PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izkušnje s prezračevanjem z rekuperatorjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Trenutno se odločam da/ali ne glede zemeljskega kolektorja za rekuperator (tekočinski ali zračni). Tisti, ki imate takšen kolektor, lahko prosim delite z nami kakšno izkušnjo. Predvsem me zanima, koliko °C vam takšen kolektor dvigne temperaturo zraka, npr. ko je zunaj -10°C.

Hvala in lep pozdrav,
Grega
Tudi mene zanima kakšne so izkušnje z rekuperatorjem. Ali res ni nobenih uporanikov z izkušnjami?
Nam so rekuperator odsvetovali, ker bi se nam na kvadraturo 120m2 povrnil strošek investicije šele čez 40let. Pravtako so nas opozorili na čiščenje cevi - umazanija se (hočeš-nočeš) nabira v ceveh, in mi to potem bolj ali manj vdihavamo... Sad
bambi Napisal:Nam so rekuperator odsvetovali, ker bi se nam na kvadraturo 120m2 povrnil strošek investicije šele čez 40let.:

Mešate prezračevanje in reukuperacijo.

Reukuperatorska kocka je samo dodatek k prezračevanju, ki stane reci piši 300€ in strošek dotično te investicije se ti povrne že v enem letu :wink:

bambi Napisal:Pravtako so nas opozorili na čiščenje cevi - umazanija se (hočeš-nočeš) nabira v ceveh, in mi to potem bolj ali manj vdihavamo... Sad
Tako kot sesaš vsaj 1x/teden in menjaš filter v sesalcu, ko se ti prižge opozorilna lučka, tako tudi pri prezračevalni napravi zamenjuješ filtre. Imaš pa tudi decentralizirane prezračevalne naprave in so brez razvodnih cevi.

Tako da te trditve so absolutno za lase privlečene in kažejo nato, da ste se ustavili pri zbiranju informaciji že pri prvem pametnakoviču, ki vam je "prodal" to informacijo. Včasih se je potrebno bolj globje informairati, sploh če potem želite podajati "tehtne" informacije na javnem forumu.
Ravno danes smo prejeli predračun za mašinerijo.

Mitsubishi:
250 kubikov
prezračevanje
odvlaževanje
dogrevanje 3500 kW
ohlajevanje

2.200 evrov.

Kako se obnese pa čez dva-tri tedne.
Živjo

Kako pa (na kaj) hladi (in odvlažuje) tale Mitsubishi?

Hvala in lp,
Grega
Kdor se spusca v ekonomsko racunico prisilnega prezracevanja z rekuperacijo in koliko prispara na leto, naj sesteje celotno vrednost investicije + redni stroski in odsteje vrnjeno toploto na leto, da se dobi realno kalkulacijo. Nacelno moja posrednja izkusnja je pa_bolj je bajta NEH, vec pozornosti je potrebno posvetiti prezracevanju zaradi bivalnih pogojev,ki jih gradnja NEH zahteva in pogojuje. Ce si pa blizu pasive, ti pa drugega tako ali tako ne ostane.
Tisti ki se sprašujejo o izplačljivosti rekuperacije in prisilnega prezračevanja vozite avtomobile z ventilatorjem mogoče celo s klimo ali brez?
Verjetno brez ....ste izračunali koliko je avto s klimo dražji od tistega brez, da ne omenjam avtomobila brez prezračevanja, samo okno odprete, se ne izplača garantiram....je sicer večji konfort, že sama prisilna ventilacija brez odpiranja oken, no klima pa še dodatno .... samo povrne se pa ne garant :mrgreen:
Veliko je odvisno tudi od gostote naseljenosti. Stanovanja z avtom res ne bi primerjal. Centralni prezračevalni sistem in rekuperator sta namenjena predvsem udobju in ne ekonomiki bivanja. Po izplačljivosti zaradi prihranka energije sta bolj na repu. Razen pri pasivnih hišah, seveda.

Stalno svež zrak in uravnavanje vlage sta osnovni pridobitvi takih sistemov, ki za bivanje nista nujni, pomenita pa udobje in morda bolj zdrave pogoje bivanja. Vsekakor pa prinese zadeva s seboj precejšne začetne in tudi stroške vzdrževanja.

Ker zrak nima skoraj nobene toplotne akumulacije, tudi staro dobro odpiranje oken za minuto ali dve ne pomeni občutne izgube temperature v stanovanju. Ni pa isto, kot če ti sistem stalno dovaja svež zunanji zrak, ogret (ali ohlajen) z rekuperatorjem.

Če zlahka pogrešiš teh nekaj tisočakov za vgradnjo, potem vsaj vgradi cevni razvod, kar ne stane veliko. Kasneje pa dodaš še vse "nadometne" elemente. Če se ne odločiš za to investicijo, boš pač malo pogosteje odpiral okna, pa bo. Pravijo, da zato pravzaprav so okna taka, da se jih da opreti.
gregech Napisal:Živjo

Kako pa (na kaj) hladi (in odvlažuje) tale Mitsubishi?

Hvala in lp,
Grega

Po zagotovilih montažerja ok, kako bo v praksi, pa čez približno 2-3 tedne. Montaža se namreč začne čez 10 dni.

Hladi, odvlažuje in ogreva pa po sistemu inverterske kanalske naprave. Iza nje pride rekuperator, vmes bypass.

Veseli me to, da smo pred letom in pol za isti denar dobili v ponudbi zgolj prezračevanje z rekuperacijo, pretoka 130 kubikov. Zdaj je v isti ceni Mitsubischi, 250 kubikov, prezračevanje z rekuperacijo, hlajenje, dogrevanje in razvlaževanje.

Tisti, ki imate sisteme, je bolje tipalo v kanalu, ali stensko, pač nekje v bajti? Montažer priporoča v kanalu, sam pojma nimam.
berghaus Napisal:Po zagotovilih montažerja ok, kako bo v praksi, pa čez približno 2-3 tedne. Montaža se namreč začne čez 10 dni.

Hladi, odvlažuje in ogreva pa po sistemu inverterske kanalske naprave. Iza nje pride rekuperator, vmes bypass.

Veseli me to, da smo pred letom in pol za isti denar dobili v ponudbi zgolj prezračevanje z rekuperacijo, pretoka 130 kubikov. Zdaj je v isti ceni Mitsubischi, 250 kubikov, prezračevanje z rekuperacijo, hlajenje, dogrevanje in razvlaževanje.

Tisti, ki imate sisteme, je bolje tipalo v kanalu, ali stensko, pač nekje v bajti? Montažer priporoča v kanalu, sam pojma nimam.

By Telmos mogoče ?... Mi tudi bomo montirali, ampak dnarja ni Sad .

Poročaj kaj in objavi slikice :wink: .

LP, Boštjan
Ne, gre za montažerja, ki ga poznamo že od prej.

Bom seveda poslikal in opisal.
berghaus Napisal:Hladi, odvlažuje in ogreva pa po sistemu inverterske kanalske naprave. Iza nje pride rekuperator, vmes bypass.
Nisem prepričan, da pride klima pred rekuperatorjem. Kolikor jaz vem, pride svež zrak najprej v rekuperator, kjer ga ohladi odpadni zrak, potem pa pride klima, ki dodatno ohladi in razvlaži svež zrak.
Če je temperatura odpadnega zraka višja od svežega, pa se vklopi by-pass mimo rekuperatorja in gre direktno v klimo.

Tipalo temperature (in vlažnosti) zraka naj bo v kanalu odpadnega zraka, pred rekuperatorjem.
Cry Cry Cry :wink: Big Grin Big Grin
Ti ne bo žal. Sigurno dela v redu - preizkušeno. Tipala so pa že serijsko v kanalu, se da pa sprogramirat stenski upravljalec, da tipa tudi prostorsko temperaturo. Klima pa vedno pride za rekuperatorjem. Če je pretok in moč klime večja od nazivnega pretoka rekuperatorja pa obvezno delni bypass. Drugače se lahko pojavi "sindrom budalolude"
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ja, se bom moral še navaditi na pravilni vrstni red. Včeraj sva na veliko risarila in merila kurilnico, itak da imam v glavi zbrčkano :lol:

še eno vprašanje. Kako ponavadi izolirate vstopni kanal? Folija, volna?
1 2 3 4 5 ... 29 Pojdi na stran 
Iskanje po temi