Še za naš primer (Lj. Bežigrad)...v našem bloku imamo kotlovnico (toplotno postajo - toplota od energetike) skupno še z enim blokom. Kjer pa smo prejšnje leto ločili merjenje porabljene toplote s svojim (umerjenim) števcem.
Tako da s tega stališča zdaj res plačujemo toliko kot potrošimo.
Zdaj kaj bo nastalo iz delilinikov pa se pustimo presenetiti...določeno je, da bo 20 % fiksnih stroškov ter 80 % variabilnih (izmerjenona radiatorjih)..dali bomo od Brunate (jih je še najbolj forsiral upravnik..čeprav osebno se mi zdijo največji čurimuriji...beri: nategatorji in bleferji.....) imam pa občutek da bo zaradi majhnega deleža fiksnih stroškov kar veliko kregarije ker bojo porabe izrazito odstopale od stanovanja do stanovanja.
(Priznam...trenutno mi je že vseeno koga se izbere....ker je v planu da bomo na tak način plačevali zgolj eno zimo, potem pa

...zviz....plus tega smo že pred leti poskrbeli za menjavo oken (verjetno prvi v bloku), oken nismo puščai odprtih (zaradi mene...ker le prihajam iz okolja (hiše), kjer smo plačevali vse sami in mi je 'bolano' da kuriš na polno pri odprtem oknu...) pa tudi zdaj imamo odprt en radiator do treh.
Ker kaj dosti ne bi noben od stanovalcev naredil...pizdijo pa vsi radi..isto je z izolacijo...jo forsiram že 5 let, zdaj 3 leta zbiramo nek drobiž za izolacijo, ker se jim je težko potrudit pa zbrat potreben denar (finančno 'ogroženih' v bloku ni)....in že na tak način plačujemo letno 50 % več, kot bi lahko... Samo zdaj si mislim - vsakemu svoje.
Je pa dobra lastnost delilinikov vsaj ta da prihaja skupinska streznitev da potratnost stane...kar je že veliko.
Še na vprašanje..termostatske glave da ali ne...kar se mene tiče obvezno da. Ker le na tak način lahko kontroliraš temperaturo navzgor - da ne prihaja do pregrevanja in nepotrebnega kurjenja energije (npr. ko se upre v sobo sonce in segreje prostor nima smisla da radaitor pregreva sobo ...sam pa jo potem ohlajaš z odprtim oknom - ko prideš domov).