26.8.2010 ob 21:31
Lahko dam svoj primer za primerjavo - 80m2 veliko stanovanje. Kombinacija obstoječe napeljave + napeljava nove inštalacije za praktično vse močnejše porabnike + prevezava določenih doz in s tem ločevanje trenutne skupne povezave luči in vtičnic + menjava neustreznih kablov. Skupno dela, kot da bi šlo za 30m2 stanovanje. Delal bom v lastni režiji z nasveti in končno vezavo izkušenega mojstra. Cena za material (brez vtičnic, stikal,...)
Nadoometna omarica 1x18 ~20€
FID: ~30€
KZS: ~40€
Avtomatske varovalke 16A: 6*3€=~20€
Avtomatske varovalke 10A: 7*3€=~20€
Vodniki (1,5 in 2,5mm2) + cevi: =~50-70€
ostali kabli (UTP, koaks) = ~20€
doze + sponke = ~20€
štemanje: neprecenljivo :lol:
Skupaj računam nekje do 250€. Cene vtičnic in stikal so pač odvisne kakšne vzameš, zato jih nisem vključil. Zato se mi zdi, da je cena 3k€ za 30m2 pretirana
Nadoometna omarica 1x18 ~20€
FID: ~30€
KZS: ~40€
Avtomatske varovalke 16A: 6*3€=~20€
Avtomatske varovalke 10A: 7*3€=~20€
Vodniki (1,5 in 2,5mm2) + cevi: =~50-70€
ostali kabli (UTP, koaks) = ~20€
doze + sponke = ~20€
štemanje: neprecenljivo :lol:
Skupaj računam nekje do 250€. Cene vtičnic in stikal so pač odvisne kakšne vzameš, zato jih nisem vključil. Zato se mi zdi, da je cena 3k€ za 30m2 pretirana

. Največje odstopanje je prišlo pri "vodniki + cevi". Ocenil sem da bo prišlo med 50 in 70€. Skupna realna cena za to postavko je bila:
). Vendar imam pogoj, da se prej v nulo pozanimam o tej stvari in si pridobim tudi nasvete mojstrov. Če nisem prepričan, da bom vse skupaj naredil tipi-topi se tega ne lotim in raje pokličem mojstra. Pri izvedbi elektroinštalacije sem ogromno stvari prevezal, ker so bile v osnovi ravno takšne stvari, kot ste jih zgoraj omenjali vezane skupaj. Prejšnji lastnik je tudi malo po svoje vlekel nove povsem neprimerne kable po stenah, katere sem vse odstranil in nadomestil z novimi,... Na koncu sem za menjavo KZS in FID-a poklical strokovnjaka s katerim sva pregledala in premerila celotno inštalacijo. Napak ni bilo, sledile so celo pohvale, da je izvedeno "nadstandardno" in da za naprej za priklop kakšnih nepredvidenih porabnikov nimam kaj skrbeti.