebno drugega kot branje shem in navodil. elementi so vsi v centralariji klasični in že dlje časa poznani.

Pripenjam še sliko strokovne vezave dovodne cevi v sistem talnega gretja Smile
ne morem komentirat, sej sem tudi pri sebi doma že kakšno reč že naredil po cigansko.
1 ... 5 6 7 8 9 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi