PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Svarilo pred delilniki toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če plačuješ po kvadraturi, pri fiksnih termostatih, seveda. Kjer plača vsak svojo porabo na podlagi kalorimetra, zakaj bi rabil fiksno T?
Brez veze vam solit pamet. Se vam bo pa krepko poznalo potem, ko boste plačevali te račune, ki vam jih bo naračunalo to čudo tehnike. Takrat pa bo vse več ali manj srečala pamet. Če pa mislite, da boste plačevali manj, se pa motite. To namreč ni bilo delano zaradi vas ampak.......
Ti pa že do sedaj niso imeli izgube. Stožice je pa tudi treba sfinancirat in čarovnikov za te stvari ne zmanjka.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Kolk eni nabijate. Bloki so po definiciji veliko manjši porabniki toplote kot individualne gradnje. V praksi je vse drugače. Za nov pleh pred blokom je denarja dovolj, za nekaj sto kil stiroporja, ki bi vsem staniovalcem prinesel novo ugodje in manše račune pa ne. Prevzgoja pač nekaj stane.
telmos Napisal:Perpetum mobile za toplarno. Pravičen je lahko le kalorimeter, ki na podlagi pretoka in dt-ja izračuna porabljeno energijo! Vse ostalo je............
Me prav zanima kdo si je to skropucalo izmislil. Jaz menim, da je sistem po kvadraturi in generalnem kalorimetru v bloku veliko pravičnejši. Vsa ostala prizadevanja so nepravična, saj je zelo težko obračunati kaj je tisti v sredini pridobil in tisti okrog njega izgubili, ko so njega greli.
Verjetno si mislil "natančen". Mene osebno je pri teh delilnikih zmotilo to, da se v reklamah in pri naši komunali govori o visoki natančnosti, kar seveda to ni res. Če bi bilo, potem bi podali še merilno negotovost, pa ne.

Sicer so ti delilniki čisto v redu. Ker ima večina stanovalcev termostatske ventile, je potek temperature na radiatorju približno enak pri vseh. Iz tega sledi, da so pogreški delilcev z istim predznakom in v približno enake vrednosti pri vseh. Torej na koncu izpadejo kar zadovoljivo natančni.
Odkar so ti delilniki, pri blokarjih sredi zime več ne vidiš odprtih oken, na veliko investirajo v nova okna, zamenjujejo radiatorje in vgrajujejo termostatske ventile. Le zakaj neki to delajo, je to dobro, Telmos in papez46?!!!
Ti delilniki so nas prisilili v to, da vsi varčujemo, vsi imamo zaprta okna in večina nas temperira na isto temp. Ker se pri obračunu upoštevajo še olajševalne faktorje sledi, da v končni fazi vsi plačamujemo približno enako na m2 stanovanja. To pa je OK, a ne Telmos in papez46?

Pri potratnežih delilnik šteje res malo preveč, in PRAV JE TAKO.
Če pa imajo sosedji od potratneža koristi, je za to on sam kriv, zakaj pa se potratno vede. Tudi v primeru kalorimetra, bi v enaki meri plačeval še za sosede.

papez64, pri nas se ravno zaradi delilnikov že varčuje za obnovo fasade z dodatno izolacijo, ki bo cca 20 cm.

Žerjavar Napisal:... - Vesela družba gre v restavracijo na dogovorjeno srečanje, vsak naroči zase najljubšo jed, pijejo iz skupne steklenice in nazadnje vsi enako plačajo. OK
Tu bi rekel, da je še nekako OK. Za resnično dobro družbo sem pripravljen tudi sam v celoti vse plačati. Kako pa se imamo sosedje v bloku radi????
- V restavraciji se nahaja določeno število ljudi, ki naročajo jedi po lastnem okusu ... Vsak hoče plačati to kar je potrošil, Ni govora o kakem povprečku!
Meni se to zdi zelo umestna primerjava s situacijo ogrevanja v bloku.

firbčna Napisal:Če plačuješ po kvadraturi, pri fiksnih termostatih, seveda. Kjer plača vsak svojo porabo na podlagi kalorimetra, zakaj bi rabil fiksno T?
...ali pa pri ne fiksnih termostatih z uporabo delilnika, a ne firbčna?
Delilniki niso nikogar "prisilili" v karkoli. Še najmanj v varčevanje.

Delilniki so vsem nastavili le "ogledalo". Tako se sedaj ne RAZMETAVA več po nepotrebnem z energijo.

Prej je bilo itak vseeno - vsi so bili kaznovani za potratnost. Torej če vsi odpirajo okna - ja jih bom pa še sam, saj bo račun enak - tako ali tako.

Sedaj pa, ko te takšen luksuz in odprto okno pri -20 in pri temperaturi prostora +28, konkretno udari po denarnici - in to le tebe - sedaj se pa "varčuje"?

In ja, seveda - očitno je velika večina ugotovila, da bodo računi za ogrevanje lahko manjši le, če bo poraba energije manjša. To pa se lahko doseže le z dobro toplotno izolacijo fasadne lupine in vgradnjo dobrih oken, ter seveda z optimalnim temperaturnim režimom ogrevanja prostorov.

Paralela: z lahkoto in brez velikih naporov pripravim mojo 10 let staro škatlo ( punto 1,2 ) da popije 5,5 litrov goriva na 100km.
Sicer ne greva več kot 100/110km/h, furiozno ne pospešujem, noro ne zaviram in tako naprej. Pridem res morda na cilj 5 ali 10 minut kasneje. Pa kaj potem?

Znanka, ki je malo "nervozna" in zmeraj zamuja, pa z enakim avtom ( le 7 let mlajšim ) nikakor ne pride pod 7,5 litra porabe.

Pa?

Ja nič, samo malo več jo stane vožnja! Samo to!
Če delilniki že niso nikogar "prisilili" v karkoli, jim pa vsaj "pomagajo" zapirati okna in k lažji odločitvi za investicije v smeri manjše energetske potrošnje.

Se opravičujem, da sem naredil besedni lapsus, ko sem izjavil varčujejo z energijo namesto bolj primernega izraza NE RAZMETAVAJO z energijo.
Pomojem ste čisto zajadrali - v končni fazi je z zakonom določeno, da mora biti od oktobra 2011 dalje rešeno odčitavanje po dejanski porabi in delilniki so pač tu. Smile
unichr(91")SkA Napisal:"]Pomojem ste čisto zajadrali - v končni fazi je z zakonom določeno, da mora biti od oktobra 2011 dalje rešeno odčitavanje po dejanski porabi in delilniki so pač tu. Smile

Zakonsko določeno že - drži!

Glede na izkušnje uporabnikov delilnikov, pa se težko strinjam, da ti merijo po dejanski porabi.

Mislim, da je telmos pojasnil na kak način se da edin meriti dejansko porabo.

Tako da - zakon gor - zakon dol - kdor že nekaj plača naj plača vsaj pošteno!
Dejstvo pa je, da bodo vsi s temi "skropucali" plačali ravno toliko ali pa še več čeprav bodo šparali. Kdo bo pa zaslužil sem pa itak povedal.
Pa malček primerjajte. Jaz že. Glede na to, da smo na stanovanju v Ljubljani v lanskem letu naredili novo izoooliiraanooo fasado, ki smo jo plačali ohohoho, zamenjali okna za "ta prava", dali nove radijatorje z termostatskimi glavami in kljub vgrajenim skropucalom na istem znesku za toplotno energijo se samo sprašujem, kdo je tu osel. Verjetno jaz, vi vsi pa še boste.

Zato sem mnenja, da bi se moralo izmeriti in ugotoviti, koliko dejansko naša stolpnica potroši, to razdeliti na površine in samo ta znesek plačati. Dokler pa se s tem napajajo vsa mogoča podjetja in županovi projekti je pa tako, kot je. Vi pa razpravljajte o svojem prav.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Dejstvo pa je, da bodo vsi s temi "skropucali" plačali ravno toliko ali pa še več čeprav bodo šparali. Kdo bo pa zaslužil sem pa itak povedal.
Pa malček primerjajte. Jaz že. Glede na to, da smo na stanovanju v Ljubljani v lanskem letu naredili novo izoooliiraanooo fasado, ki smo jo plačali ohohoho, zamenjali okna za "ta prava", dali nove radijatorje z termostatskimi glavami in kljub vgrajenim skropucalom na istem znesku za toplotno energijo se samo sprašujem, kdo je tu osel. Verjetno jaz, vi vsi pa še boste.

Zato sem mnenja, da bi se moralo izmeriti in ugotoviti, koliko dejansko naša stolpnica potroši, to razdeliti na površine in samo ta znesek plačati. Dokler pa se s tem napajajo vsa mogoča podjetja in županovi projekti je pa tako, kot je. Vi pa razpravljajte o svojem prav.
Telmos,
šele sedaj te dobro razumem. Samo ti daj še mene Smile.
V mojem izračun sem uporabil dejansko izmerjeno porabo za naš blok, ki ima sicer 5 vhodov oz. 5*15 stanovanj in eno toplotno postajo s ta pravim kalorimetrom. Pri nas so torej delilniki res delilniki toplote in ne merilniki. Vsi skupaj plačamo le toliko, kot porabimo, ne glede kaj naštejejo delilniki - razen seveda, če se ti na komunali izmišljujejo resnično dobavljeno toploto.

soplmed1 Napisal:Naj jaz obrazložim obračun, kot uporabnik tega sistema.
Npr., da imam le 3 radiatorje v stanovanju:
1350 enot * 0,8 olajševalni koficient, ker ta radiator ogreva več zunanjih sten, pa zato mojemu sosedu ni treba (radiator 1)
513 enot * 1,0 (radiator 2)
2160 enot * 0,7 (radiator 3)
-------------------------
Skupaj: 3105 enot za moje stanovanje

Skupaj porabljene energije za celi blok je 20102 € oz. znesek, kot na obračunu piše, za dobavljenih 294,38 MWH oz. naši delilniki pa so našteli 115782 enot vseh radiatorjev s števci v našem bloku. Blok ima 3814 m2 skupne stanovanjske površine. Od tega se 25 % oz . 5025 € razdeli na sorazmerni delež kvadrature stanovanja, preostalih 75 %, 15077 €, pa na porabljene enote.

Izračun:
Strošek po kvadraturi je (5025 €/3814 m2) * 60,51 m2 (velikost mojega stanovanja) = 79 €
Strošek na enote je (15077 €/115782 enot) * 3105 enot = 404 €
Stroški moči (8597 €/3814 m2)*60,51 m2 =136 € (to je menda mišljeno za vzdrževanje celotnega toplovodnega sistema)
Stroški položnic je 16 €.

Skupaj je 635 €.
Original je izračunano na dve decimalki natančno. Podatke pa sem malo priredil.
papez46 Napisal:
unichr(91")SkA Napisal:"]Pomojem ste čisto zajadrali - v končni fazi je z zakonom določeno, da mora biti od oktobra 2011 dalje rešeno odčitavanje po dejanski porabi in delilniki so pač tu. Smile

Zakonsko določeno že - drži!

Glede na izkušnje uporabnikov delilnikov, pa se težko strinjam, da ti merijo po dejanski porabi.

Mislim, da je telmos pojasnil na kak način se da edin meriti dejansko porabo.

Tako da - zakon gor - zakon dol - kdor že nekaj plača naj plača vsaj pošteno!
Pa saj to hočem povedati - namesto da se diskutira o toreijah, kako bi bilo možno drugače meriti in urejati režime, je pomojem bolj uporabo diskutirati o dejanskih izkušnjah uporabnikov, v stilu nasvetov, kdaj se tem delilnikom čisto "zmeša" in na kaj paziti, da boš na koncu dejansko plačeval nekaj, približno podobno dejanski lastni porabi.

Mimogrede, pisarniška miza ob radiatorju, na katerem je delilnik - izvedljivo ali naj raje premislim o drugačni razporeditvi v sobi? Razumem, da če bi imela ta pisarniška miza polno stranico pri nogah in bi s tem v celoti "zaprl" radiator med to stranico in steno, da bo le-ta bolj vroč in bo posledično delilnik meril več. Če ni kakega predalnika in takšne stranice, predvidevam, da bi moralo biti "ok"?
unichr(91")SkA Napisal:"]
Mimogrede, pisarniška miza ob radiatorju, na katerem je delilnik - izvedljivo ali naj raje premislim o drugačni razporeditvi v sobi? Razumem, da če bi imela ta pisarniška miza polno stranico pri nogah in bi s tem v celoti "zaprl" radiator med to stranico in steno, da bo le-ta bolj vroč in bo posledično delilnik meril več. Če ni kakega predalnika in takšne stranice, predvidevam, da bi moralo biti "ok"?

Glej, vedno je kak ali, oziroma "kaj pa če".
Vem, da je v 2 ali 2,5 sobnem stanovanju ( ker za kaj več nismo kreditno sposobni ) vedno pomanjkanje prostora. Vem tudi, da so radiatorji običajno nameščeni pod okni.

Osnovno pravilo za izkoristek grelnega telesa je, da naj bo prosto. To pomeni, da ni zakrito z kako zaveso, nadalje da ni zadelano z kakim pohištvom. Cvet vsega pa se je dogajal včasih, ko so predvsem v jedilnih kotih preko radiatorjev delali neke lesene "maske in blende ", da so skrili radiator.
No to vidim še danes v kakem stanovanju.

Če je radiator prosto dostopen in ni prekrit, je to pogoj za kar najboljši pretok zraka skozi rebra, ter tako kar najboljši izkoristek toplotne energije.

Tudi tu dela fizika. Hladen zrak je težji, topel lažji. Pomeni, da se hladen zrak, ki je ob notranji strani stekla okna "spušča" proti tlom. Na tej poti je radiator, ki ta zrak segreva. Tako segret zrak se postopoma dviga - posledično je zaradi kroženja zraka ves prostor približno enako segret. Seveda se tako ogret zrak postopoma ohladi in cikel se ponovi.

Torej če se le da ( včasih je nemogoče vem ) naj bodo radiatorji prosti in dostopni, oziroma je potrebno omogočiti neoviran pretok zraka preko lamel.
firbčna Napisal:Če plačuješ po kvadraturi, pri fiksnih termostatih, seveda. Kjer plača vsak svojo porabo na podlagi kalorimetra, zakaj bi rabil fiksno T?
...ali pa pri ne fiksnih termostatih z uporabo delilnika, a ne firbčna?[/quote]

:roll: Ne vem, kaj me sprašuješ? Ideja o fiksni T ni bila moja.
papez46 Napisal:Osnovno pravilo za izkoristek grelnega telesa je, da naj bo prosto. To pomeni, da ni zakrito z kako zaveso, nadalje da ni zadelano z kakim pohištvom. Cvet vsega pa se je dogajal včasih, ko so predvsem v jedilnih kotih preko radiatorjev delali neke lesene "maske in blende ", da so skrili radiator.

Če je radiator prosto dostopen in ni prekrit, je to pogoj za kar najboljši pretok zraka skozi rebra, ter tako kar najboljši izkoristek toplotne energije.
To z okvirjenjem v les sem že velikokrat videl, ja. Sicer pa ja, osnove fizike - razmišljam, da se bo verjetno dvigajoč topel zrak tudi pod mizo zadrževal, tako da optimalno vsekakor ni. Morda bolje, da premislim še enkrat, kam bi mizo dal. Sem razmišljal tudi o premiku radiatorja na drugo steno, ampak so prevelike komplikacije.
papez46 Napisal:Osnovno pravilo za izkoristek grelnega telesa je, da naj bo prosto. To pomeni, da ni zakrito z kako zaveso, nadalje da ni zadelano z kakim pohištvom. Cvet vsega pa se je dogajal včasih, ko so predvsem v jedilnih kotih preko radiatorjev delali neke lesene "maske in blende ", da so skrili radiator.

Verjetno si mislil, da na ta način največ dobiš na enoto, ki jo prišteje delilnik. Če radiator prekriješ, ta postane še bolj vroč, delilnik hitreje šteje, hkrati pa toplote v stanovanje bolj malo prejmeš. Zato je komunala nas še posebej opozorila, naj ne zakrivamo/pokrivamo radiatorjev. To je še kako res in se je tega tudi dobro držati, če ne želiš plačevati več, kot pa porabiš.

Na večji izkoristek toplotne energije prav nič ne vpliva vrsta in pokritost radiatorja. Večji izkoristek dosežemo npr. z izolacijo+alu folijo na steni za radiatorjem, pa seveda s še vsemi tistimi, že mnogokrat omenjenimi, investicijski ukrepi glede izolacije ovoja stavbe, okni, z zadovoljivo zrakotesnostjo in umnim prezračevanjem.
1 ... 4 5 6 7 8 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi