PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba kurilnega olja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
andre, a ti nočeš brati? Hišo imaš oblečeno v bundo, na glavi pa ruto... ne gre to tako. Poglej bergausove zapise o izolaciji plate v mansardi in takojšnjem izboljšanju bolezenskega stanja.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Ne vem kdo tukaj flanca. Lepo sem podal hiter izračun. Gremo iz druge strani. 300 L KO da z upoštevanjem 90 % izkoristka 2700 kWh kar je na dan 90 kWh. Toplotni črplakarji tudi porabite med 20 do 35 kWh na dan. kar pomeni COP od 3 do 4 pa pridemo na isto. Kaj ti ni jasno "nebomgabiksal" ?
Meni se isto zdi malo veliko.
Jaz sem imel lani porabo 1800l KO čez celo zimo, s tem da:
- plata na podstrešju izolirana cca. 7cm (premalo)
- fasada stiropor 10cm
- stara okna 30+ let (KLI Logatec)
- gorilc na ittp kotlu 25kW (v osnovi namenjen pajcanju drv Big Grin ) z bojlerjem za SV
- ogreva se pritličje in 1. štuk na 21-22C (radiatorji), skupaj cca. 200m2
- nikakva regulacija (beri: ročni mešalni ventil), na peči nstavljeno nekje na 65-70C (manjnočem, da ne bi kondenziralo).

Kje je zdej kle logika? A čm kr TČ nabavt, pa jebeš izolacijo in okna? :lol:
Pismu, dobila sta me v precep.......

Biksy, mojstermiha ima v bistvu prav, porabe se nam sploh ne razlikujejo pretirano.

Mi smo januarja za ogrevanje in SV naklofal drobiž pod 1000 kWh. Ergo, optimistično vzamem, da je bil COP 3.....optimistično, da ne bo spet kreganja.

To mi nanese pridelanih 3000 kW toplote. Če to prešvercam v olje in upoštevam izgube sem pri januarskih 350 litrih Confusedhock: Potratno, ni kaj, vendar......hakeljc:

350 litrov olja me pride drobiž manj kot 300 evrov
1000 kWh pa mi nanese 120 evrov.

Torej, ob isti toplotni potrebi me različen energent pride 60% ceneje?

Ali tale matematika drži, ali na kaj pozabljam? Zdi se mi ogromna razlika. In če zanemarim par uporabnikov, ki pišejo v temo Z/V poraba takšne porabe, da se verjetno grejejo na sobno lučko (MadBull naprimer- ala ti vera), smo s svojo porabo kljub neugodni lokaciji in ne najboljši izolaciji v zlati sredini. Sem dokaj primerljiv z drugimi lastniki TČ Z/V.

Ampak......fak, zgubil sem bom v teh računih.....zdaj kalkuliram kW/m2 in mi pride 18 kW/m2, za januar?????

To je 6 kWh/m2 (COP kao 3).

Help.......kaj mi to sploh pove?

Da naj grem še enkrat v šolo, najverjetneje........ :?
mojstermiha Napisal:2700 kWh kar je na dan 90 kWh. Toplotni črplakarji tudi porabite med 20 do 35 kWh na dan. kar pomeni COP od 3 do 4 pa pridemo na isto.
Pogledam na kalorimeter in seštejem... mnja, hmmm... :oops: :oops: december 2.814 kWh,
januar 2.866 kWh ... So pa COP3 mokre sanje, COP4 pa mission impossible...

Še vedno pa trdim, da bi se dalo porabo konkretno znižati z izolacijo podsrešja/mansarde.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
to samo pomeni da ko bo andre izoliral strop bo padlo pod 300 litri. In ker ima kurilca ni dal xk EUR za topotno črpalko. Trenutno ima pa termotop na strehi, v plati verjetno minimalno izolacije, in ima zgoraj (kar) velike izgube... Napram ostali hiši seveda Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Jaz sem dal COP 4 za primer TČ voda/voda oz. zemeljski kolektor kjer nekateri prijavljajo dnevno porabo 20kWh, kar je full malo ampak, če to pretvorimo v olje je to potem potrebnih 80 kWh kar je spet cca 9 litrov na dan.

Ja matematika ne laže Big Grin
V marsadi je v tlakih 9 cm izolacije. Bova pa morala očitno dati še nekaj sitoporja po pleh. Saj za silo, čez leto pa narediti knauf in tako še dodatno izolirati marsado.
A je še koga presenetila pretvorba kWh v olje??

Duš.....350 litrov kurilca pa res nisem pričakoval :?

Gre torej res vsa razlika na rovaš 60% cenejšega energenta? Confusedhock:

Za december smo rabili 3000 kW, za januar 3000 kW, februar bo verjetno tudi tam tam.......kaj to pomeni, letno 20.000 kW????

Omfg.........

To je.........letnih 40 kWh/m2......kje smo s tem? 5 litrška hiša??
bergi, spet jadraš... :lol:
andre, nič stiroporja na tla... Razlika v porabi bi bila premajhna da bi stiropor proč metal... če drugo leto narediš mansardo se ne splača nič delat Wink

berghaus :lol: ja nekje pa moraš ujeti toliko višjo začetno investicijo a ne? Smile 500 EUR na leto, koliko let da ujameš?
Sam se vi smejte :lol:

Torej, 40 kWh/m2 pomeni za nas manj kot 800 evrov na leto?

Ou jeahhhhhh......

Dragi otroci, to je bila današnja pravljica za lahko noč. Zdaj pa očke zapret, pa lepe sanje.

Bi bilo pa fino, ja...... Big Grin

Firefly, nisem še spil tiste hudičeve kave, možgani pa spijo sanje ubitega......kaj, kakšna investicija, kdo se povrne?

Ne zameri, z mislimi sem v Kairu, z možgani doma v postelji, fizično na šihtu, s pametjo pa nekje okoli jasli oziroma male šole. Z željami pa v sosednjem bifeju ob mrzlem piru :lol:
Ti si dal za toplotno črpalko 5? 10? k EUR. andre je dal za svojo peč 500? 1k EUR? Razliko loviš v nižji ceni kW toplote Smile Saj si zračunal. Letno 6.000 kW elektrike. Koliko te to pride? 600 EUR?
Aja, lol...zdaj štekam :lol:

ja TČ je bila nekaj pod 8 jurjev, koliko pa bo letne porabe pa se mi sanja ne. Vse tisto gor so neki izračuni na osnovi zadnjih 3h mesecev. Po njih naklofa skupaj letno okoli 6000 kWh, ja.

Če bo na koncu res tako, bom celo zelo zadovoljen!

Sicer ne bo, ampak, hej, upanje umre predzadnje Big Grin
Evo podatke zame. Doma najena klasična peč na drva, nalagajo ker imajo čas, imam zalogovnik, vakumce 2x30 cevi, od prvega mrzlega dne smo začeli kuriti. Do sedaj porabili 12 kubikov drv, računam na 15m do konca, pa rečmo raj 20m, da bo prav in to znese največ 750€ oz. 1000€ v kolikor se porabi 20 kubikov. V hiši non-stop od 21 do 23 stopinj. Če računam, da moram nabaviti nov sistem ni nobene računice.

Edit: Pa še nobene elektrike ni potrebno, da peč lavfa, razen pumpe, pa še to kr dobr dela brez nje!
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi