Objave: 255
Teme: 9
Ocena:
0
V preteklem času sem se malo poglobil v cene energentov in njih uporabo in prišel do zaključka, da v okviru zdajšnjih trendov je peč na pelete dejansko nerentabilna investicija. Sama cena pelet se je v zadnjih letih povišalo procentualno gledano vsaj toliko ali če ne še bolj ko olje. Spomnim se cene okrog 35 SIT, pa do zdajšnjih 60 in več je minilo le slaba tri leta (skoraj 100%). Cena v Italiji pa se sedaj giblje tudi že med 70 in 80 SIT/kg. Torej kaj nas čaka? Minimalno to, da se cena giblje po zakonu "ponudba povpraševanje" in tega zadnjega je trenutno več kot je ponudbe na trgu. Marsikdo bi dejal, da je na ceno pelet vplivala cena olja, morda do nekega deleža, ampak v celoti ne. Dejstvo je da prave surovine za izdelavo pelet le ni tako v izobilju, kot nekateri to predstavljajo. Peleti so večinoma narejeni iz ostankov lesne industrije (žaganje, skobljenci) in ne iz zato namenske sečnje. Iz zanesljivih virov lahko povem, da so se cene teh ostankov v zadnjih dveh letih zvišale tudi za 200 - 300%. Posledica tega so pelete slabše kakovosti, uporablja se lubje, izdeluje se jih iz slame..., kar nekoliko znižuje njih ceno, vse skupaj pa se zopet odrazi na kvaliteti kuriva ozroma energetski vrednosti energenta (samo v primer Enerles je v začetku oglaševal pelete kot izdelke iz čiste jelke, sedaj pa se je ta slogan spremenil in se omenja le člisti les, kakšen pa si lahko vask misli po svoje). Morda bo k boljši ponudbi v prihodnosti pripomogla ponudba iz tujine - balkana. Dejstvo je, da Istrabenz že ali bo kmalu gradil tovrno pelet v BiH, pa tudi drugod bodo potencialni lastniki kapitala zavohali tržno nišo in povečali kapacitete, vendar pa je surovina, kot sem že navedel predvsem v taki osnovi kot se jo do sedaj uporabljala omejena. Vse skupaj je morda malo po sreči (za pristaše olje) pripeljalo do tega, da je kurjenje s kotlom na pelete že skoraj ekvivalentno stoškom kurjenja na olje. Ob zadjšnji ceni pelet 60 SIT/kg in olja 150 SIT/kg se ob začetni investiciji v kotel na olje v vrednosti 400.000,00 SIT (kvaliteten nizkotemperatuni kotel z gorilcem z izkoristkom 94%) in investicijo v kvliteten kotel na pelete min. 1.000.000,00 SIT po vrnejeni subvenciji se investicija v pelete ne obrestuje v 10 letih ob predpostavki da za enodružinsko hišo porabimo 2000 l olja ozroma 4200 kg pelet. Če pa se poraba zniža pri moderni gradnji na 1000l olja in 2100 kg pelet, pa se doba ne obrestuje niti v 20 letih. Nasprotno, pa se lahko obrestuje vgradnja kotla na pelete predvsem v primerih, ko je poraba olja ekvivalentna 4000l in več.
Kaj nam ostane? Po mojem mnenju je to v primeru energetsko potratnih hiš vezava peči na olje s kavlitetno pečjo na drva. V primeru gradenj hiše s toplotno prevodnostjo okrog 0,3 W/m2K je možna uporaba olja z dopolnilom v obliki kaminske peči, klime ali česa podobnega. Pri nizkoenergetskih hišah pa uporaba toplotne črpalke z dopolnilom v el. grelcih oziroma alternativnem viru, ki bo pokrivvasl špice.
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Popolnoma se strinjam s tvojo ugotovitvijo, nekaj podobnega pa se dogaja sedaj tudi z TČ. Od lanskega leta je cena zrasla za kar 30%, pač ponudba-povpraševanje. Jaz sem v soboto priklopil in spravil v pogon kitajsko TČ za skorajda neverjetno ceno 800K, deluje odlično, kakšni bodo rezultati pri -5 pa še ne vem, bomo pa zvedeli pozimi. Hočem samo reči, da je osnovni del TČ kompresor in njegova cena na trgu je pač kakkršna je, izdelovalcev pa tudi ni ne vem koliko. Avtomatika je danes po smešni ceni, torej ostane samo še bakrena napeljava znotraj črpalke in ventilatorji teh hladilna rebra (zračni izmenjevalnik) in pri vsem tem materjalu je od 500 - 1000K razlike. Vem kaj sledi na to, kaj pa izkoristek? Po podobnih izračunih, kot jih je naredil moj predhodnik, se glede na izkoristek in ceno investicija povrne v bistveno prej v odvisnosti od cene, kot pa izkoristka. Kaj naredit? Ne se prepuščat praznim besedam trgovcev o izredni kvaliteti domačih in EU izdelkov, ki so prav tako narejeni večjidel na kitajskem in se pametno odločite pri nakupu TČ, ali katerekoli druge peči, ki obljublja 100% izkoristek in je zato 100% dražja. Teh 100% v EURih se bo povrnilo v 20 letih ali pa sploh ne. Če pa imate denar potem to ne velja.......
Objave: 139
Teme: 4
Ocena:
0
CvetkoP ali mi lahko prosim posreduješ več infomacij o tek kitajski toplotni črpalki. (www stran, zastopnik v sloveniji in podobno). Osebni mi je zanimiva TČ zrak/voda.
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Tudi jaz se strinjam. Iz ogrevanja stavb včasih delamo preveliko znanost, ki skorajda postane sama sebi namen.
Trg nam spretno ponuja trende, malo pritisne še na ekološko osveščenost in to je to. Pred leti je bil zelo ugoden in ekološko neoporečen utekočinjen naftni plin. Danes je med najdražjimi in ni "obnovljiv". Vsi, ki so takrat investirali v dokaj drago kurilnico se danes bojijo zamenjati za karkoli, ker jih je strah, da se zgodba ponovi. Tudi jaz sem zbegan. Edina varna investicija so morda drva, če imaš kaj gozda. Tu pa pade konfort, ki si ga vsi želimo. Trenutno nimam prave ideje, kaj je najbolje. Trenutno se moj kazalec premika iz pelet proti TČ... Bomo videli, kaj se bom dokončno odločil čez kako leto ko nameravam prvič zakuriti?
Cvetko, kdo pa dobavlja te kitajske TČ in kakšne izvedbe so na razpolago?
Hvala
LP
sandi
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")geotermalunichr("46")si[/url]
Objave: 29
Teme: 7
Ocena:
0
Končno smo se tega (cene peletov in investicije) začeli zavedati. Je sicer res, da je to obnovljiovi vir, ampak ta trenutek je vseskupaj MOČNO predrago! Menim, da so drva še vedno najracionalnejši način razen ... konforta. Kar pa tudi ni čisto res. Sam sem si omislil peč z visokoim izkoristkom (Orlan 25 super) in zalogovnik vroče vode. Cenovno je stvar kar se da ugodna (dražje od klasične peči je samo haranilnik in nekaj ventilov) ampak se splača. Komfort je pa poslabšan, da moraš pa enkrat na dan zakurit. Lahko se zgodi da enkrat na dva dni, odvisno od velikostihranilnik ain peči. Če je to res ... no, enkrat na dan bo pa eden v hiši že zakuril ... Povem, ko mi stvar zalaufa ... Sem pa prepriča, da tudi peči na pelete in sami peleti bodo morali ceni spustit ... kdaj?
Objave: 249
Teme: 16
Ocena:
0
Se kaminska peč na pelete (370.000 sit) kot dodaten vir ogrevanja splača ali si raje omislimo kaminsko peč na drva (soseda je navdušena nad Turbo France)???
Objave: 355
Teme: 10
Ocena:
0
Maš prav, Dedalus. Prmejduš, če od treh-štirih ljudi v bajti ne bo imel en čas 5-10min za zakurt, pol pa bolš da vsi zmrznemo! :twisted: Moja bivša je imela take ideje (imam svoj gozd), da to udobje bi si pa lahko privoščil, da bi na olje kuril-pa sem ji razložu da zame ni nben komfort 300 jurjev zaslužit. K da za ta dnar zaslužt pa ni nbenga časa treba. Peč za centralno lahk tud 10 letn otrok zakur, če mu zadeve razložiš-pa mi ne bo nben reku, da so tolk zaposlen, da tud to ne morjo.
Objave: 36
Teme: 3
Ocena:
0
Izkušnje kažejo, da cene različnih energentov rastejo proporcionalno. Morda se v kratkem obdobju izkaže neki energent nekoliko cenejši. Tak primer so bili peleti.
Prednost TČ pred ostalimi načini ogrevanja vidim v tem, da izkorišča akumulirano toploto iz okolja, ki pa je dejansko zastonj. Seveda rabimo električno energijo za pogon kompresorja, ki se draži proporcionalno z ostalimi energenti, vendar so stroški vložene energije pri TČ pri istem učinku 2 do 4-krat nižji. Z višanjem cen energentov bo investicija v TČ vedno bolj rentabilna.
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
To je že res, da ni problem 1 x na dan zakurit. Kaj pa ko greš na dopust? Ti hiša zmrzne? Bom morali biti celo zimo doma?
Jaz se za enkrat še ne želim odreči zimskim počitnicam ter še kakšnemu dodatnemu vikend paketu.
Če imaš že sedaj npr. olje in bi dodal še drva je ta problem rešen. Ko pa delaš na novo se mi zdi čista potrata kupovat dva sistema. Za drva in užitek pri plamenu pa si bom za minimalne stroške omislil kamin.
LP
sandi