PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Na zazidljivi parceli ni dovoljena gradnja-sprememba OPPN?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OK, samo da se razumeva. Tako ali tako sva povedal isto. Wink
Pri nas pa imamo malce drugačen problem. V OPPN občine je na parceli, ki je točno pod našim oknom pravilno vrisan parkirišče. Sedaj pa želijo tukaj zgraditi skat park. Ali pravilno razmišljam, da bi morali v tem primeru tudi spremeniti OPPN? Seveda sledijo potem še ostali postopki.

lp
Vuego, ti si tudi že sodeloval v takih postopkih? Kakšna je statistika - so ponavadi uspešni ali ne?

Midva sva dosedaj vložila eno gradbeno vlogo, za vgradnjo dodatnega okna v blok. UE je dala navodila, mi2 sva zbrala vsa potrebna soglasja, projektanti so pregledali predpise in naredili dokumentacijo, UE je tekom obravnave vloge praktično že obljubila gr. dovoljenje, razposlala obvestila vsem lastnikom v bloku, na 3/4 že spisala gr. dovoljenje, nato pa ugotovila, da kao tovrstni posegi pri nas zaradi napake!!! niso dovoljeni. Čez blok gresta namreč dva akta, tako da za pol bloka velja eno in za pol drugo. Zavrnili so gr. dovoljenje, midva sva od projektantov uveljavljala povračilo denarja in ga tudi dobila, na srečo, ker bi morali projektanti to ugotoviti (ker so se počutili krive, so nam praktično sami ponudili denar nazaj, se sploh ni bilo treba kregat). Ta "napaka" traja že 20 let, kar blok stoji, toliko časa že sprejemajo tudi OPPN za to območje, sedaj naj bi bilo KAO v pol leta. Ne verjamem nič, midva sva bila izredno razočarana nad odnosom UE, pa tudi projektantov, ki osnovne stvari niso preverili in so se potem nekaj zgovarjali, da sem kao tudi jaz videla lokacijsko. No, glavno da so na koncu vrnili denar, vsaj to. Zato se malo bojim teh gradbenih postopkov in UE, da se ne bi kaj podobnega ponovilo. Po drugi strani pa, kdor ne riskira, ne profitira, parcela nama je zakon, in če nama rata, jo še vedno dobiva npr. za 6K namesto za 30K+.
@jozi: odvisno... če se na parkirišče postavi kakršenkoli objekt (klasificiran objekt!), ki ni predviden po OPPN, potem je odgovor da, potrebna je sprememba OPPN; drugo vprašanje pa je, če so skate rampe (in ostali pripomočki v tem sklopu) sploh objekti; ste v precej sivi coni, ker to res niso objekti sami po sebi, namembnost celotnega sklopa (skate parka, z ogrado, tribuno,..) pa bi se lahko kvalificirala kot objekt

@nikah: Do sedaj nismo imeli nekih bistvenih problemov na nivoju UE ali prostorskih aktov.
Je bilo pa kar nekaj težav z vodnimi soglasji, sploh zaradi spremembe zakonodaje leta 2008, ko so se stvari konkretno zaostrile.
Vuego, kaj pa je tako zahtevnega pri vodnih soglasjih? Tudi rklinc je nekaj omenjal v zvezi s tem...
To je velik problem na področju celotne države. Občine so strošek izdelave OPPN enostavno prebrisano prevalile na lastnike posameznih zemljišč.Problem ni toliko sama strokovna izvedba, kot vsebinsko izsiljevanje posameznih občin do posameznih investitorjev. Tudi sam sem že skoraj kupil sicer zazidljivo zemljišče, a je na tem področju potrebno izdelati OPPN. Ker vem, kaj to pomeni, sem od nakupa takoj odstopil. Poznam primere, ko so investitorji - seveda na svoje stroške izdelali tri različne variante OPPN, vendar občini nobena varianta ni ustrezala.Ko je ena varianta ustrezala občini, pa ni ustrezala MOP.Ko je bil postopek po treh letih že skoraj v zaključni fazi, se je spremenila zakonodaja in investitorji so morali začeti takorekoč z ničle.Da ne govorim, da je prišlo vmes še do finančnih izsiljevanj pri pogojevanju soglasij s strani državnih organov.Vmes so prišle še lokalne volitve - vsi svetniki in seveda župan so se zamenjali - več ali manj - in zgodba se je začela od začetka.Da ne dolgovezim, investotor še danes - po šestih letih ni prišel do točke, ko bi bil njegov OPPN na občini potrjen in objavljen v uradnem listu.
Zakaj ni investitorjev v našo " lepo deželo " pa se vsak lahko vpraša sam.
Sam se niti pod " razno " nebi lotil izdelave OPPN-ja. Imam že tako preveč sivih las.
Jap, dušan je sicer precej kruto napisal, žal pa se lahko tak črn scenarij res zgodi.

Bistvo je pa tole:
Citat:Občine so strošek izdelave OPPN enostavno prebrisano prevalile na lastnike posameznih zemljišč.

Investitorji, ki imajo parcele na teh območjih pa druge poti (razen prodaje) nimajo.
No ja, jaz to vidim sicer tudi takole: veča lai manj v vseh občinah so pacienti, ki bi zidali vsepovsod in majo dnar, da se jim občine ne zamerijo in da ni hkrati več dela kot je potrebno naredijo tako, da so parcele sicer zazidljive, vendar pa je potreben OPPN - to pa potem prepustijo investitorjem in njihovim željam, seveda pa se lahko zgodi, da bo do OPPN prišlo ob svetem nikoli. Vmes pa sedaj investitorji odhajajo v stečaj kot gobe po dežju in na nekaterih predelih imaš zemljišča v lasti SCT, Vegrad, LIZ, Gradisa,... vse v stečaju, kao gradbena zemljišča a brez OPPN - vrednost tega je pa seveda zelo vprašljiva, ker na nekaterih zemljiščih nikoli ne bo možno graditi npr. zaradi vode - zato pa previdno.
No, ja, nas sicer ne štejem med paciente, ki smo podkupili občino oz. je občina naredila to zemljišče zazidljivo, da se nam ne zameri Big Grin (če je to hotel povedati VinkoSmarnca), ampak verjamem da so tudi taki primeri.
Dušan je opisal črn scenarij, se ga z možem zavedava in upava, da se mu bova izognila.
V petek greva na UE po podrobna navodila, pogoje in opis postopka, nato pa še k tej "občinski" projektantski hiši, ki je delala prvotni OPPN (na UE so nam predlagali sodelovanje z njimi). Bova videla, kaj izveva in koliko bo stalo. Bom javila tukaj.
@ jozi

Ti si pa iz Grosupljega, ane? Smile
Problem je, da oba sinova urada za komunalno in gospodarsko infrastrukturo rolkata. Pa še živita eno ulico stran.

lp
No, samo kratek update: smo se pozanimali o postopku pri "občinski" projektantski hiši in na občini sami. Izvedeli smo točen potek postopka in dobili mnenje, da ni razloga, da to ne bi šlo čez (ok, vem da to še nič ne garantira). Ker nas je na tem območju menda več, ki smo izrazili tak interes, je občina prosila da damo uradno pobudo (dopis), v kateri izrazimo interes. Čez poletje bodo zbrali še ostale in nas nato nekje septembra poklicali na sestanek, da se dogovorimo kako in kaj. Tako da upam, da gre še kdo (zanesljiv) zraven, da zmanjšamo stroške.

So pa ti občinski referenti res kot loto - če imaš srečo, naletiš na prijaznega človeka, ki se pozanima in ti vse razloži, če je pa nimaš pa naletiš na takega, ki se mu ne da nič od nič in ki ti odgovori, potem ko prideš 70 km daleč na sestanek, "ne vem, bi moral pogledati v papirje" in misli, da me bo tak odgovor zadovoljil :evil: . Hm, tega se moram verjetno malo navadit, dokler tega ne speljemo, verjetno bo še kakšen tak...ampak se ne damo :twisted: .
Nadaljujem to temo z še enim vprašanjem: ali kdo ve, od česa je odvisno, ali ti spremembo odobrijo ali ne (torej ali nam bodo pozitivno rešili našo pobudo za hišo na tem zemljišču ali ne)?

Človek bi mislil, da obstajajo neki objektivni kriterji/pogoji, ki jih moraš izpolnjevati, in tako veš, ali boš zmagal ali ne, preden daš od sebe par K EUR. Ampak od gospa, ki bo na občini vodila ta postopek spremembe, ne da jasnega odgovora in ves čas pravi, da načeloma ne vidi ovir, ampak da ne more nič reči - ne zna pa povedati, od česa je to odvisno.

Skratka, na podlagi česa na koncu občinski svetniki dajo zeleno luč (ali pa ne)?
Odvisno je od tega, kakšne so usmeritve in dolgoročni plani občine v trenutku, ko to pride na dnevni red seje mestnega sveta. Pa od tega, kdo sedi v odboru za okolje in prostor ter komunalo občine.

Objektivnih kriterijev pa ni. No, so, a na koncu mora nekdo dvigniti roko in potrditi predlog. In to včasih nima nobene veze s kriteriji, logiko in razumom.

Gospa, ki postopek vodi, pa v nobenem primeru ne more nič obljubiti. Ona je predstavnik 'stroke', odloča pa politika...

Pa da se razumeva - sem bil v istem zosu, s tem da so me na začetku opozorili, da lahko zadeva na zadnjem glasovanju pade. In skoraj bi, a zaradi drugih stvari...
Pa ali v primeru, da se v enem postopku spreminja več stvari, ali lahko znotraj enega postopka srpeminjanja eno spremembo dovolijo oz. potrdijo, drugo pa ne (poleg nas za našo parcelo bi še občina naredila nekaj popravkov in še en investitor, ki pa gradi nek stanovanjsko-trgovinski objekt)? Ta dodatni investitor je sicer precej vpliven in mislim, da bo svoje dosegel, vendar pa sem slišala, da občina nad njegovimi spremembami ni navdušena...
No, o takem primeru sem govoril.

Pri nama so postopek vodili skupaj z zasebnim investitorjem, ki je bil krivec za celo vrsto zamud. Na koncu se je zgodilo, da je mestni svet njegovo pobudo zavrnil, proti nama pa niso imeli nobene pripombe. Kolikor sem izvedel, je mestni svet na seji na pobudo župana zadevi razdružil in so najino zadevo potrdili, tisti zasebni investitor pa še danes, leto in pol po tem, nima OPPNja.

Kako je bilo pa to pravno rešeno pa ne vem. In ne, nisva imela nobenih vez nikjer. Očitno sva se jim zasmilila...
1 2 3
Iskanje po temi