PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na polena in kamin v isti dimnik?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A mi zna kdo razložiti, ZAKAJ (razen predpisa), ne bi smel priklopiti dveh kaminov v isto cev:
- ali ne bo vleklo
- ali je to požarno nevarno
- ...
aleks Napisal:taubi, ventilatorske peči ne smejo bit v isti tuljavi kot kamini/kaminske peči itd. diminkar je pobrkal, ali pa ne ve da je tvoj kotel ventilatorski. pa še nevarno je, tudi če je kamin malo nižji. ob slabih pogojih lahko potisne ventilator monoksid navzdol v kamin.

Dimnikar je takoj videl da je kotel ventilatorski, saj se je še 'pobahal z znanjem' da ga je občasano potrebno sneti in očistiti. Za dimniški priključek kotla je bil pri meni sam šef od Keber-ja, da si je ogledal situacijo v kurilnici in so mi naredili inox priključek po meri in pod kotom 45 stopinj v schiedel. Noben k... me ni opozoril na možnost težave z monoksidom, pa sem vsem pred nabavo kotla povedal da bo priključen na isti dimnik kot kamin. Na srečo dosedaj še ni bilo nobenih težav v letošnji kurilni sezoni. Zdaj je kar je. Nabavim lahko edino detektorja monoksida za dnevno in kurilnico. Dva zato ker je kamin predelan in ga nalagam s hrbtne strani v kurilnici. Gledal sem recimo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rmb-protekt.eu/?ctg=products">http://www.rmb-protekt.eu/?ctg=products</a><!-- m -->
taubi Napisal:
aleks Napisal:taubi, ventilatorske peči ne smejo bit v isti tuljavi kot kamini/kaminske peči itd. diminkar je pobrkal, ali pa ne ve da je tvoj kotel ventilatorski. pa še nevarno je, tudi če je kamin malo nižji. ob slabih pogojih lahko potisne ventilator monoksid navzdol v kamin.

Dimnikar je takoj videl da je kotel ventilatorski, saj se je še 'pobahal z znanjem' da ga je občasano potrebno sneti in očistiti. Za dimniški priključek kotla je bil pri meni sam šef od Keber-ja, da si je ogledal situacijo v kurilnici in so mi naredili inox priključek po meri in pod kotom 45 stopinj v schiedel. Noben k... me ni opozoril na možnost težave z monoksidom, pa sem vsem pred nabavo kotla povedal da bo priključen na isti dimnik kot kamin. Na srečo dosedaj še ni bilo nobenih težav v letošnji kurilni sezoni. Zdaj je kar je. Nabavim lahko edino detektorja monoksida za dnevno in kurilnico. Dva zato ker je kamin predelan in ga nalagam s hrbtne strani v kurilnici. Gledal sem recimo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rmb-protekt.eu/?ctg=products">http://www.rmb-protekt.eu/?ctg=products</a><!-- m -->
to se mi zdi res nenavadno, pa saj je vseeno, če je rekel v redu potem je v redu. potisk monoksida v nižje ležeči kamin je po mojem osebnem mnenju sicer možen le ob obstrukciji dimovodne tuljave - recimo težko verjetno da ti tega ne bi opazil, kao sršeni čez poletje naredijo gnezdo v dimnik (ne smej se, meni se to dogaja redno in jih poleti podim s smodenjem vlažnega papirja v dimnik) ... in ti potem en vlažen jesenski večer prvič zakuriš, dimnik pa ni poplnoma zafilan z tisto nesnago, tako da malenkost še vleče. ti greš gledat televizijo. ker talno že greje, peč pa pride v švunk, ne more več v celoti odvest dimnih plinov. tvori se monoksid in nekaj malega ga stisne skozi kamin v dnevno sobo. ti pa si recimo zadrnjohal pri televiziji. se zna zgodit, da se ne bi več zbudil.
je pa to čisto hipotetično, jaz bi jih v lastni hiši vseeno raje dal na ločene tuljave. sem bol ziheraš, hozentregerji, pas in še žnurca za vsak slučaj da hlače dol ne padejo.
aleks Napisal:to se mi zdi res nenavadno, pa saj je vseeno, če je rekel v redu potem je v redu. potisk monoksida v nižje ležeči kamin je po mojem osebnem mnenju sicer možen le ob obstrukciji dimovodne tuljave - recimo težko verjetno da ti tega ne bi opazil, kao sršeni čez poletje naredijo gnezdo v dimnik (ne smej se, meni se to dogaja redno in jih poleti podim s smodenjem vlažnega papirja v dimnik) ... in ti potem en vlažen jesenski večer prvič zakuriš, dimnik pa ni poplnoma zafilan z tisto nesnago, tako da malenkost še vleče. ti greš gledat televizijo. ker talno že greje, peč pa pride v švunk, ne more več v celoti odvest dimnih plinov. tvori se monoksid in nekaj malega ga stisne skozi kamin v dnevno sobo. ti pa si recimo zadrnjohal pri televiziji. se zna zgodit, da se ne bi več zbudil.
je pa to čisto hipotetično, jaz bi jih v lastni hiši vseeno raje dal na ločene tuljave. sem bol ziheraš, hozentregerji, pas in še žnurca za vsak slučaj da hlače dol ne padejo.

Če bi jaz gradil bi verjetno tudi prej temeljito premisli, kako in kaj z ogrevanjem, dimniki...itd. Je pa hudič, da sem kupil dve leti staro 'bajto' in kar je je, dimnik je samo en. Dodatnega dimnika sigurno ne bom delal, pa še tip hiše je atrijski in ni šanse da bi pasal k bajti. Bo ceneje prišparat za dva detektorja monoksida.
simon99 Napisal:A mi zna kdo razložiti, ZAKAJ (razen predpisa), ne bi smel priklopiti dveh kaminov v isto cev:
- ali ne bo vleklo
- ali je to požarno nevarno
- ...
razlogov je več, jaz vem za dva:
- vlek se zniža v vsako ogrevalno napravo z odprtim kuriščem priklopljeno na isti dimnik
- pri kurjenju nižje ležeče naprave z odprtim kuriščem je možnost uhajanja dimnih plinov skozi odprto kurišče višje ležeče naprave.

zato so stare bajte imele dimnike z nebroj tuljavami, to je iz izkušenj. hiša, kjer sem imel prvo najemniško stanovanje, je imela dva dimnika s po 4 tuljavami. 2 za klet (1x pralnica in 1x kuhinja za vlaganje) in po 2 za vsako od treh stanovanj (vsako stanovanje 1 šporget in 1 sobna peč). vsaka peč in šporget so imeli tako svojo tuljavo.
Kaj pa če se ti dve kurilni napravi ( notranji in zunanji kamin vezana na en dimnik z eno tuljavo) ne kurita istočasno - ena pač poleti in ena pozimi in sta na isti višini?
vsak v svojo tuljavo. tudi poleti lahko pride do zastrupitve v notranjih prostorih. mi smo imeli v zidanici kot si napisal, le da je imel dimnik ločeni tuljavi. istočasnost kurjenja ali ne nima veze, vedno gre samo ena kurilna naprava na trda goriva z odprtim kuriščem na eno tuljavo.
Aleks,
kakšna pa naj bi bila razlika odprto - zaprto kurišče? Menda naj bi kamini bili tudi "zatesnjeni"?
naj si še jaz sposodim tole temo. imam eno vprašanje, morda malo butasto :?
v spodnji etaži je narejen priklop za peč (rozeta). rad bi ta dimnik uporabil za kaminsko peč v srednji etaži, vendar luknje ni. vprašanje; ali lahko naredim luknjo, vzidam rozeto in ga na tak način uporabim?
Mislim da ja.
Sicer pa podpiram in mi jejasno da eno kurisce v eno tuljavo.
Pri tasci imajo v kleti krusno pec, v sosdenjem prostoru pa centralno 40kw speljano v tuljavo k.peci. Poleg tega pa se tuljava brez strehe. Pa se beseda ne prime prevec,,,,
je pa res da so vrata peci zaprta.
Imamo dva kamina speljana v isto dimno tuljavo (eden v kleti, eden v P). Oba imata dovod svežega zraka in dodatno dimniško loputo, ki se zapre ko kamin ne obratuje. Nikoli ne prižgemo oba na enkrat. Zadeva funkcionira brez težav ca. 5 let.
ahil Napisal:Mene pa zanima ali je možno peč na polena in kamin vezati na isti dimnik ?
Priporočam vsak dimnik posebej če hočete da vam zadeve funkcionirajo tak kot morajo ,za kamin rabite dimnik premera 20 cm
Ne priporočam ker sem že imel tak primer,zadeva je sicer funkcionirala ,samo ob niskem pritisku ali vetru se je mal pokadilo iz notranjega kamina.
žagar1 Napisal:Aleks,
kakšna pa naj bi bila razlika odprto - zaprto kurišče? Menda naj bi kamini bili tudi "zatesnjeni"?
odprto/zaprto kurišče nima toliko veze z tesnenjem vratc, ampak več z povezanostjo (ali ne) zraka za izgorevanje s prostori ali zunanjostjo objekta. sliši se smešno, ampak zaprto kurišče se smatra tisto, ki ima tesnjen dovod zunanjega zraka. večina (če ne celo vsi?) sodobnih plinskih kotlov recimo je takih, nekateri kaminski vložki itd.
A je tudi kakšna nevarnost monoksida, če sta dve kaminski peči na eni cevi? Saj bi raje dal vsako v svojo cev, ampak hiša je že zgrajena in je možnost samo 2 peči v eno cev ali nič oz. električni radiator. Kako je pa v blokih delovalo (deluje), če se jih je več priklopilo? Valjda ni imel vsak svoje cevi?
1 2 3
Iskanje po temi