PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izdelava zalogovnika in regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat: bi vroča voda šla sama v zgornji del zalogovnika
Spotoma bi se srečavala s hladnejšo vodo, ki bi ji dajala zgoraj prostor. Bi si izmenjala vroče poljubčke in ta vroča voda bi prišla na vrh manj vroča.
Nimam časa - sem v penziji!
Če prav razumem se voda v zalogovniku ogreva od zgoraj navzdol, na vrhu naj bi bila vedno najbolj vroča, nato pa navzdol vedno hladnejša ?
Citat:se voda v zalogovniku ogreva od zgoraj navzdol,
V zalogovniku se voda ne segreva - se samo izmenjuje. Topla priteka hladna odteka. V zalogovniku se umiri in "razslojuje", po naravnih zakonih gre topla na vrh, hladna na dno, vmes pa je "nekaj vmes". Na vrhu je najbolj topla.
Priznavam pa izraz "segrevanje zalogovnika" - zalogovnik je posoda in njegove stene prevzemajo temperaturo vode ob njih.
Nimam časa - sem v penziji!
Pa dobro, povejte človeku enostavno, tako kot je vprašal: Da, v zalogovniku se voda ogreva od zgoraj navzdol. :wink:
Evo, še enkrat glede mojih dvomov .. Torej, na izhodu iz peči je en T - kos. Na eni veji je mešalni ventil, nad njim črpalka za mešalni ogrevalni krog. Na drugi veji je druga črpalka in nepovratni ventil, ki žene vodo v zalogovnik. Mešalni krog krmili Promatic D20 (tudi kolektorje, ki so svoja veja). Črpalko, ki žene vodo v zalogovnik pa vklaplja termostatsko stikalo s tipalom na izhodu iz peči, nastavljeno na cca. 70°C.

Moje predpostavke, ki jih naj prosim nekdo komentira (ovrže ali potrdi):

1.) zalogovnik se greje še predenen se zažene črpalka za zalogovnik
2.) ko so prostori dovolj topli, regulacija zapira mešalni ventil, kotel se zato lahko bolj zagreje, temp. zraste na 70°C, vklopi se črpalka za zalogovnik (ki se verjetno kmalu tudi izklopi, saj temp. kotla po tem, ko se vrne ohlajena voda iz zalogovnika, pade).
3.) ok .. kotl greje, temperatura raste (nad 70°C), zalogovnik se segreva, temp. vode v zalogovniku doseže 85°C. Peč počasi pogori, kuriti ni več potrebno.
4.) Kaj pa zdaj? Tista črpalka za zalogovnik še vedno veselo laufa, saj temp. v na izhodu iz peči še ni padla pod 70°C. Peč se ne ohlaja prav hitro, če pa čez njo kroži "ogrevana" voda. In ta voda bo krožila, dokler se peč ne shladi na 70°C, kar pomeni, da se bo tudi zalogovnik moral shladiti na približno tako temperaturo, kar pomeni, da se bo toplota izgubljala skozi peč.

Moja vezava je po shemi 404d, regulacija nima nič opraviti za povezavo med kotlom in zalogovnikom.

Menda bi namesto T-kosa moral na tistem mestu imeti še en mešalni ventil in neko dodatno regulacijo?

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")seltronunichr("46")si/img_download/Seltron_prenos_50unichr("46")pdf]Tehnični list s skicami shem[/url]
Najprej potrebuješ termostatski ventil v povratnem vodu in prečni vod, drugače vezano črpalko, diferencialni termostat ... Poglej po forumu, sem nekje pisal, kako ima znanec.
jennita Napisal:1.) zalogovnik se greje še predenen se zažene črpalka za zalogovnik

Nope. Se ne bi smel....je pa glede na tvoj sistem tudi to možno. Sicer pa so tvoje predpostavke več ali manj pravilne....

Za ostale težave, ki te mučijo, pa predlagam, da montiraš še en mešalni ventil, ki bo skrbel za to, da ti ne bo preveč ohladilo kotla in temu ustrezno regulacijo. Ne vem točno kateri regulator je za to uporaben, ker imam jaz to že na kotlu. Po mojem bo kak diferenčni regulator od Seltrona čisto OK. Morda lahko obesiš to celo na Promatica....povprašaj v Seltron :wink:
Temperaturo povratka v peč ti lahko regulira preprosti termostatski ventil brez vsake elektronike, pogona ipd. Pobrskaj v sosrodnih temah, o tem je bilo napisano preveč, da bi se ponavljali.
Opisal sem sistem z dvema črpalkama, enim ročnim mešalnim ventilom, termostatskim ventilom za regulacijo povratnega toka in enim samim termostatom in mikrostikalom na loputi peči, ki ugasne črpalko, ko neha goreti.
No, še nekaj slik , ki sem jih že davno tega obljubil....
Za vogalom pa mešalni krog radijatorskega ogrevanja in gretje sanitarne vode.....
Še bojlerček....pozimi ga greje pečka, poleti pa toplotna črpalka....
Še mal lučk
No, pa še municija :mrgreen:

E....to je to :wink:
Porka duš, če si že vse tako spedenal, bi še zid lahko malo podrajsal prej.
Pa bi blo nobel k u kupleraju.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja, se strinjam 100%. Ampak časovna stiska je bila prehuda...ni šlo. Pa sej boljš...da ne bo žena ljubosumna, da je kurilnica lepša od kuhne.... :mrgreen:
1 ... 4 5 6 7 8 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi