Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Prosil bi vas za kak dober nasvet kako očistiti obloge smole na peči centrane kurjave - za kurjavo se uporabljajo drva.
Hvala.
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Kaj pa kakšen velik plinski gorilnik na butan?
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Če se to meni dogodi (bolj poredko), zakurim z drobnejšimi poleni, da dosežem v kurišču višjo temperaturo, potem pa z grebljico postrgam obloge (so mehko mazave).
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
enostavni pripomočki so krtača na žičnem fleksibilnem ročaju (baubau, imajo več dimenzij, okroglega in pravokotnega preseka) in na leseno letev 3*5 cm privit z dvemi vijaki obrabljen tamali špohtelj, ročaj prej odreži s fleksarico. lahko pa priviješ na ročaj tudi skrhan in obrabljen trikotni zob grebenaste kosilnice če ti ga kak kmet podari. prej stori,kot je svetoval žerjavar, močno zakuri droben suh les, da se doseže visoka temperatura. obloge se napihnejo v gobasto strukturo, posušijo in delno že odluščijo. ko je kotel ohlajen z omenjenimi pripomočki ostrgaj čimveč površin in posesaj saje ven. seveda odpri vse revizijske in čistilne odprtine. ko že delaš, izkoristi nastanek svinjarije da očistiš še dimovodno cev od kotla do dimnika. ponavadi to gre z manjšim omelom, če ni zakatranjeno.
Objave: 8
Teme: 2
Ocena:
0
Na koliko časa se pa čisti peč na drva?
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Na koliko časa se pa čisti peč na drva?
Odvisno od lastnika! Bolj čista peč daje boljši prehod toplote z dimnih plinov na vodo, daje boljši izkoristek. So tudi taki, ki čistijo takrat, ko so kanali v peči toliko zamašeni, da je zmanjšan vlek in se kadi v kurilnico. Jaz kurim z mešanimi drvami (jelša, gaber, bor, ...) in čistim na 7 do 14 dni, odvisno od količine pokurjenega.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
3
odvisno od količine, vrste drv, lenobe ... jaz enkrat na mesec. zaradi lenobe, bi bilo že fino vsaj na 14 dni.
Ocena:
3
smoljenju kot je na sliki (bilo, zdaj je sicer že lepo očiščeno) se ni moč ogniti, ker plamenišče ni izentropno/adijabatno, torej prihaja v plamenišču do izmenjave energije. v kolkor je v coni plamena pleh hlajen (na drugi strani ognja je takoj voda), ni šanse da ne bi bilo česa svinjskega gor nalimanega, pa tu ne pomaga nikakršen dvig povratka. pomaga le šamotna obloga da se izolira ogenj od vode, vsaj dokler je viden plamen - in dovolj visoka vročina v izgorevalni coni. jaz od rešetke do preduhov kotla nikoli ne čistim, nima smisla. že čez 1 teden bi imel enako. to da je tu izmenjevalna oz. od znotraj omočena površina je itak traparija, izmenjevalec je pri meni v prvem in drugem preduhu dovolj velik - te površine pa strogo čistim.
Objave: 928
Teme: 24
Ocena:
0
Se popolnoma strinjam s tabo, ampak mi ni dalo miru ali bodo obloge mena ali jaz njih... :mrgreen: bila pa je to tudi predpriprava za oblaganje kurišča v šamot...
Objave: 148
Teme: 5
Ocena:
0
kam pa planiras ugradit samot
Objave: 148
Teme: 5
Ocena:
0
ce prav vidim je to centrometal
mislim da bo obzidava vseh treh strani od spodaj naredila sami peci vec skode kot koristi
ze tako ponavadi spuscajo na zadnji strani in po vogalih ti bos pa z samotom naredil hladne cone kjer se bo kakorkoli zazidas naredil katran(med steno kotla in samota) in bo prihajalo do kondenzacije, smole in kondenz skupaj so agresivne za plocevino
ce bi si jest to predelaval bi oblekel strop nalagalne komore ta ki ima rebra (najdes nabijalno maso za livarske peci ) in del ki je viden okoli zgornjih vrat
tako da bi dobil nekaksno sekundarno vroco komoro kjer bi z malo dodajanj zraka skoz loputo na zgornjih vratih podaljsal plamen
no to je sam moja ideja