Citat:Za Scroll ne drži da je občutljiv na tekočinski udar. Če vas zanima vam lahko posebej pojasnim zakaj, razloga sta dva. Skoraj vsak kompresor je občutljiv na smer vrtenja. Za scroll lahko povem to da je delal že cel mesec v obratni smeri in ni crknil. (res, da je potem bil glasnejši) vendar še danes deluje. Dobra naprava pa ima itak fazni detektor in se to ne more zgodit. Nisem zasledil, da bi bil občutljiv na smeti in ne vem odkod bi lahko prišla umazanija v hermetičen sistem v katerega ni kaj posegat . Res je da ima vsak izvedba kompresorja določene prednosti samo mi se pogovarjamo o TČ, za kar je Scroll najboljša rešitev.
Scrool zaradi smeri uničiš, ostali samo ne vrtijo v prazno. če bi delal izpit iz hladilništva bi verjetno vedel, ker je to eno od vprašanj.
Zaradi majhne tolerance ni samo občutljiv, ampak je najbolj občutljiv od vseh vrst kompresorjev zaradi izjemne male tolerance med zgornjo in spodnjo spiralo.
Največja prednost digital scrola je vedno dobro mazanje, saj se motor vrti s konstanto hitrostjo. Kot sem že rekel je rekel, vsak kompresor ima svojo karakteristiko, medtem ko ima scroll strmo naraščajočo in je primernejši za variatnto z zalogovnikom je rotacijski bolj ravna in je bol namenjena inverterjem brez zalogovnika, saj ima skoraj boljše performense pri nižji moči kot pri maksimalni. Poišči na iternetu zmoglivost kompresorja (pretok napram moči). Če si kdaj obiskoval katarkoli tehnični faks so ti prvo utumil v glavo da linearnih stvari v naravi ni.
Citat:Preberite še enkrat o kakšnem elektronskem expanzijsemu ventilu je govora. Tega ki omenjam je omejen dostop le izbranim proizvajalcem. Gre predvsem za krmilni del.
ja ja, in potem svizec zavije čokolado. Verjetno po tvojem proizvajelec ex. ventilov (naprimer danfos, ki spada med dražje) prodaja omenjene ventile samo Janezu, kljub temu da jih kupi letno samo 5000, ker mu je všeč, medtem ko enemu japončku, ki jih hoče kupit letno 200.000 pa reč.... Sori, je samo za izbrance....

Ne maramo vašega denarja.
Citat:Večina Tč potrebuje grelne kable za ogrevanje kompresorja :wink:
"split" običajno ni hermetično zapret ima vsaj 4 spoje preveč in te naprave bo potrebno letno preverjat :wink: . Dodatna težava je s haldivom, za je težavno določit primerno količino.

Zdaj mi počai postaja jasno. Koliko Klim si sploh že zmoniral in koliko omenjenih TČ ?
Kar se tiče koračnih motorjev. Njihov namen je samo en , kar že ime pove samo. Kar se tiče moči in izkoristka pa nimajo niti trohice boljšega izkoristka niti moči večje od AC motorja. (res pa se dajo koračni motorji izdelat zelo majhnih dimenzij) Upam, da veste kateri motorji so sploh asinhoni. Nimajo nobenih krtačk
:wink: Svetujem pa da preverite, kateri motor je cenejši 3 brzinski ali DC motorček. Zakaj 3 brzinski? Zato ker je veliko tišji :wink:. DC motorji nesramno piskajo zaradi inverterjev, ki nenazadnje zmanjšujejo izkoristek in povzročajo RSO motnje.
Glej, prid do mene, šenkam ti 5kom 3 brzinskih motojev od starejših Daikov. Jih imam viška. Pa jih bova dala zrave in zraven zalaufala DC motor. Obenem boš še "prijel" asinhron motor in ga boš poskušal zalaufat. Spoznal boš največjo hibo takih motorjev. Edina dobra zadeva omenjenih motorjev je nizka cesta.
Citat:Radialni ventilator ima vsaka solidna TČ. Razloge sem še napisal zakaj: Pa še ekrat, veliko večji nadtlak- podtlak ob bistveno manjšem hrupu. Ventilator na sliki je bil jasno simboličen.
Vgrajen je podobno kot v tej aplikaciji.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kaeserunichr("46")si/Images/feature-radial-fan_tcm86-8408unichr("46")jpg[/img]
Presenečen sem nad poznavalci?, da tukaj komentirate naprave pa sploh ne poznate trend v Evropi in naprav, ki se montirajo pri nas in izven naših meja. In to vrha ponudbe :?: .
Zakaj hudiča ne prilepiš slike kako ta ventilator v praksi sploh zgleda ? Kot sem že omenil, ga še nisem videl v praksi razen pri kasetnih klimah...
l.p. Jože