PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najboljšo variano sem ti že napisal... IR senzor + timer, vse ostalo ti bo delalo skoz
ali pa ravno takrat ner ko boš rabil (razen če si v hiši vedno samo ob določenih urah).

Če ne znaš lotat, se obrni na

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elektronik.si/phpBB2/portal.php">http://www.elektronik.si/phpBB2/portal.php</a><!-- m -->

pa ti bo gotovo kdo za dobro malco zmetal skup Smile

l.p. Jože
Pozdravljeni

Imam novogradnjo in od bojlerja TČ 300l do pipe v kopalnici je 10m poc. cevi 1/2'' z 13mm afmaflex izolacije. Zanima me ali bi za tako dolžino potreboval krožni vod ali ne. Izračunal sem da je v cevi od bojlerja do pipe 1,23 l vode.

LP Lencek
Da ne odpiram nove podobne teme bi tudi jaz imel eno vprašanje v zvezi s cirkulacijskim vodom.Ker imam kopalnico na drugem koncu kot kotlovnico so mi vgradili cirkulacijski vod in pripadajočo črpalko s možnostjo časovnega vklopa.Kmalu sem tudi sam opazil da je poraba precejšnja in sem tu na forumu prebral kar nekaj nasvetov.Iz kopalnice sem v kotlovnico potegnil žice preko stopniščnega avtomata povezal črpalko in sedaj ko grem v kopalnico pritisnem tipko in cirkulacija naj bi delala.Pa ne. Cirkulacijska črpalka namreč dobi elektriko tople vode pa ne požene iz toplotnega izmenjevalca kjer tista črpalka ne dela.Vklopi se ko odpreš toplo vodo.Prosim za nasvet kakšna je praksa pri tem.
Pozdravljeni
Jaz bi naredil tako,da bi vgradil nepovratni ventil,ki preprečuje cirkulacijo.Vgradil bi še obtočno črpalko,ki bi se vžgala takrat,ko bi gdo užgal luč v sanitarijah in mogoče v kuhinji.Ves ostali čas pa bi bila črpalka(cirkulacija)ugasnjena.
bonbon Napisal:Da ne odpiram nove podobne teme bi tudi jaz imel eno vprašanje v zvezi s cirkulacijskim vodom.Ker imam kopalnico na drugem koncu kot kotlovnico so mi vgradili cirkulacijski vod in pripadajočo črpalko s možnostjo časovnega vklopa.Kmalu sem tudi sam opazil da je poraba precejšnja in sem tu na forumu prebral kar nekaj nasvetov.Iz kopalnice sem v kotlovnico potegnil žice preko stopniščnega avtomata povezal črpalko in sedaj ko grem v kopalnico pritisnem tipko in cirkulacija naj bi delala.Pa ne. Cirkulacijska črpalka namreč dobi elektriko tople vode pa ne požene iz toplotnega izmenjevalca kjer tista črpalka ne dela.Vklopi se ko odpreš toplo vodo.Prosim za nasvet kakšna je praksa pri tem.

V dozi moraš prevezat iz l1 na l. Sedaj imaš fazo vezano na pretok zato ti ne požene črpalk. Ko pa bo cirkulacija dobila direktno fazo bo pa ona vzpostavila pretok in pognala obe. Drugače me pa pokliči, pa ti obrazložim :wink:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Jaz imam tako, da je bojler v spodnji kopalnici na zadnji strani stene od kuhinje, kjer se tudi najpogosteje potrebuje topla voda (le 60 cm cevi). Obtok imam narejen do ventilov tople vode na zidu in ne le T členov na tleh kot je običajno, kar po eni strani pomeni daljši obtok, vendar je topla voda takoj na pipi.

Obtok za kuhinjo ne rabim, za spodnjo kopalnico je vse v istem prostoru in ni tako hudo, zgornja kopalnica pa potrebuje cca. 30-40 sekund da pride topla voda do nje (ravno opraviš malo potrebo ali se slečeš za pod tuš). Najprej sem mislil nastaviti za stikalo za luč ene ali druge kopalnice, vendar je električist skozi stopniščno stikalo imel problem vzpostavit tako delovanje. Na koncu so prišli do zaključka, da se to ne da - le če bi imel tipke, kar pa nisem hotel. Sedaj jo imam vezano le na luč zgornje kopalnice in zadeva super funkcionira. Pozimi je itak sama noč, poleti pa pač zavestno prižgeš luč če že rabiš toplo vodo za tuširanje. Za umit roke po mali ali veliki potebi pa tudi če ni topla. Poleti je že tako ali tako hladna voda okoli 20 ali še več stopinj.

Če pa imate dolgo linijo do kuhinje potem potrebujete obtok, ki mora stalno delovati, kar je potratno in nesmotrno oz. je po moje za tak primer bolje uporabiti recimo 3 kwh pretočno pipo.
Jaz bom imel do kuhinje tudi preko 10m in ker nimam krožnega voda, sem razmišljal, da bi namestil en mali bojler, v katerega bi bila speljana vroča voda. S tem bi imel zalogovnik in se voda ne bi tako hitro shladila, če pa bi se, pa bi bojler sam pogrel, če bi pa šlo za večjo porabo, bi pa tako že pritekla vroča iz peči. Bojler bi bil nastavljen recimo na 35°, vroča voda pa bi imela 55°.

Sem kaj spregledal?
telmos Napisal:Vgradnja cirkulacijske črpalke s senzorjem pretoka in temperaturnim senzorjem na povratku. Ta ti bo vsakič, ko odpreš pipo pognala obtočno črpalko dokler na povratku ne doseže 32°C. Če pa je ta temperatura že dosežena pa ne dovoli vklopa.
Tako boš prišparal in imel mir s sanitarno vodo.
8) 8) Big Grin :wink:
telmos Napisal:Še bolje pa je vgradnja cirkulacijske črpalke s senzorjem pretoka in temperaturnim senzorjem na povratku. Ta ti bo vsakič, ko odpreš pipo lahko pognala obtočno črpalko in jo imela vklopljeno toliko časa, dokler na povratku ne doseže 32°C. Če pa je ta temperatura dosežena pa ne dovoli vklopa.

Ko odprem pipo, v kolikšnem času, oziroma kako hitro črpalka požene vodo, da priteče topla voda? Sedaj moram zjutraj v kopalnici čakati skoraj minuto (vmes čas za lulanje :lol: ).
Drugače pa je to res optimalna rešitev :wink: . Dodatno cev za cirkulacijo imamo potegnjeno, ampak smo pozneje ugotovili, da bodo velike izgube in je nikoli nismo priklopili.

Lp
Rešitev je tudi taka, da se da preprosto z nastavljivim tlačnim stikalom ter časovnim relejem naresti. In sicer v vodovodu tlak pade ko kdo odpre pipo, za to razliko se nastvi tlačno stikalo ki vklopi časovnik in ta posledično črpalko cirkulacije, črpalka potem deluje še toliko časa kot je nastavljen časovnik. Seveda je predpogoj da je stalno enak pritisk kar pa se reši na začetku vodovoda z razbremenilnim ventilom. Padec tlaka pri 1/4 colah in 3.2 barih pritiska ob odprti eni pipi je približno 0,2 bara. (na glavnem vodu pa imam 5.2bara potem gre na razbremenilc)
lp
telmos Napisal:Še bolje pa je vgradnja cirkulacijske črpalke s senzorjem pretoka in temperaturnim senzorjem na povratku. Ta ti bo vsakič, ko odpreš pipo lahko pognala obtočno črpalko in jo imela vklopljeno toliko časa, dokler na povratku ne doseže 32°C. Če pa je ta temperatura dosežena pa ne dovoli vklopa.

Ali obstaja črpalka z vsem zgoraj omenjenim? Katera?

Hvala.
Sam sem izbral varianto sanacije krožnega voda takole:
- na cirkulacijski vod gre obtočna črpalka, ki v času nedelovanja preprečuje cirkulacijo
- v zgornji kopalnici, kjer čakam na toplo vodo bom lahko s stikalom pred kopalnico krožni vod zagnal za cca 80 sekund - izklopil ga bo nastavljiv časovni rele v kurilnici
Hvala forumašem za pomoč
Črpalka na cirkulacijskem vodu grundfos BUT reši vse probleme glede obtoka tople vode.
markII Napisal:Črpalka na cirkulacijskem vodu grundfos BUT reši vse probleme glede obtoka tople vode.

Kako pa deluje tale BUT? Kako naredi da imaš toplo vodo non stop? Ali moraš to določene ure naštelat da takrat cirkulira topla voda in se zato takrat več tople vode porabi ali je kater drug sistem v igri?
kolko pa stane ta hudič?Smile
Črpalka se uči, si zapomni kdaj uporabljaš toplo vodo in se na podlagi pridobljenih podatkov vklopi kakšno min. pred uporabo. V praksi se obnese tako tako
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi