PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@glavca glede na to kar ste napisali in analizirati vam bom odgovoril.
-če bi prebrali razpisno dokumentacijo bi ugotovili, da se na izpit lahko prijaviš, če izpolnjuješ kriterije. Izmed kriterijev je bila potrebna izobrazba ustrezne smeri in imet reigistrirano obrt ali bit zaposlen na ustreznem delovnem mestu. Iz tega sledi, da nadaljen komentar ni potreben.

Kratka predstavitev: sem serviser ogrevalne tehnike že 18 let in zastopam več podjetij od Slovenske osamosvojitve. Z TČ se srečujem 7 leta. Verjetno pooblastil nisem dobil podarjenih. Če ste v tej branži bi morali vedet, kakšni so kriteriji. Sedaj veste, da nisem trgovec in tudi mojega prispevka ne boste našli, ki reklamiral kakšno podjetje. Česar za vse ne bi morali trditi.

Ne vem, kaj bi naj bilo primerno za na forum, ki ste ga navedli (elektronike), ko pa je tema o kompresorjih, admin pa je sam dodal inverterje. Ko pa govorimo o kompresorjih (strojištvo-energetika) in motorjih (energetika). Za nameček pa ne prebiram nobenega drugega foruma pa še na tem bom razmislil, če bom odal še kakšen prispevek.

Za vas posebej sem pa pregledal tehnično dokumentacijo naprav in vam navajam v razmislek podatke za napravi enakega proizvajalca :
"split" TČ :
Kompresor Scroll inverter moč 1.8-9,5KW COP EN 14511 3,17 pri 100%moči compresor 65HZ ventilator 650 o/min Moč ventilatorja 65W (motor z trajno namagnetenim rotorjem)
Kompaktna enota postavitev zunaj ali znotraj:
Kompresor digital Scroll moč 3-9KW COP po EN 14511 3,8 pri 100% moči
moč ventilatorja 30-180W
Za obe napravi EN 14511 (A2/W35)temp. diferenca 5K. Meritve opravljene pri ne odvisnem institutu. Katera naprava je boljša "split" ali Kompaktna enota?

Za vas pa mislim, da se na hladilno tehniko spoznate le malo širše se razglejte in stvari preverite preden svoje trditve zagovarjate :wink:
Pa brez zamere!
Po mojem laičnem mnenju split... Smile Vsaj pri večini proizvajalcev kompaktne modele vgrajujejo le na primoski konec, kljub temu da jih imajo... Smile

Da pa po 18-ih letih izkušenj vsakoletno dodajaš plin v split sisteme. Ne vem če bi se sam hvalil s takim referencam Smile Razen če načrtno ožemaš stranke ?

Kar se tiče podatkov, iImaš še mogoče podatke za COP ter vhodno in izhodne moči za zunanjo temperaturo -5, -10, -15 ali -20C pri recimo 40C dvižnega voda in ne samo nežne prehodne temperature okoli ničle, katere zajema standard in ki vsebujejo največji COP ?

Vsak resen proizvajalec (ne glede na poreklo) poda tabelo z karakteristikami, ki vsebuje "Naprimer" navpično zunanjo temperaturo, vodoravno temperaturo dvižnega voda, za vsako od teh vrednosti pa porabljeno moč, dobljeno moč in COP (dobljeno/porabljeno).

Jo lahko objaviš , mogoče se pa vsi skupaj motimo in bomo radi začeli priporočati
in monirati to čudo tehnik ... konec koncev, dražja mašinna, več rebata, več zaslužka Smile
Seveda ob predpogojih, da te potem stranka ne lovi s sekiro okrog hiše...

l.p. Jože
glavca Napisal:Da pa po 18-ih letih izkušenj vsakoletno dodajaš plin v split sisteme. Ne vem če bi se sam hvalil s takim referencam Smile Razen če načrtno ožemaš stranke ?

Confusedhock: odkod vam ta ideja. Sploh se ne spomnim, da bi kdaj dopolnjeval hladivo, razen ob popravilu.

V servisni dokumentaciji so podani COP pri 2C in 7C (35c) z temp diferenco 5 in 10K in EER.Ostale podatke podatke posredujem po novem letu, ker dokumentacije s temi podatki ne držim doma.

Sploh pa mi ni jasno, kakšne naprave sploh omenjate, ko pravite da dobro delujejo le na Primorske. Pri napravah, ki sem jih omenjal je ravno obratno. Zaradi konstrukcije zračnega izmenjevalca, močnejšega ventilatorja in boljšega odtajanja te delujejo bistveno bolje na mrazu in vlagi.
Nisi omenjal, da je predost hermetično zaprtega sistema v tem, da letno ne rabiš dopolnjevat plina ?

Tole tabelco bi pa rad videl... upam da ne bo samo ostlo pri besedah...

Sicer pa kot sem že rekel, nima smisla... Smile Škoda časa Smile

Ko smo že pri zmrzovanju, meni je danes zmrznila nafta (verjetno voda) v avtu, kako si upaš monirat monoblok brez glikola mi še vedno ni jasno. Imaš kako demonstrcijo, kako zgleda tvoja TČ po kakem dnevu brez elektike (ali pa ob recimo pregorjeni varovalki ko si na smučanju v Franciji) pri sedajšnih zunanjih temperaturah oziroma daješ kakšno garancijo da voda ne bo zmznila?

l.p. Jože
Sedaj pa že pretiravate :twisted: . Voda v njej ne zmrzne z istega razloga kot ne zmrzne voda v vodovodu. Kar se tiče zmrzali je bolj nevarno za hišo, kot pa za napravo. Za hišo pa je vseeno ali ima split ali to napravo. Brez elektrike in dodatnega vira bo zmrznila v obeh primerih! Po vašem mnenju je večina proizvajalcev, ki delajo TČ z 4,2 mm uparjalnikom in mono enoto "butastih" in kupce in zadovoljne stranke nategujejo, da delajo boljše v vlažnem in hladnem okolju in da so le temu prilagojene.

Glede plina pa vas ne razumem in odkod vam ta ideja o dopolnjevanju plina. Hermetično zaprte naprave ni potrebno dopolnjevat. Razen ko zamenjaš kakšen del. Ampak tu gre za kakšnih 100g. Pa še to se zgodi zelooo redko, ker so okvare v hladilnem krogu redke upam, da je vsaj to jasno!

Prilepim še te podatke in obljubljeno sliko in zaključim to debato, ker to ni produktivno.
no, bučk pa vseeno ne rabiš prodajat :wink: Danes sem demontiral poškodovan (zmrznjen) kondenzator s tako opevanega monobloka, da je celotna naprava zanič verjetno vemo vsi.
Ker delajo in živijo v tujini so pomotoma ali namerno izključili fid stikalo, ko so v sredo prišli so vklopili TČ, klimo in vsa rezervna grelna telesa da čim prej ogrejejo hišo. TČ je baje "normalno" delovala do včeraj zvečer, ko je začela oddajat čudne glasove, zato jo je lastnik izklopil. Uparjalnik bom posušil in očistil, vse ostalo bo potrebno menjat. Škode za 2,5k€ :?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Čudno je da je delovala do včeraj zvečer, če sam praviš, da je bila zmznjena in da v hiši nič ni zmznilo,če je bila brez ogrevanja. Sreča v nesreči.

Kakorkoli že, to je slabost teh naprav. Zanima me znamka naprave (če ni skrivnost) in pa kako ima urejen priključek na CK. Sta bila speljana skozi podstavek v TČ ali kako drugače. Je bila špranja med podstavkom in med TČ zatesnjena z izolacijo. Če sta namerno izklapljala bi jama moralo ja bit jasno, da bo če ne drugega hišne istalacije zamrznile :?
Merlin, če hočeš lahko prideš po eno zamrznjeno črpalko, ki smo jo zamenjali po zadnjem mrazu v takile napravi. čeprav je bilo vse zadihtano in izolirano, le TČ zaradi zamašenega filtra celo noč ni delovala Motnja zaradi slabega pretoka :wink:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Grozn tole poslušat kaj se lahko zgodi in koliko škode imaš kar naenkrat, če TČ ne deluje par ur :roll: .
zdravo,

Zdaj pa eno resno vprašanje, ali je to res kar pišete, da ni priporočljivo, da v teh mrzlih dneh pri(( -5,-10,-15,-20 C )), izklapljam TČ za več ur in jo po tem spet vklopim.?

Kajti pri meni je to zelo dobra naložba, ker imam kot zalogovnik zadostno debelino estriha in čez noč temparaura v hiši ne pade niti za 1 C.. V primeru, da je TČ izklopljena čez noč.

p.s. TČ je Fujitsu in je inverterska

lp
Rency predlagam, da namesto izklopa uporabiš urnike za komfortno temperaturo (simbol sonce) in reducirano temperaturo (simbol lune).
V času, ko želiš, da TČ deluje nastavi komfortno temperaturo na vrednost, ki jo potrebuješ npr 21 st. C. V času, ko ne želiš vklopa pa nastavi reducirano temperaturo na nizko vrednost npr 15 st. C. V kolikor imaš sobni korektor toliko bolje zate. Enako sem naredil, ko sem testiral gretje samo v času nizke tarife (se ni obneslo, ker je hiša še neizolirana).
V primeru, da imaš dvotarifni števec pa ne vem zakaj bi TČ preprečeval delovanje ponoči, saj je cena elektrike takrat cenejša. Res da je COP malce slabši zaradi nižjih temperatur in odtaljevanja, a vseeno je razlika v ceni elektrike večja kot razlika v COP-u.
Nevarnost zmrzali obstoji samo za tiste TČ pri katerih je vodni priključek zunaj, kjer je kompletna naprava v zunanjem ohišju...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Merlin1 Napisal:Čudno je da je delovala do včeraj zvečer, če sam praviš, da je bila zmznjena in da v hiši nič ni zmznilo,če je bila brez ogrevanja. Sreča v nesreči.

Kakorkoli že, to je slabost teh naprav. Zanima me znamka naprave (če ni skrivnost) in pa kako ima urejen priključek na CK. Sta bila speljana skozi podstavek v TČ ali kako drugače. Je bila špranja med podstavkom in med TČ zatesnjena z izolacijo. Če sta namerno izklapljala bi jama moralo ja bit jasno, da bo če ne drugega hišne istalacije zamrznile :?

V sami hiši temperatura ni padla pod ledišče, ker je kar solidno izolirana. Očitno tudi izmenjevalnik ni zamrznil v celoti, ker bi sistem ostal brez pretoka in bi plovno stikalo izklopilo delovanje. TČ je očitno startala z elektro grelci, (zaradi prenizke temp. vode kompresor ni štartal takoj po zagonu) ker tudi na varnostnem ventilu ni prišlo do izteka vode, je plin očitno puščal precej počasi, ter se odstranjeval iz sistema preko odzračevalnih lončkov v razdelilnih omaricah. TČ je do četrtka popoldan "baje" čisto normalno delovala, ko je padla v blokado jo je lastnik še nekajkrat poskusil štartat, s čimer je poplavil celotno notranjost naprave. Naprava je znamke Lennox 12 kw katero je lastnik sam kupil v nemčiji in tudi sam instaliral saj je po poklicu instalater.
rency Napisal:zdravo,

Zdaj pa eno resno vprašanje, ali je to res kar pišete, da ni priporočljivo, da v teh mrzlih dneh pri(( -5,-10,-15,-20 C )), izklapljam TČ za več ur in jo po tem spet vklopim.?

Kajti pri meni je to zelo dobra naložba, ker imam kot zalogovnik zadostno debelino estriha in čez noč temparaura v hiši ne pade niti za 1 C.. V primeru, da je TČ izklopljena čez noč.

p.s. TČ je Fujitsu in je inverterska

lp

Vse inverterske TČ ni smiselno izklapljat, ker je kot za vsako mehansko napravo tudi za kompresor najbolj škodljiv "mrzli zagon" tak da ni bistvene razlike ali ti bo delala mašina cel dan z 900W ali pa 10 ur nič in pol z 3KW.

Sicer pri izklopu split sistema ni nobene bojazni za strojelom, pri monobloku pa je brez glikola omenjena zadeva podobna ruski roleti (čeprav navadno proizvajalec piše da ga ne rabi - ravno tako kot pri sončnih sistemih). Vse to drži, samo dokler je v hiši elektika oz. ne crkne ali zarusta obtočna črpalka.

l.p. Jože
Podatki o katerih je bilo govora:

Iz grafov lahko sami razberete, kaj ima boljše podatke. Podatki pa se z hladom samo še povečujejo v prid ......

Glede na napisano pa me je zaskrbela možnost zmrzali :oops: . Do sedaj se še kaj podobnega na napravah katere obiskujem še ni zgodilo. Upam, da tako tudi ostane. Napaka, kot jo opisuje @sassapo je logična. Tista, ki jo pa opisuje @telmos mi je čudna. Na primorskem ni preveč hladno, zakaj, se je izklopila obtočna črpalka, kaj je z el. grelci. Napaka na Software?
1 ... 8 9 10 11 12 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi