PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri protokol sušenja estrihov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pingi Napisal:Imam vprašanje, ki bo mogoče malo čudno. Sem v postopku ogrevanja estrihov, ki so stari nekje 1,5 leta. Ogrevanje je komplet talno cca 180m2. Pred polaganjem ploščic in parketov bi rad opravil pregrevanje estriha.
Sedaj mi ni jasno, kako spraviti temperaturo vode na recimo 45°. Namreč če imam v sobi termostat (krmilnik) preko katerega lahko nastavim temperaturo največ 30° v prostoru. Na peči (električna peč) lahko nastavim temperaturo od cca 18° do skoraj 80°.
Ali temperatura napisana v tem protolu sušenja (recimo od Alpoda) pomeni temperaturo v kotlu v peči ali kaj?

Hvala za odgovore.

LP, Pingi

Ti si na pragu poletja v fazi ogrevanja estrihov, ki so stari leto in pol???

Jaz bi ti svetoval, da daš na estrih radio, kako dobro muziko, pa nemara skupaj še kako zapojeta.

Ljuba duša!! Položi kar imaš za položiti v jeseni se boš (ko bo mraz seveda) začel gret.
Citat:Ti si na pragu poletja v fazi ogrevanja estrihov, ki so stari leto in pol???

Jaz bi ti svetoval, da daš na estrih radio, kako dobro muziko, pa nemara skupaj še kako zapojeta.

Ljuba duša!! Položi kar imaš za položiti v jeseni se boš (ko bo mraz seveda) začel gret.

Sedaj ne vem ali sem jaz čuden :o Kolikor sem dosedaj prebral in se pogovarjal, se ne gre za izsuševanje estriha ampak za temperaturni šok, ki se mora izvesti pri talnem ogrevanju.
Kot sem napisal imam komplet talno gretje. Keramičar mi je rekel, da moram prvo izvesti ta temparaturni šok, potem bo mi polagal ploščice na talno gretje. Položil mi je že ploščice po stenah, tla bo mi polagal, ko izvedem ta protokol ogrevanja. Tudi zaradi parketov je potrebno to naredit.
Laminat je najmanj občutljiv na to, po letu in pol ga mirno lahko položiš.
Parket načeloma tudi, a ker zaradi keramike zadevo moraš izvesti (v nasprotnem imaš hudo velike šanse, da bo prvo zimo popokala), naredi to po celi bajti, da boš 110% ziher.
Dokaj visoke zunanje temperature ti bodo pa itak znižale strošek tega gretja, napram izvedbi v zimskem času...
Ja, imaš prav.

Tudi Papež je nekje napisal par besed o smiselnosti tega. Naredi "šok", samo ne celotnega. Po moje bo dovolj, da dosežeš en "vrh", saj so estrihi dovolj suhi. Jaz sem delal "šok" po tem protokolu v celoti (november), vendar so bili moji estrihi stari 2 meseca.

LP, Ivo
Temperaturni šok bi bil smiselen v kakem objektu brez ali s slabo izolacijo kjer se bi spuščala noter voda z 'visoko' temperaturo.
V kolikor gre za dobro izoliran objekt bo temp. vstopne vode nekje 28 stopinj...torej nima nikjer priti do kakega šoka oz. da rečem drugače...če je bil objekt prazen (In se je zračil) je estrih preko poletja že sam od sebe zaradi zraka dosegel to temperaturo.

Ne vem no...osebno ne vidim smisla v tem. Tudi sam estrih...seveda se širi ob segrevanju, vendar se tudi nazaj krči ob ohlajanju.

In če je zadeva odležala leto in pol so se tudi morebitne sile v estrihu že umirile oz. jih ne bo umirilo tudi segrevanje estriha.
vincent Napisal:Temperaturni šok bi bil smiselen v kakem objektu brez ali s slabo izolacijo kjer se bi spuščala noter voda z 'visoko' temperaturo.
Običajno je talno gretje "nizko temperaturni" sistem. Odvisno od talne obloge so temperature nekje med 24 in 28 stopinj.

V kolikor gre za dobro izoliran objekt bo temp. vstopne vode nekje 28 stopinj...torej nima nikjer priti do kakega šoka oz. da rečem drugače...če je bil objekt prazen (In se je zračil) je estrih preko poletja že sam od sebe zaradi zraka dosegel to temperaturo.

V praksi se sliši "čudne izraze" za protokol zagona talnega gretja. Definitivno pa ne gre za "šok" terapijo. :wink: :lol:

Ne vem no...osebno ne vidim smisla v tem. Tudi sam estrih...seveda se širi ob segrevanju, vendar se tudi nazaj krči ob ohlajanju.
In točno za to gre!

In če je zadeva odležala leto in pol so se tudi morebitne sile v estrihu že umirile oz. jih ne bo umirilo tudi segrevanje estriha.
To pa ne bo držalo. Estrih se je res dodobra presušil in posušil, morebitne notranje napetosti - če niso diletacije izvedene pravilno - pa so ostale.

Pri izvedbi "protokola zagona talnega gretja", ne gre za to, da bi se s segrevanjem "umirile" morebitne napetosti v estrihu, ampak da bi se SPROSTILE.
In ne gre za ŠOK, temveč za postopno segrevanje do neke najvišje točke - recimo 45 stopinj, ter postopno ohlajanje.
Ravno ta postopek "povzroči", da se estrih ko doseže temperaturo 45 stopinj maksimalno "raztegne" in če mora kje počiti - poči. Za te razpoke se ve - kako in kaj.

Pri plavajočih izvedbah finalnih talnih oblog, to vse skupaj niti ni tako zelo pomembno. Bolj je to delikatno, pri finalnih oblogah, katere se na estrihe lepijo (parket, keramika, ostalo ).

V primeru ne izvedenega protokola, je velika verjetnost, da bo kasneje - ko se bodo napetosti v estrihu vseeno sprostile - skupaj z estrihom počila tudi finalna talna obloga.
To pa je malo neugodno - še posebej pri talnih oblogah katerih cena običajno ni majhna.

Ne znam si razlagati, kaj in zakaj, je izvedba tega postopka tak "bau-bau". Čemu taki pomisleki in razglabljanja - je potrebno/ni potrebno?
Praksa, izkušnje pa tudi čista teorija potrjujeta potrebo po tem.

To se dela v osnovi pri novogradnji sicer 3x. Prvič, zadnjič in nikoli več. :wink: :lol:
Poraba energije je zanemarljiva v primerjavi z posledicami, katere lahko sledijo.

In težava je v tistem LAHKO!

Težko je biti "jasnoviden" in reči - mani ne bo nič počilo!

Jih pa je kar nekaj, ki so to fazo "prešpricali", iz takih ali drugačnih razlogov, pa so kasneje - ko je počilo - razglabljali v smislu; hm ... ja ...sej ..., če bi pa vedel, da se bo to zgodilo, bi pa tisti ku...ev protokol tudi naredili!

Em ...., ja ...., bi - ne, ampak je bilo prepozno!

Pa upam, da ne bom spet "NEBULOZNO" izpadel! :lol: :lol:
Zdravo!

Tudi jaz sem pred dilemo v zvezi s to temo. V novogradnji imam estrihe stare cca 1 leto. Talno gretje imam v celi stavbi. V delu kletne etaže imam že položeno keramiko. Sedaj se pripravljam na polaganje parketa in bi naredil protokol segrevanja estrihov. Ali je to možno (smiselno) tudi v delu, kjer je že položena keramika ali se lahko zgodi, da keramika popoka prav zaradi tega protokola?
Kaj storiti z morebitnimi razpokami v estrihu po protokolu?
Izravnalna masa pred polaganjem parketa se verjetno da po protokolu segrevanja, ali se motim?

Hvala za odgovore oz. komentarje.
Pozdravljeni,

imam tudi jaz vprašanje iz te teme. Kako je v primeru, ko pa moraš prej položiti keramiko ( v kurilnici ), saj prej tega protokola ne moreš izvesti ?

lp Borut
skerca Napisal:Pozdravljeni,

imam tudi jaz vprašanje iz te teme. Kako je v primeru, ko pa moraš prej položiti keramiko ( v kurilnici ), saj prej tega protokola ne moreš izvesti ?

lp Borut

Ga pač ne izvedeš. Če ga ne moreš ga ne moreš. Jaz sem cel štuk dal talno, čez estrih, ter nato ploščice (po 4ih tednih)...to je bilo med majem in junijem. Talno se je natočilo septembra, dejansko pa začelo funkcionirati te dni.

Ploščic je za cca. 60 kvadratov (toliko kot je tlorisa)...V estrihu so diletacije, ploščice so položene z diletacijo na meji diletacije estriha..zdaj če poči pač poči. Zaenkrat ni. Jaz si nisem mogel privoščit čakat par mesecev, da bi delal kakršen koli protokol.
Skerca, pa menda nimaš talnega gretja v kurilnici?
Ker sam sem kurilnico in garažo seveda položil keramiko, potem smo zmontirali peč in nato speljali protokol. Po enem mesecu po koncu protokola, smo položili keramiko in laminat povsod drugje.
mato11 Napisal:Skerca, pa menda nimaš talnega gretja v kurilnici?
Ker sam sem kurilnico in garažo seveda položil keramiko, potem smo zmontirali peč in nato speljali protokol. Po enem mesecu po koncu protokola, smo položili keramiko in laminat povsod drugje.

Zakaj pa ne ? Če bo naša notri borila borbe z perilom ( pralni stroj in sušilec ), ma da jo greje Smile
Spoštovani,
bi tole slikico prilimal z podnaslovom "Še kakšna cvetka", pa ne vem za koga bolj drži Confusedhock: :? ?? Za tistega , ki so prebrali odgovore na tem forumu zakaj narediti protokol; zakaj ga zagovarjam(o) ali za tiste , ki ga niso naredili. :wink:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.shrani.si/f/1S/a2/198dHPoR/pocen-estrihstitch.jpg">http://www.shrani.si/f/1S/a2/198dHPoR/p ... stitch.jpg</a><!-- m -->

Tole so slike , kako estrih poči nekontrolirano, pa še na dveh mestih; je dilatiran; postan in pripravljen za polaganje; vlaga (CM metoda) pod 2%.

Tu se v primeru polaganja keramike pojavi fuga (nitka). Sedaj pa premislite , ali se vam izzide, da greste kar tako polagat keramiko.(Papež64)
Lep pozdrav
Confusedhock:

Som, je takšno razpoko (nekontrolirano razpoko, poleg diletacije) potrebno šivati? Pri sebi imam na enem mestu podobno razpokico, opažam pa da je zdaj čisto 'pri miru'...pred polaganjem keramike sem nameraval ta del prekriti z armirno mrežico itd.?! bo to dovolj?

V takšnih primerih opažam, da marsikateri estrihar naredi tako, da se od vogala zareže diletacija v smislu črke 'T' (pa potem kontrolirano poči)!
Mirando,
smo se dogovorili, da jo bodo zašili.
Se strinjam, da bi v primeru zareze "T" bilo bolje.
Razpoka je nastala v fazi sušenja, saj pred začetkom protokola je še ni bilo. Sem bil kar slabe volje , ko sem jom opazil. :evil:
Naj še dodam : pri samem protokolu se tudi dilatacije (med prostori) rahlo raztezajo. Se dvignejo oz. spustijo za kakšen "mm" ali dva!! V teh primerih ti ne pomaga elastično lepilo (v primeru položenih ploščic) in te počijo.
Lep pozdrav
som 16 pri meni se je isto tako nredilo,samo žal,ko e bila keramika položena.Smile
1 2 3 4 5 ... 16 Pojdi na stran 
Iskanje po temi