PodSvojoStreho.net
krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo (/showthread.php?tid=26475)

Strani: 1 2 3 4 5 6

krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - riki73 - 30.12.2009

Lani uspešno montiral kolektorje 2 kos po 2m2.
Kotlovnik je 300l z krožnim sistemom tople vode po celi hiši.

Kotel (kurilnica in kopalnica, so žal oddaljeni 8 m, tako da je celoten krožni sistem tople vode po hiši nekje 18-20 m dolg. Točno ne vem, ker sem bil še otrok, ko se je hiša gradila.

V poleti mi dva kolektorja segrejeta vodo do 60 stopin C. Vendar mi krožni sistem do 21:00 ko se gremo umivat porabi vodo, tako da pade temperatura na 30 stopin C
Seveda nekaj od tega že prej porabi gospodinstvo, vendar je glavni porabnik krožni sistem.

Tega sem poleti zaprl, vendar je potem seveda topla voda potrebovala zelo dolgo, da je prišla do kopalnice, ko se osprla pipa.

Ima kdo podobno težavo ali pa jo je imel in rešim.
Morda kak bolj pameten nasvet.
Izolacija cevi krožnega sistema odpade, ker je ta v plošči in ni dostopna.

lp

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - kpz - 30.12.2009

Vklop obtoka,ko vstopiš v kopalnico?

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - bvs - 30.12.2009

Rabiš časovni rele, črpalko, gravitačno zaporo in stikalo. Stikalo proži časovni rele, ki vključi črpalko za npr. 30s.

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - riki73 - 30.12.2009

bvs Napisal:Rabiš časovni rele, črpalko, gravitačno zaporo in stikalo. Stikalo proži časovni rele, ki vključi črpalko za npr. 30s.
Zdaj mi sicer topla voda samostojno kroži po hiši.
Ta sistem bi sicer rešil moj problem, vendar upam, da ima kdor enostavnejšo rešitev.

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - bozo - 30.12.2009

Glej, voda samodejno kroži zaradi termosifnoskega efekta (topla voda se dviga), vendar vedi, da na ta način zadeve ne boš imel pravilno rešene. Zato predlagam kot predhodniki prisilno kroženje tople vode, ki ga lahko reguliraš preko ćasovnega releja, črpalke ali pa v kolikor imaš vgrajeno naprednejšo kotlovsko regulacijo (ki to omogoča) kar preko nje. Vsekakor pa ti uporaba črpalke ne uide.

bozo Napisal:Glej, voda samodejno kroži zaradi termosifnoskega efekta (topla voda se dviga), vendar vedi, da na ta način zadeve ne boš imel pravilno rešene. Zato predlagam kot predhodniki prisilno kroženje tople vode, ki ga lahko reguliraš preko ćasovnega releja, črpalke ali pa v kolikor imaš vgrajeno naprednejšo kotlovsko regulacijo (ki to omogoča) kar preko nje. Vsekakor pa ti uporaba črpalke ne uide.
Termosifonski efekt mi je jasen.

Kaj pa rešitev z kakšnim elektromagnetnim vetilom na povratku mrzle vode, preden ta gre v kotel. Ta bi mi recimo poleti odpiral na vsakih 20 minut ventil za 5 minut ali podoben režim, ki bi bil pač primeren.

Do sedaj sem poleti pač zaprl ventil na povratku. Potem pa je vroča voda pač porabla kako minutko, da je pritekla vroča do kopalnice.

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - gvava - 30.12.2009

Zanimivo, kako se večina zave tega problema šele po vgradnji sončnih kolektorjev in v nekaterih primerih pri TČ.
Tudi sam sem se bal, da bo pri stranki, kjer smo vgradili 40 cevi in 300lit boljerja prišlo v poletnem času do pregrevanja, ker se družina odpravlja na dopust za 3 tedne.
na račun tega smo predvideli ohlajanje preko peči CK (preko zg. izmenjevalca v boljerju).
Vendar do tega sploh ni prišlo, saj je že cirkulacija brez vgrajene črpalke pobrala vse viške in v boljerju ni bilo nikoli več kot cca 75 stopinj.
Kasneje smo na cirkulacijski vod vgradili le motorni ventili, ki ob določenih urah omogoči cirkulacijo, skratka ni bilo potrebe po vgradnji črpalke sanitarne vode.
Strošek mot. ventila v primerjavi z črpalko 1/2 manjši (je pa odvisno ali inštalacija omogoča termosifonsko kroženje)...

Podoben problem zaznajo tudi uporabniki TČ, saj je število vklopov pri TČ občutno višje, če je stalno omogočena cirkulacija...

@riki73, enostavno ne gre drugače. Elektromagnetni ventil pozabi. Vedi, da se mora cev ogreti predno pride topla voda itd.. S tem si boš samo zakompliciral sistem, rešil pa ničesar.

Pa še na nekaj pozabljate pri samodejnem kroženju in sicer nabiranje vodnega kamna v ceveh v kolikor ima voda več kot 60 stopinj.

gvava Napisal:Zanimivo, kako se večina zave tega problema šele po vgradnji sončnih kolektorjev in v nekaterih primerih pri TČ.
Tudi sam sem se bal, da bo pri stranki, kjer smo vgradili 40 cevi in 300lit boljerja prišlo v poletnem času do pregrevanja, ker se družina odpravlja na dopust za 3 tedne.
na račun tega smo predvideli ohlajanje preko peči CK (preko zg. izmenjevalca v boljerju).
Vendar do tega sploh ni prišlo, saj je že cirkulacija brez vgrajene črpalke pobrala vse viške in v boljerju ni bilo nikoli več kot cca 75 stopinj.
Kasneje smo na cirkulacijski vod vgradili le motorni ventili, ki ob določenih urah omogoči cirkulacijo, skratka ni bilo potrebe po vgradnji črpalke sanitarne vode.
Strošek mot. ventila v primerjavi z črpalko 1/2 manjši (je pa odvisno ali inštalacija omogoča termosifonsko kroženje)...

Podoben problem zaznajo tudi uporabniki TČ, saj je število vklopov pri TČ občutno višje, če je stalno omogočena cirkulacija...

Ta primer z motornim ventilom se mi zdi logična in krmiljenje lahko sam določam.
Tako pomoči ko spimo kroženja sploh ne potrebujem.

Pametna rešitev!

Ima kdo kako formulo kako hitro kroži vroča voda z termosifonskim efektom glede na debelino cevi, dolžino cevi, temperaturo vode in glede na višino.
Sicer se mi fakrtor višina zdi zanemarljiva.

Drugače bom pač zadevo kak teden testiral, da bo delovalo kot treba.

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - Zaspanc - 30.12.2009

Če imaš na povratku cirkulacije v bojler vgrajen kak ventil, ga pripri toliko, da bo na koncu "zanke" še za silo mlačna voda. Za roke posplahnit recimo.
Ob večji porabi bo pa že vroča pritekla v 10 sekundah.
Pripiranje ventila je sicer malce neroden postopek poskušanja, a v par dneh bo nastavljen.
Tako lahko zmanjšaš izgube vsaj za 50%.

Tole z elektro krmiljenim ventilom je delna rešitev. Še vedno ne odpravi vodnega kamna v cevi + imaš večje izgube kot s črpalko. Bral sem v eni temi, da hočeš povečati sončne kolektorje, kar je čisti nesmisel, ker toliko kot bi tukaj pridobil boš potem izgubil v ceveh!!

Formula za izračun ni enostavna, ker se nahajaš v laminarnem področju delovanja, ki se spreminja s temperaturo, tako da na ta izračun kr pozabi. Moraš vedet, da moraš poznat vse premere + oblike priključkov itd.. Najboljše podatke glede tega boš našel v nemških standardih.

Zaspanc Napisal:Če imaš na povratku cirkulacije v bojler vgrajen kak ventil, ga pripri toliko, da bo na koncu "zanke" še za silo mlačna voda. Za roke posplahnit recimo.
Ob večji porabi bo pa že vroča pritekla v 10 sekundah.
Pripiranje ventila je sicer malce neroden postopek poskušanja, a v par dneh bo nastavljen.
Tako lahko zmanjšaš izgube vsaj za 50%.

To je tudi dobra rešitev.
Hitra in jedrnata . . .

bvs Napisal:Tole z elektro krmiljenim ventilom je delna rešitev. Še vedno ne odpravi vodnega kamna v cevi + imaš večje izgube kot s črpalko. Bral sem v eni temi, da hočeš povečati sončne kolektorje, kar je čisti nesmisel, ker toliko kot bi tukaj pridobil boš potem izgubil v ceveh!!

Formula za izračun ni enostavna, ker se nahajaš v laminarnem področju delovanja, ki se spreminja s temperaturo, tako da na ta izračun kr pozabi. Moraš vedet, da moraš poznat vse premere + oblike priključkov itd.. Najboljše podatke glede tega boš našel v nemških standardih.

Pa kaj kvasiš o tem vodnem kamnu. Pardon izrazu.
Hiša je stara 30 let.
Prej smo kurli z drvami, pa je bila voda vedno na 80 stopin c ali pa celo več.
Nekaj cevi smo če menjali ob prenovi kopalnic, pa so bile kot nove, le nekaj obloge rje (minimalno). Zdaj ko pa že leta in leta kurimo z oljem pa tako vodna ne presega 65 stopin C. Po krožnem sistemu pa še seveda manj zaradi izgub.

Hvala za vse nasvete. Prvo bom poskusil z zapiranjem ventila na povratku mrzle vode na 80 %, potem pa bom vidl kje smo in kakšne so izgube.

Big Grin
Pa srečno 2010!

Re: krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo - Zaspanc - 30.12.2009

Takole iz prakse, če imaš kroglični ventil bo zadevo treba nastavljat po urarsko.
Jaz sem začel tako, da sem zaprl ventil na izstopu bojlerja in ob odprti vroči vodi pripiral še ventil povratka, dokler se ni pretok opazno zmanjšal.
Potem pa finese v + ali - po potrebi.