PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Svarilo pred delilniki toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem si tudi sam prebral zgornje poste in če prav razumem ima ta sistem kar nekaj pomankljivosti:
- če je stanovanje na južni strani in ga sonce čez dan ogreva, bo to ta sistem beležil kot segrevanje na račun ogrevalnega sistema, kar bi še nekako šlo saj je sonce zaenkrat še brezplačno,
- problem je, ko se temperatura v stanovanju dvigne zaradi navadnih žarnic (ki 90% energije porabijo za segrevanje), pečic, likalnikov, računalnikov, sušilnih strojev....) torej vse naprave za katere že plačamo ločen račun za prispevek k ogrevanju prostora - to pomeni, da to toploto dvakrat plačamo. Dobro, delna rešitev so varčne žarnice za vse ostalo pa bi težko kaj naredili.

Hvala bogu si ustvarjam svoj lastni domek in teh problemov ne bom imel, če pa bi se že moral podrediti volji (kratkovidne) večine, verjemite, da bi poskrbel da bi oni plačevali še za moje ogrevanje. Zdej ne vem kako to dejansko izgleda, ali so ti termometri, ki beležijo tempereturo zraka ločeni in prisotni v vsaki sobi ali so združeni z termometri na radiatorjih, mislim pa da bi se dalo v vsakem primeru poskrbeti, da se jih nekako "prisilno hladi" oziroma "izolira"... :twisted:
@avtorju teme

Tudi v našem bloku smo montirali čudežne delilnike toplote. V kurilni sezoni 2009/2010 smo jih tudi prvič preizkusili.

Pred kratkim smo dobili spisek koliko je kdo porabil. Vse lepo in prav.
Ko sem naredil analizo sem ugotovil naslednje:
- nekdo je ogreval 35 kv.m veliko stanovanje z 590 enotami
- nekdo drug je ogreval 42 kv.m veliko stanovanje z 708 enotami

Jaz 55,7 kv.m:
- moj radiator v kopalnici (lojtra 1400*550) je porabil 905 enot
- moj radiator (TIP 22 KORADO - 1200*600) v otroški sobi 2030 enot
- v dnevni sobi (TIP 22 KORADO - 1200*600) 2180 enot
- v kuhinji z jedilnico (TIP 22 KORADO - 2000*600) 2017 enot
- v spalnici je bil delilnik montiran vendar ne sprogramiran, tako da smo na koncu ogrevalne sezone opazili da ni nameril nič
----------------------------------------------------------
porabil sem natanko: 7132 enot

Doplačal bom cca. 300 €

Ni problem v doplačilu, problem je v zanesljivosti delovanja delilnika.
Ko sem v podjetju, ki nam dela izračune, odčitava in bla bla.. vprašal, ali zna biti problem npr. v kopalnici karolifer (zaradi novorojenčka smo ga na začetku kurilne sezone konstantno uporabljali) so mi zatrdili, da karolifer vsekakor zna biti težava. Vprašal sem jih tudi če sušenje perila na radiatorju vpliva na delilnik (šteje toploto ki se v radiatorju zadržuje) so mi prav tako povedali da je to res in ko sem jih vprašal če je bližina pohištva težava, so mi odgovorili enako kot pri prvih dveh vprašanjih.

Torej NISEM porabil toliko energije kot mi je na koncu obračunana, ampak enote ne lažejo. Kako je delilnik naštel te enote je pa druga stvar, ki nikogar ne briga.

Naj omenim še to, da imam nova okna in z energijo ravnam preudarno in po pameti, pa ne toliko zaradi denarja, temveč zaradi ekološke osveščenosti.

O termostatskih glavah nebi izgubljal besed, saj merijo temperaturo nekaj cm od izvora toplote, tako da tista nastavitev na #3 (ki kao pomeni 23 st.C) ne pomeni da bo ventil zaprt ko bo temperatura v prostoru nad 23 st.C, ampak ko bo temperatura nekaj cm od radiatorja višja od 23 st.C.

Za letošnjo kurilno sezono imam naslednji načrt:
- vse radiatorje bom zaprl za dva meseca
- ogreval se bom s klimatsko napravo
- vsakodnevno bom slikal vsak delilnik posebej
- gorje jim, če se v tem času vrednost na delilniku poveča za +1

Lep pozdrav.

P.S. - rezultate raziskave bom delil tudi z vami! Smile
Kaki delilniki pa so to in kaj sploh delijo, kot izgleda samo stroške in stanovalce, slednje tako dobro, da se skregajo.
Če se meri razlika temperatur in to korektno, kalorifer ne more delati problemov. Se pa da stvar enostavno okrog prinest, pod radiator daš ventilator, ki hladi radiator in na ta način bo "delilnik" kazal manj.
ojej, v našem bloku smo se ravno ogreli za namestitev delilnikov (Brunata), pa je upravnik hvalabogu povedal, da naj raje počakamo še eno sezono, saj je še veliko neznanega in veliko problemov "iz terena"....kakor berem je res problematično.

No pri nas imamo vsi enako kvadraturo stanovanj, zato ni nekih hudih prepirov (Tudi voda se plačuje pavšalno-št.prebivalcev)...

Sprašujem pa se:
Zakon je obvezen od 1.10.2011. Kako hudiča bodo zmontirali "milijon" termostatskih ventilov in delilnikov v tako kratkem času ? Mislim, da bodo zakon zagotovo "podaljšali" saj je tak projekt težko izpeljati.

Računi za tistih 30% neizmerjene toplote (70% je po delilniku)...koeficienti so prezakomplicirani in v zakonu piše, daj naj bi se po vsaki sezoni "prekalkulirali", tako da naj bi bilo na koncu "prav".... Smile
900€ za odčitavanje in kalkulacijo ter celoletni izračun je PREVEČ. Mogoče bi pa blok kupil odčitovalno napravo in si lahko sami (ali nekdo) poštimamo račune. Bistvo je itak, da se upravniku sporoči delež na stanovanje od skupne porabljene toplote (merilec od toplarne)

Kot sem že prebral v časopisju, so se nekateri bloki pri namestitvi delilnikov odločili tudi za HIDRAVLIČNO URAVNOTEŽENJE ogrevalnega sistema (verjetno skupne vertikale). Kaj to natančno pomeni, kolikšna investicija, izkušnje ?

Iz okoljskega/ekološkega stališča pa se 110% strinjam z plačilom PORABLJENE toplote!!
LP
Če se ne motim, je tako in tako z zakonom določeno, da je potrebno do 2014 tudi v starih objektih urediti odčitavanje na podlagi porabe.

Tudi v našem bloku se je počasi začelo glasovanje za vgradnjo elektronskih delilnikov. Sprva sem se zadeve veselil, predvsem zaradi preteklih visokih stroškov ogrevanja, ko pa berem kako te elektronski delilniki delujejo, me vse skupaj močno mineva.

Če prav razumem sta slednja dva scenarija čisto možna: če se odločim s klimatsko napravo dodatno ogreti prostor, bom plačal večji delež ogrevanja iz centralnega ogrevanja?! Če imam sušilec perila v kopalnici, ki oddaja toploto, bom ob njegovi uporabi plačeval večji delež ogrevanja iz centralnega ogrevanja. In glede na to, da ti obe napravi samo olajšata strošek preko nekega statičnega koeficjenta, ne upoštevata pa dejanske uporabe teh naprav - bom verjetno zaradi njiju plačeval več?! Pa čeprav bom v obeh primerih pravzaprav zmanjšal porabo, saj bodo termostatski ventili prej ugasnili radiator?

Da je plačevanje po dejanski porabi treba urediti mi je jasno, se tudi veselim tega - ampak, ali pri vseh teh neumnostih elektronskih delilnikov ni kake pametne alternative?
midjko Napisal:@avtorju teme
P.S. - rezultate raziskave bom delil tudi z vami! Smile

Super, to bo še zanimivo.... :roll:
Ampak če meri razliko med temperaturo radiatorja in okoliško, bi ga kaloriferji in klime ne bi smeli motiti.

Hidravlično uravnoteženje sistema se teoretično lahko naredi s pomočjo povratnih ventilov na radiatorjih in to prav gotovo prispeva k boljšemu delovanju "delilnikov". Samo tako balansiranje je zelo zamudno, zahteva nekaj obiskov stanovanja, sploh pa termostatski ventili potem vse pokvarijo, tako da dobro balansiran sistem in termostatski ventili niso dobra kombinacija, bolje rečeno sistema s termostatskimi ventili nima smisla balansirati - če ni res enormno neuravnotežen.

Sicer pa, se vam zdi fer, da stanovalci v zadnjem štuku zaradi slabe izolacije plačujejo dvojno ceno, da plačujejo več tisti, ki mejijo na prazno neogrevano stanovanje ali stanovanje ultravarčneža z dobro prekrvavitvijo, ki lahko shaja pri 18°C. Kakorkoli obrneš, je štala.

Najbolj pa bo stvar bedasta pri dobro izoliranih blokih, kjer itak plačujejo zelo malo, in bo cela kolobocija z merilniki in odčitavanji draga zadeva, še toliko bolj pa bodo prišla do izraza neogrevana stanovanja, v njih bo dovolj toplo za vročekrvneže, sosedi bodo pa imeli znatno večje izgube. Dokler je šla velika večina energije skozi zunanje stene, sosedje niso bili nek faktor. Ali pa da se izolira fasada, podstreha pa ne, bodo v zgornjem štuku plačevali več kot trije spodnji skupaj. Sad
Tone Napisal:Ampak če meri razliko med temperaturo radiatorja in okoliško, bi ga kaloriferji in klime ne bi smeli motiti.
Predvsem slednji del mene sedaj zanima. Če malo pobrskam po spletnih straneh ponudnikov, opazim, da imajo nekateri v ponudbi "enotipalne" in "dvotipalne" delilnike, pri čemer slednji merijo tudi temperaturo v prostoru?

Za elektronski delilnik Brunata RME95 pa v [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")brunataunichr("46")ch/fileadmin/Brunataunichr("46")SI/datasheets/SI-QB101104unichr("46")pdf]brošuri[/url] piše, da je edini na tržišču, ki meri tudi razliko med toploto, ki jo radiator oddaja v prostor in toploto, ki jo iz prostora prejme (sonce, peč, štedilnik itd.).

Sicer se mi zgoraj opisano delovanje zdi enako kot pri prej opisanih "dvotipalnih" delilnikih? Torej Brunata ni več edini na tržišču, ki to počne?

Zanimivo bi bilo slišati, kake vrste delilnikov imajo pri midjko, oziroma avtorju teme.
Iz prostora radiator ne more nič dobiti, saj ko je radiator hladnejši od sobne T gotovo ni vključeno gretje - še ena marketinška fora.
Mene bolj skrbi kje meri temperaturo radiatorja, če jo na sredi in imaš dovolj majhen pretok in nikakršno regulacijo temperature vode, potem je v prehodnem obdobju tam lahko radiator že skoraj hladen, greje pa lahko s polovično močjo.
Ali pa pri slabo balansiranih radiatorjih, prva 2 členka sta vroča po celi višini, na sredi pa le še do pol in je ključno kam se da "delilnik". Skratka "delilnik" lahko kakovostno deluje, če je pretok vode velik, kar zahteva dobro prilagajanje mešalnega ventila, to ap sploh ni enostavno in največkrat ne izvedljivo.
Tone Napisal:Iz prostora radiator ne more nič dobiti, saj ko je radiator hladnejši od sobne T gotovo ni vključeno gretje - še ena marketinška fora.

Hja, ampak te delilniki še vedno merijo, ker merijo "porabo toplotne energije" in ne samo efekt radiatorjev? Zato pa potem čisto povsod svarijo pred zavesami do tal (in drugih predmetov), ker prekrijejo radiator in merilnik misli, da je v sami sobi znatno bolj vroče, kot dejansko je?
Če meri na osnovi razlike, bo z zavesami pomeril manj, kar ni tako slabo Smile pa še proizvajalci zaves bodo zaslužili. Smile
Pri nas jih tudi uporabljamo že 2 leti, vsako leto slabše...
Mi smo zelo razočarani - pri nas se delijo stroški nekako takole: 70% -kar porabiš v stanovanju in 30% "skupno" ( število zunanjih sten,ki jih ima posamezno stanovanje, stopnišče,..). in na koncu leta imam priblizno enak znesek na obeh postavkah -torej toliko kot plačam za svoje stanovanje (in svoje šparanje), toliko plačujem tudi stopnišče in drugim, ki imajo več zunanjih sten,( kot da je to moj problem). Seveda smo nasedli na tisti njihov BLA,BLA...za svoje stanovanje lahko preveriš porabo, na "skupnem pa"....?
Je že tako, da se vedno najde nekaj zaslužkarjev, ki stalno tuhtajo, kako bi od tihih državljanov iztisnili še kak euro. Dobiček mora pa itak biti in to vsako leto višji drugače niso uspešni. Tako delajo elektro podjetja, toplarne, dobavitelji vseh drugih energentov, za vsem pa stoji in hinavi država kot večinski lastnik. Ljudem pa za lahko noč med 19 in 20 ponuja pravljice za lahko noč, ki so jih politiki in njih svetniki ta dan sproducirali. Sicer je to le za odrasle kajti za malčke še vedno pravljica traja samo 5 minut ob 19,45. Če ne verjamete, pa poslušajte in molčite!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Včeraj sem jo poslušal. Naslov pa je bil iz slovenskega pregovora" Kdor ne dela naj ne je".
Še večja ironija pa nastopi če nadebudnež vpraša svojga " t starga" ko pride s šihta kaj je delal " ah nič" :lol:
bosty Napisal:...torej toliko kot plačam za svoje stanovanje (in svoje šparanje), toliko plačujem tudi stopnišče in drugim, ki imajo več zunanjih sten,( kot da je to moj problem)....
Ni tvoj oziroma na tak način kot imate urejeno je in prav je tako. Če bi bilo tvoje stanovanje zaradi manj zunanjih sten dražje, pa ne rečem. Nekje se morajo stvari poravnati, tudi sever-jug bi morali poračunati in če nekdo ni pripravljen plačat nekaj za južno osončeno lego naj zamenja s kom iz severne, me prav zanima koliko bi jih zamenjalo - razen morda na morju kako vikend stanovanje. In spet bi vsi profitirali, zato je najbolje, da se vse plača, cvenk je pač kompenzacija, plačilo za nekaj - ugodje, manjšo porabo...
1 2 3 4 5 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi