PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri peleti - pesek v oči?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vodik kot vodik je še vedno energent... lesar, mislim da to lahko že priznaš...

Kako ga pridobit je pa drug problem...
Z malo sreče ga bo kmalu v izobilju.... Sm pred kratkim gledal filmček o tipu ki se je vozil z avtomobilčkom na deževnico in si je lepo sproti z elektrolizo prideloval velike količine vodika.... ČE je kaj resnice na tem super... drugače pa še malo počakamo....

Pa res smo zašli iz teme ja... PELETI....
Res smo - ste - zašli. Da malo obudimo temo. Pred časom smo imeli odprto temo o peletnih pečeh, ki delujejo tudi na koruzo. Kaj se vam zdi? So kake nove izkušnje.

LP
sandi
Sem prišel malo pogledat sem, pa vidim da je aktualen vodik. Jaz pa sem ravnokar montiral (spomladi) peč na pelete. Kriv je ta forum, ker sem tu prvič slišal za pelete. Zdaj ga imam v r.... Pa preko poletja sem si naredil zalogovnik, prebil en zid , vzidal cev in vse kot je treba. Še dobro da sem pustil peč na nafto, poznam enega ki je komplet prodal in cisterno in peč in vgradil pelete. Kaj se dogaja s temi peleti, ma kaj mislijo da folk neumen? Jaz bom kuril nafto, če boste tudi vi bodo peleti ostajali na skladišču in potem kaj se zgodi po ekonomski teoriji?
Jaz mislim, da so peleti samo modna muha. Najboljša investicija je dobra izolacija hiše, potem pa po želji; peč na nafto ali plin ali kaj drugega. Lahko tudi kakšno polavtomatsko peč na drva, če ste lastniki gozdov in če se vam da s tem dajat; s tem mislim s pripravo drv. Potem sigurno pride še ceneje od nafte.
Ravno danes sem kupil čista bukova drva, nažagana na mero (33 cm) in razkalana. Samo še zložit jih je treba. Cena na kubik? 13 jurjev. Energijska vrednost? En kubik bukovih drv je več kot 100 litrov ELKOta. Wink
In prihraniš neverjetnih 13% Confusedhock: . Pravzaprav nič, ker je izkoristek peči na drva manjši kot na olje.
No, vsaj dela boš imel vrh glave :? .
Dedalus Napisal:Ravno danes sem kupil čista bukova drva, nažagana na mero (33 cm) in razkalana. Samo še zložit jih je treba. Cena na kubik? 13 jurjev. Energijska vrednost? En kubik bukovih drv je več kot 100 litrov ELKOta. Wink

En kubik kvalitetnih bukiovih drv mora zadostovati za 240 l ELKOta. Ob predpostavki, da imata obe peči enak izkoristek. Če 1m3 drv nadomesti samo 100 l ELKO se ne splača.

LP
sandi
Kje pa jemljete te podatke. Pa saj bi potem pri nas doma mogli porabiti cca 50 kubikov drv za eno zimo

Prilagam izsek iz članka o biomasi v novem energetiku

""Izkoristek kotla je pomemben za primerjavo
med lesom in kurilnim oljem. Vzemimo za
primerjavo bukova drva in lahko kurilno olje.
Kurilna moč 1000 l kurilnega olja je 9.700
kWh, ob 92 % izkoristku ta moč znaša 8.924
kWh. Kurilna moč 1 m3 suhih bukovih drv
znaša 3.078 kWh. Ob 92 % izkoristku je to
2.832 kWh.
Za isti učinek torej potrebujemo 1000 l
kurilnega olja ali približno 3,2 m3 bukovih
drv. Za 1000 litrov kurilnega olja je trenutno
potrebno odšteti okrog 155.000 SIT, za 3,2
m3 bukovih drv, razrezanih in razcepljenih
pa 51.000 SIT. To pomeni, da je ogrevanje
na polena v primerjavi s kurilnim oljem 3-krat
cenejše. Na vsakih 1000 l kurilnega olja je
prihranek 104.000 SIT.""
Jaz sem ta podatek prebral na eni spletni strani o biomasi že pred časom. Tam je bilo navedeno, da je 1 m3 trdih drv enakovreden 100 do 150 litom olja. Ne vem kako so oni prišli do teh številk vendar jaz vem, da peč na drva (naravni vlek) nikoli ne doseže 92% izkoristka. Ta izkoritek je v povprečju 75 do 80% maksimalno!!! Potem imaš seveda še vlažnost drv, ki še dodatno zbijajo kalorično vrednost drv.

Enkrat bom obrnil internet na glavo in si sam preračunal dejansko razmerje med drvami in oljem. Sam ocenjujem, da se giblje med 100 in 200 litri proti 1 m3 bukovim drvam.
Po [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")postojnaunichr("46")si/podrocjeunichr("46")aspx?id=2115]temle[/url] sodeč so drva cca trikrat cenejša kot ELKo
Hja... ne vem no. Drva vem, da so cenejša od olja. Mi pokurimo okoli 18 kubikov drv na leto. Torej me drva pri ceni 12000 na kubik stanejo 216 jurjev. Prej smo pa pokurili 2800 litrov olja, kar nanese pri trenutni ceni 147.2 SIT/liter okoli 412 jurjev.

Torej razlika je skoraj 200 jurjev oziroma drva so zame enkrat cenejša kot olje. Kako bo šele, ko si naredim novo kurilnico... hohoho! Big Grin

Ja, dela je tudi nekaj... ampak nekaj je pa tudi treba počet. Dobiš malo moči v rokah. Big Grin Pri nas pravijo, da drva grejejo 4-krat. Prvič te ogrejejo v gozdu, ko podiraš. Drugič te grejejo doma, ko jih žagaš. Tretjič te ogrejejo ko jih zlagaš in četrtič te ogrejejo, ko z njimi kuriš. Big Grin
Kar sem danes zjutraj ulovil po radiu bo še nekaj peska v oči. Draži se tudi elektrika. Ostalo bo še samo sonce.

LP
sandi
Tudi s soncem slabo kaže...
Bo dež!!!
sandi
Iz prakse, v hiši staršev (slabo izolirani) je 250m2 in smo porabili 4000l olja. Sedaj porabimo okrok 20m3 drev. Za orientacijo! Pa še bolj toplo je z drvmi!

l.p. Jože
1 2 3 4 5
Iskanje po temi